• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

POLJObirtija

korisnik2508

Aktivni član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
199
Adekvatna bi vlast bila samo ona koja bi umjesto sebe uhljebljavala, rješavala ono što Država mora za svoje građane:
- u HR postoje samo 4 regionalna centra za smeće i otpad. Piškornicu kao grade 17 godina, kamo da se sve te puste godine odveze smeće iz ulica? Prepušteno je aktvistima da zabranjuju svima svugdje, to nije Država.
- auto ceste i ceste nam uništava kamionski lobi, jer sav je teretni promet na cestama, istovremeno željeznica ne prevozi ništa i nikoga. Država se ne brine oko toga, morala bi.
- Država ne uspijeva napraviti jedan kolosjek pruge, mora vračati EU novac, a pruge su nekad izgradili neuki ljudi s lopatama i konjskim zapregama.
- kupuju svjetski otpad brodova da bi modernizirali bijelu flotu, a pustili su da sva brodogradilišta propadnu.

Eto za početak narodu nisu bitne stranke i žetoni, nego uvjeti za normalan život i povratak Hrvata iz svijeta, kamo su morali otiči radi neuredne države.
Imamo mega domoljubne koncerte, imamo kelemince pod prozorima, imamo zlatnu mladež, imamo otrovno otpadni biznis, pune nam silose otrovom iz EU, za šaku eura, nemamo nadu za bolje sutra.

Da imamo i jako dobre podmazivače glasačkog stroja i žetončića narodnim novcem...
S većim dijelom se slažem. Jedino domoljubni koncerti nemaju veze s gore navedenim. Domoljublje samo može koristiti nikako štetiti. Da bi se postiglo ovo što si napisao potrebno je mnoge stvari sustavno mijenjati. Za početak ukinuti subvencije i smanjiti plaće na državni prosjek u državnoj i lokalnoj upravi. Nitko se više ne bi gurao u politiku. Ne bi smo imali stranku s 200 000 članova.

korisnik2508

Aktivni član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
199
Poticaje treba ukinuti ali ne samo u jednoj članici EU - nego u svima, i to odjednom. Što se tiče plaće dužnosnika/administracije ja smatram da ti ljudi moraju imati dobru plaću. Nikakvi prosjeci, nego toliku plaću koja će privući kvalificirane i sposobne ljude. I dati im ovlasti, tražiti od njih učinak i dopustiti im da urede svoj posao kako oni misle da treba biti uređen, možda čak i dati im buđet kojim će oni upravljati (tipa možeš imati deset ljudi za neki posao sa plaćom X ili troje ljudi sa plaćom 3X i još ti ostane love za druge stvari). Onda reizbor, nadzor, javna kritika/pohvala, otvorena dvosmjerna komunikacija prema građanima. Sve funkcije koje su politički imenovane - znači kada se mijenja vlast taj dio ekipe odlazi i dolaze novi koje imenuje neka nova politička vlast - točno nabrojati koliko ih je i kojie su to funkcije. Eto to je samo nabacano nekoliko ideja, sigurno postoji dobrih knjiga kako se može efikasno organizirati državna (i bilo koja druga) administracija tu uopće ne treba izmišljati toplu vodu a sigurno je i da ima ljudi koji bolje poznaju tu tehnologiju. Uglavnom kada se počne razmišljati tehnološki (a ne politički) - radi se kvantni skok u kvaliteti upravljanja državnom. I svi ti propisi moraju biti zamišljeni kao univerzalni, znači ne samo za jednu vlast, pa kada se promijeni politika - da sve to završi u bespućima poviesne zbiljnosti. Zato bi se te promjene morale amenovati referendumom.
Danas državni službenici imaju veće plaće nego oni u gospodarstvu i nikakva korist od toga. Zbog toga HDZ ima toliko članova. Kada bi neka druga stranka došla na vlast, ovih 200 000 bi prešlo u tu stranku. Problem je što državni službenici za ništa ne odgovaraju, ako ih se uhvati u nekom kaznenom djelu i osudi ih se, oni ne idu u zatvor (osim rijetkih), oni "rade za opće dobro". Kada bi gospodarstvo bilo na zdravim nogama, tada ne bi bilo potrebe učlanjivati se u neku političku stranku da bi ti djeca sutra dobila posao, a političari to znaju i trude se da gospodarstvo ne funkcionira.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,649
Jedino domoljubni koncerti nemaju veze s gore navedenim
Daj mi navedi jedan koji je domoljuban bez debele zarade. Domoljub je bil moj pokojni suseljanin kad je 70-tih popeval ustani bane i završil v buturi. A domoljublje na kojem se vrte milijuni, jel stvarno bomoljublje 🤔

