• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoc - Krava bolesna !!!

KenoMujkic

Novi član
Tu od
24 Pro 2013
Poruka
19
Pozdrav ljudi.

Imam kravu steona 7 mjeseci. Sve bilo uredu odjednom nece da jede "ne moze",ne moze da baljega nikako,i ako ima baljege tvrda kao kamen,u komadicima.

Veterinari bili,sve zivo probali al nista,najgori problem sto je steona.

Da li ima neko da zna sta je u pitanju,da li je se susreto sa tim.

Hvala unaprijed !! :(hi):
 

KenoMujkic

Novi član
Tu od
24 Pro 2013
Poruka
19
Temperatura normalna 38 - 38.5 .

Pa jede sijeno,silazu. Pojilice ispravne ima vodu ima sve. Samo jednostavno ne moze da baljega,uredu sad i ne jede al nekoliko dana nikako. Jel moguce da zeludac nesto nije uredu,il sta. Nemam pojma. :icon_scratch:
 

AcaAleksic

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
233
Da nije slučajno pojela spagu od bale ili neki drugi predmet? Da li su veterinari probali sa neosaningestom?
 

ljiljanakn54

Član
Tu od
23 Srp 2011
Poruka
96
Kod nas je u jednom slucaju pomoglo davanje rasoli od kisjelog kupusa. Cak mi je to i veterinar predlozio pa pokusajte.

Ako ste davali " laksans" i nije pomoglo, onda probajte sa rasolom kod mene je jednom bio slican problem i nakon davanja 2-3 litra rasoli od kupusa krava je prolila i onda je sve bilo u redu. Nego jedno pitanje da li je veterinar pokusao da stetoskopom i lupkanjem kaziprstom u predjelu "site jame" mjesta na kome se vidi da je krava sita, znaci od pozadi kad gledate sa desne strane ispred karlice obicno se cuje specifican zvuk ako je u pitanju splet crijeva ili uvrtanje crijeva. Negdje prije 10 tak godina nas veterinar nam je rekao da je to u pitanju i da kravu maknemo i ispostavilo se da se crijevo presavilo i vec pocelo da mijenja boju da atrofira.dijagnozu je dao slusanjem preko stetoskopa.
Valjalo bi probati na kraju i isklistirati na kratko obzirom da je steona.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

KenoMujkic

Novi član
Tu od
24 Pro 2013
Poruka
19
Eh dragi ljudi,kolege,prije svega hvala vam svima sto ste pruzili pomoc i izvinjavam se sto nisam stigao odgovorit,sve su to veterinari davali,i infuzije da je odrzaje na kraju su odustali i rekli da ne znaju stvarno sta je. Jedina nada je bio rasol sto ste predlozili,jest da je tesko bilo nac,bacio narod a i mi,ipak sam naso al eto nije bilo uspjeha.

Nazalost pala je skroz krava,prepustila se sva,morali smo je zaklat,da se ne pati dzaba vise,sto je najgore kao sto sam vam reko steona je bila 7 mjeseci,i to dvojcad (dvoje teladi) :icon_pray: .

Uzrok je bila spaga,a i ne znam otkud "konopac" mozda prilikom baliranja da je balirka uvukla il tako,nemam pojma. Sve u svemu,hvala svima,bilo sto bilo.

Pozdrav ! :icon_cry:
 

ljiljanakn54

Član
Tu od
23 Srp 2011
Poruka
96
Kod nas kazu "sto bi covjek dao steti ne bi nicemu" to se moze desiti svakom ko ima stoku, neka su ostale zdrave!
 

Tomi

Novi član
Tu od
31 Svi 2015
Poruka
17
pozdrav...,.imam problem sa muškim teletom neče da jede, pije vodu ne prežima normalno ima stolicu i tamno mokri i najviše leži ... može pomopč neznam dali je nešto pojelo a sijeno baliramo špagu uvijek bacimo kada ju razvežemo:(sweat):
 

Tomi

Novi član
Tu od
31 Svi 2015
Poruka
17
pa bio je veterinar mijeril mu je temperturi i reko je normalna al on i dalje nezna šta mu je to su veterinari ...
 

bobocr7

Novi član
Tu od
7 Srp 2015
Poruka
5
Pomoc. Imam tele i izgubilo je apetit ,ima ubrzano i plitko disanje ,temperatura 38.8,pije dosta vode , ustaje se samo ponekad svega 10-15 sekundi i odma legne. Zna li ko sta mu je ? Hvala unaprijed.
 

bobocr7

Novi član
Tu od
7 Srp 2015
Poruka
5
Tele ima 2.5 mjeseca imalo je upalu pluca i veterinar kaze da se izlijecilo,ali se ono uopste ne ustaje samo ponekad da se okrene na drugu stranu. Slabo baljega ali i ako ima baljega ,baljega je tvrda kao kamen i u komadicima.Kad se ustane noge pocnu da mu tresu i odma oce da legne.Sta da radim ?
 

zika

Novi član
Tu od
1 Ožu 2016
Poruka
3
Pozdrav svima,

Prije 3 mjeseca na korijenu sise krave do vimena skroz, pojavila se jedna velika izraslina prekrivena krastom koja je pola zute boje pola crne,debela 1cm. Na dodir izraslinekrava ne raguje,tj ne boli ju. sad vec je pocelo naglo da se sire vise tih izraslina,mnogositnih velicine zrna rize i tako tvrdih. Brzo se sire i vec prelaze i na ostale sise i po vimenu. Tretirala sam to cuvarkucom, raazblazenom rakijom i sircetom, sododom bikarbonom, senfom, bijelim lukom,otopinom joda, te mazala kremom protiv bradavica koju je preporucio veterinar,ali nista ne pomaze. Jutros sam primijetila da prva do te velike izrasline dobiva tu krastu,pas eplasim da se to sve ne pretvori u kraste. Kravu muzem na muzilicu ijos jutros mi se pojavio krvni podliv na vrhu sise - vjerovatno od muzilice.
MOLIM VAS ako imate kakav prijedlog sta dalje da radim.
hvala unaprijed.
srdacan pozdrav
 

AcaAleksic

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
233
Izvini, sada sam ponovo procitao i skroz sam pogresio ono sto sam ti poslao na pp. Zaboravi...
To je po meni virusno i mislim da su boginje, moze da se leci, zovi veterinara.. Ne cekaj...
 

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,241
Nešto slično sam imo, veterinar mi je preporučio "Cinkvitaminska mast"
bilo je djelotvorno.
 
Na vrh