• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

pomoc oko zupcanika

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Točno tak da termička obrada metala nije "nekaj sam tak".
Ja sam po tom pitanju na poslu uživao pomoć tehnologa i još jednog stručnjaka baš samo za termičku obradu. Je bilo greški? O da, jer niti materijali za izradu puno put nisu bili kaj bi morali biti. Posao je splet problema, znanja, pokušaja i popravaka.

Ovaj jedan zub koji je puknul bi bilo najpametnije izraditi dovarivanjem, deti zupčanik na tokarski stroj, posajtati ga, deti na glodalicu, obraditi zub i amen. Ili negdje kupiti novoga, ak' ga negdje u trgovini ima.
A kaj ak se jednog dana ftrgne - nikaj, baš nikaj, jer i originalni se ftrgel. "pametniji popušta" tak veli poslovica, znači nije mu bilo lako, bilo mu je previše optetečenja, zakaj, to ja nemam pojma.

Eto, može ljutnja, ali ljutnja škodi ljepoti lica donosi nepotrebne bore...

vlastel

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
569
A kaj ak se jednog dana ftrgne - nikaj, baš nikaj, jer i originalni se ftrgel. "pametniji popušta" tak veli poslovica, znači nije mu bilo lako, bilo mu je previše optetečenja, zakaj, to ja nemam pojma.
Pukli su zubi na gornjem i donjem jer je pal komad vilice među njih.
Nemam još ponudu za te zupčanike, ali ovo malo kaj sam iskal po netu, samo njih dva su hiljadu eura, to su za rikverc, za napred su isto oštećeni, sinhrone moram isto zameniti jer su loši, a i vilicu jer je fali

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Pronjuškaj malo ima u Austriji tip kaj ima lager rabljenih dijelova za traktore možda iskoči kaj.

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Ko ima Krautov strojarski prirucnik sve pise u njemu u detalje za kaljenje i cementaciju ili moze se i nabaviti za 2 3 eura polovan. Vise to niko nece 😁 uglavnom veoma je vazna temperatura i vremensko grijanje komada u peci. I kao sto kaze kolega Plus nije svejedno gdje je komad u peci i vazno ga je pravilno postaviti. Jer su nam dolazila vratila savijena posle termicke i bacaju ,ovalna do 1 mm.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Kaljenje je itekak zahtjevno, od poznavanja materijala do definiranja temperature zagrijavanja, te odabira stedstva za hlađenje. Sve je to proces, naročito ako izrađuješ od nule, strojni dio, za stroj od više stotina tisuća EUR-a, pa do milijun i pol EUR-a. Za takve smo se mi recimo brinuli. Em su skupi dijelovi, em su rokovi isporuke bili tjednima, a sat vremena stroja bude i 100-200 EUR-a. Tek za usporedbu.
Traktor je vlasniku jako vrijedan stroj, ali treba izabrati kompromis između njegove vrijednosti i vrijednosti dijelova i popravaka.
Da li je tko razmislio o kupnji traktora s uništenim motorom? Ili otpad s dijelovima traktora, kolega je spomenuo. Zima je nije sezona intenzivnih radova.
Krpanje je uvijek moguće.

Ko ima Krautov strojarski prirucnik sve pise u njemu u detalje za kaljenje i cementaciju ili moze se i nabaviti za 2 3 eura polovan. Vise to niko nece 😁
Da na ovom našem forumu svi imaju doma Krauta, pa kataloge za lagere itd. 🙃 Daj molim te popusti malo, več ja sam suviše naporan ljudima, kolko baljezgam s profi kuta gledanja...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ko ima Krautov strojarski prirucnik sve pise u njemu u detalje za kaljenje i cementaciju ili moze se i nabaviti za 2 3 eura polovan
Gdje to?..ja sam prije cca 10 god. dal svojek kumi da mu napravi nove korice..ekipa u firmi se htjela potrgati da im ga da jer ih nema..mislili su da je njezin..puno puno kasnije se pojavila pdf verzija

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Ja kupio na pijaci u Bosni za 2 eura , gotov pa nov. I bude uvijek te robe ,jos su neki drugovi kupovali .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Zato si ti tak dobar majstor...imaš svojeg....aaa..sad je sve jasno.
Btw ja imam 2 kom...i da me nije niko žical..nedam!

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Puknuti imam i ja jedan Krault samo tko bu to sve proučil

Posljednje uređivanje od moderatora:

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Ja ih često gledam i sve zavaruju, sad koliko to traje je drugo pitanje, ja im se divim na snalažljivosti kod popravka.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ja kupio na pijaci u Bosni za 2 eura , gotov pa nov. I bude uvijek te robe ,jos su neki drugovi kupovali .
Skupo! Jedan HR političar davno reče: kila mozga - dvije marke :(

Ja ih često gledam i sve zavaruju, sad koliko to traje je drugo pitanje, ja im se divim na snalažljivosti kod popravka.
Nužda...Puno sličnoga smo mi stariji u Jugi bili prisiljeni rješavati na slične načine, jer drugačije nije bilo moguće (ili nije bilo, ili je bilo preskupo).

Posljednje uređivanje:

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Zato su ljudi znali svašta si napraviti a danas ovi mladi kad dođu na posao nit ne znaju primit alat u ruke ni što bi s njim radili. Naravno da nužda tjera ljude da se snalaze , i mi smo svašta tako rješavali, naravno da ponekad i ne uspije.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Na @vlastel-ovom mjestu ja se ne bi upuštal u izradu zupčanika. Em nema pravih mjera, em je upitna kvaliteta…
Potražil bi rabljene ili kupil nove, jer kad se složi kak treba, nema više rasklapanja.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Pa valjda oni koji izrađuju "skinu" mjere.
Meni se ljudi pravili zupčanike za bočni reduktor na kombajnu. Nisam rasklapao nakon montaže jer je sve ok.
Ljudi se ozbiljno bave zupčanicima i uopšte ne dovodim u sumnju njihov kvalitet .

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Slazem se sa kolegom savom , mjere se skinu ,modul i mjera preko 2 3 5 ili 7 zuba zavisi od modula ,imaju mikrometri posebni za to. I ko radi zupcanike na odvalnim glodalicama moze uraditi toleranciju +-0,01. Na obicnoj glodalici ide to , ali nisu ista glodala za razlicit broj zuba iako je isti modul. Pa onda neki rade ,ne mogu tako dobro postici mjeru ,uspijeva to ali se u radu cuje lupanjee grmi.

Najnoviji postovi

Na vrh