• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

pomoc oko zupcanika

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Slažem se, ali je pitanje koliko onda takav, kvalitetno napravljen, zupčanik košta i isplati li ga se dati izrađivati u odnosu na originalni.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ovo sa slike su zupčanici bočnog reduktora za Claas 58 , koštalo je 1000e što je uradio.
Nemam priliku niti da pitam koliko košta novo a eto volio bih znati.

IMG_20230111_123730_768.jpg

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Pa kolega @vlastel je spominjal slični iznos po zupčaniku, pa zato sumnjam da bi izrada bila znatno jeftinija.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Čuj , mogući bezobrazluk nema kraja.
Ovi koji su mi redili , njih ne zanima od čega je zupčanik i koliko košta pa da oni po tome kroje cijenu
Jednostavno računaju materijal+izrada i to je to

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Kod nas je bio 50 eura sat rada manje masine , a 70 vecih za ozubljenje. Tokarenje oko 30e do nekog precnika , preko skuplje. Brusenje 50 eura , cementaciju i kaljenje naplacuju po kg.
Materijal za cementaciju je bio oko 5 eura po kg , a sad je vjerovatno skuplji.

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
668
Nitko ne može napraviti zupčanik kao originalni jer su skoro svi originalni zupčanici napravljeni od otkivka, unutarnju strukturu materijala se ne može postići sa nikakvom termičkom obradom.

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Ee tu grijesis. Kovani materijali su skupi i ne isplati se njima serijski raditi od toga. Ima kovanih ali 10% od svih a ja ti garantujem da zupcanici koji dodju u masini nisu nista bolji od onih koji smo mi pravili za reduktore . Svi oni tokare i na isti nacin rade ozubljenje .

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
668
Pa ja ih radim svaki dan i stvarno dođe svašta i moje mišljenje je ipak drugačije većina originalnih zupčanika na kvalitetnim strojevima je od otkivka isto kao onaj veliki gore od claasa 58

turke

Član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
98
Kojega god zupčanika je radio tokar niti jedan nije bio dugoga vijeka . Većinom su se zubi otkinuli. Lupiš malo jačem čekićem odmah ostane vidljivi trag ili se čak otkine . Zadnje za getribu nisu htjeli ni raditi u bjelovaru , nego smo kupovali originalne dijelove . Originalni dio makar bio skup 2do3 puta ali je toliko i bolji .

Hitner radio osovinu za prednji most (kardan) . Nije izdurala 50 sati na traktoru . original dan danas . Ima izreka . Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvar .

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ekipa kakva su iskustva sa zupčanicima koje napravi Hittner, ima li to smisla stavljati u getribu traktora. Pukla je vilica na reversu, pala između zupčanika rikverca i na obadva potrgala po zub.
Ovako je počelo ovo naše tipkanje.
@vlastel nema ti tu kruha od nas, prije bude zima prošla, nego ti dobiš konačan odgovor i odradiš popravak.

Zapravo evo napokon @turke je bio konkretan.

vlastel

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
569
Ljudi, hvala na trudu, razmišljanjima i savjetima. Mislim da je nemoguće napraviti zupčanik iste kvalitete za manje novaca od onih koji ih rade serijski. Inače, dobil sam ponudu za potrebne dijelove 4550 eura. Odlučili smo kupiti nove zupčanike koji su potrgani, a ove koji imaju mala oštečenja dati nekud na kozmetiku, da nebudu jako lupali. Veliki je problem ke je uzrok svega toga, vilica, koja je pukla i pol je fali, nije više dobavljiva. Ona je gusnata, i danas bum ju odnesel kod Očića da vidimo e se tu da kaj navariti, a da nebu opet puklo i zdrobilo mi getribu.

vlastel

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
569
Ja sam z sinom skinul kabinu i sve ostalo, a z prijateljem iz Pačetine koji mi inače sve slaže, smo ga deli na pol i raskopali reverzer. Mislili smo da nemremo to napraviti, ali je jedan drugi prijatelj delal nekej sličnoga pa je rekal kak bi to moralo iti, i stvarno se rasklapa bez ikakve preše ili radapcigera. Naravno, reverzer, jer se od rasklapa prema motoru. Drugi del getribe se rasklapa prema diferencijalu, i nadam se da nebum imel prilike probati kak to ide.

Očić bu sigurno napravil kak treba, to opće nije upitno. 👍
Naravno, ak je to opće izvodivo. Jer ovaj dio koji fali treba napraviti od željeza i navariti na gus.

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
996
Vlastel a od kojeg je to traktora i gdje si pitao za djelove?

Posljednje uređivanje od moderatora:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Moj glas isto ide čeličnoj vilici, ova je možda baš zato pukla jer je gusana bila pa malo oštrije roštanje po mjenjaču, možda ostala zaglavljena, djelimično ukopčane dvije brzine.... čelična se bu savinula

Najnoviji postovi

Na vrh