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,726
S većim dijelom se slažem. Jedino domoljubni koncerti nemaju veze s gore navedenim. Domoljublje samo može koristiti nikako štetiti. Da bi se postiglo ovo što si napisao potrebno je mnoge stvari sustavno mijenjati. Za početak ukinuti subvencije i smanjiti plaće na državni prosjek u državnoj i lokalnoj upravi. Nitko se više ne bi gurao u politiku. Ne bi smo imali stranku s 200 000 članova.
Radim nešto, ali taman sam oprao ruke, kratki predah, pa da ti istovremeno probam suvislo odgovoriti:

- prvo i osnovno, svesti našu državnu upravu i lokalnu administraciju, na nivo administracije svjetskih velegradova. Nas u HR nema ni 4 milijuna, to je predgrađe mnogomilijunskog svjetskog velegrada. Oni imaju gradonačelnika i određeni pomoćni administrativni aparat. Ali nemaju ni približno toliko koliko se uguralo u naše općine, gradove, županije, hrvatske šume, ceste, hep, podzemna skladišta plina i kaj ti ga ja znam sad na brzaka. Znači pod hitno ukinuti svu tu silnu lokalnu politiku i upravu, barem na max 10% od sadašnje. Sve njih na burzu rada i neka odaberu posao koji znaju raditi izvan politike. Tko ne izabere, nema naknade, socijale ništa, baš ništa i bude počeo raditi. Ili neka i on bježi van iz HR ionako ne privređuje ništa.
- na burzi rada ukinuti bilo kakvu naknadu, pa čak i zdravstveno osiguranje svima koji su sposobni za rad, a odbijaju raditi, službeno, možda dio njih i grabi u sivoj ekonomiji, ja to ne znam.
- maximalno kontrolirati poreznu politiku i trag novca. Nije ništa na tebe nego na suprugu, oca, sina, e pa pič*a ti materi*a od kud ti dva tri auta, traktora, apartmani, mečka ili bembura. Sve ti je oduzeto i namiruje se od toga šteta koju si napravio Društvu. Suđenje traje najkrače moguće, par dana i nema čekanja zastare.
- huliganizam na javnim mjestima, ulicama stadionima sankcionirati odmah, direktno izdvojiti huligana policijskom akcijom i u prdekanu. Dok na tribini zapale baklje, narediti od strane policije vatrogascima, pali navalno vozilo i mlaznicama gasi intenzivno taj dio tribine, da se i zlatna mladež malo rashladi.
- e sad malo o tom toliko eksponiranom i hvaljenom domoljublju. Gdje su bili Tomson, Crkva u Hrvata, sportaši uz pratnju tomsonove glazbe, svi branitelji koji su i nedavno primili iznenadne povišice, sad nedavno, dok je na Glavnom trgu u ZG grmilo? Što nisu stali uz svoj narod? Zar su svi ti koji su uznemireni i bore se za zdravu i čistu Liku teške komunjare, partizani, neprijatelji HR? Ili je možda HR podijeljena na tzv. "Njihovu i Našu od stoke sitnog zuba", na
ostatke ostataka dok se oni kontinuiranim grabežom namire?
Zašto nije bio najavljen rodoljubni koncert za zagađenu Liku, Varaždinštinu itd. itd. ?

korisnik2508

Aktivni član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
199
Radim nešto, ali taman sam oprao ruke, kratki predah, pa da ti istovremeno probam suvislo odgovoriti:

- prvo i osnovno, svesti našu državnu upravu i lokalnu administraciju, na nivo administracije svjetskih velegradova. Nas u HR nema ni 4 milijuna, to je predgrađe mnogomilijunskog svjetskog velegrada. Oni imaju gradonačelnika i određeni pomoćni administrativni aparat. Ali nemaju ni približno toliko koliko se uguralo u naše općine, gradove, županije, hrvatske šume, ceste, hep, podzemna skladišta plina i kaj ti ga ja znam sad na brzaka. Znači pod hitno ukinuti svu tu silnu lokalnu politiku i upravu, barem na max 10% od sadašnje. Sve njih na burzu rada i neka odaberu posao koji znaju raditi izvan politike. Tko ne izabere, nema naknade, socijale ništa, baš ništa i bude počeo raditi. Ili neka i on bježi van iz HR ionako ne privređuje ništa.
- na burzi rada ukinuti bilo kakvu naknadu, pa čak i zdravstveno osiguranje svima koji su sposobni za rad, a odbijaju raditi, službeno, možda dio njih i grabi u sivoj ekonomiji, ja to ne znam.
- maximalno kontrolirati poreznu politiku i trag novca. Nije ništa na tebe nego na suprugu, oca, sina, e pa pič*a ti materi*a od kud ti dva tri auta, traktora, apartmani, mečka ili bembura. Sve ti je oduzeto i namiruje se od toga šteta koju si napravio Društvu. Suđenje traje najkrače moguće, par dana i nema čekanja zastare.
- huliganizam na javnim mjestima, ulicama stadionima sankcionirati odmah, direktno izdvojiti huligana policijskom akcijom i u prdekanu. Dok na tribini zapale baklje, narediti od strane policije vatrogascima, pali navalno vozilo i mlaznicama gasi intenzivno taj dio tribine, da se i zlatna mladež malo rashladi.
- e sad malo o tom toliko eksponiranom i hvaljenom domoljublju. Gdje su bili Tomson, Crkva u Hrvata, sportaši uz pratnju tomsonove glazbe, svi branitelji koji su i nedavno primili iznenadne povišice, sad nedavno, dok je na Glavnom trgu u ZG grmilo? Što nisu stali uz svoj narod? Zar su svi ti koji su uznemireni i bore se za zdravu i čistu Liku teške komunjare, partizani, neprijatelji HR? Ili je možda HR podijeljena na tzv. "Njihovu i Našu od stoke sitnog zuba", na
ostatke ostataka dok se oni kontinuiranim grabežom namire?
Zašto nije bio najavljen rodoljubni koncert za zagađenu Liku, Varaždinštinu itd. itd. ?
Djelomično se slažem što se tiče uvođenja reda u državi. S ovim dijelom oko prosvjeda se ne slažem. Kada se opravdano digla buka oko smeća, organiziran je prosvjed. To je bilo dobro i na prosvjedu bi se okupio veliki broj građana i branitelji (oni koji nisu u udrugama, a to je većina). Kraljevi smeća i političari (pretpostavljam iz HDZ-a) su aktivirali svoje saveznike iz možemo i iz SDP-a da što više naglase kako će oni doći na prosvjed skoro kao organizatori. To je očekivano odbilo mnoge koji su htjeli doći na prosvjed.

korisnik2508

Aktivni član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
199
Daj mi navedi jedan koji je domoljuban bez debele zarade. Domoljub je bil moj pokojni suseljanin kad je 70-tih popeval ustani bane i završil v buturi. A domoljublje na kojem se vrte milijuni, jel stvarno bomoljublje 🤔
Ako se na koncertu pjevaju domoljubne pjesme i na njemu se okupi stotinjak tisuća ljudi, taj koncert zovemo domoljubnim. Hoće li netko na tome zaraditi, sigurno hoće. Kod nas u Vukovaru je bio jedan takav koncert i na njemu su mnogi zaradili. Pjevač je zaradio nešto malo jer je veći dio (oko milijun eura) dao u humanitarne svrhe, zaradili su njegovi menadžeri, zaradili su ugostitelj, zaradili su iznajmljivači soba, zaradili su prodavači suvenira, zaradili su prijevoznici i na kraju zaradila je država. Što je u tome loše? Je li to glavni problem, da li bi bilo bolje da taj koncert nije održan?

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,019
Visoka plaća ne garantira da službenik koji prima takvu plaću neće biti korumpiran, ali sigurno je da visoka plaća povećava broj zainteresiranih za neko radno mjesto - onda imaš bolji izbor kandidata (zapravo i sada kandidata ne fali).
Korupcija se riješava na drugačiji način, i to je zapravo vrlo jednostavno - ali mora postojati čvrsta politička volja da se to provede i da se čvrsto stane iza ljudi koji bi to provodili. Nisam ekspert za zakon - ni blizu - ali nekako sam uvjeren da svi zakonski akti već postoje da se korupciji stane na kraj. Ali očito nema političke volje, a ono čemu svi svjedočimo je da se često ti postupci - čak i kada se pokrenu vode u nedogled i onda pravda postane jako relativna.
Vrijeme prolazi, ljudi u tužiteljstvu se mijenjaju, dokazni materijal polako nestaje (kao onda u selidbi DO) pa se mora 'rekonstruirati' i naravno da sve polako pada u zaborav i to je 'riješenje problema' kada se nema političke volje. Čak i kada se donesu presude - ne poštuju se (Ježić i vraćanje love) pa kada potencijalni prestupnici gledaju na sve to - računaju da će isto tako proći i ne ustručavaju se korupcijskog i drugog protuzakonitog ponašanja..... ponašanje sistema ih ohrabruje u protuzakonitom radu.
A zašto nema političke volje? Svi znamo odgovor na to pitanje. A to birači na izborima mogu riješiti vrlo brzo i elegantno. A realnost je da skoro polovini birača uopće se ne da protegnuti noge do biračkog mjesta. Tako je bilo kojoj stranci dovoljno potkupiti oko 25% biračkog tijela da formiraju vlasti i onda im je samo nebo granica, dok traje mandat.

Najnoviji postovi

Na vrh