Evo mene zanima kako da sad posadim ljuske oraha u školu ili ,..
pa da imam mlade presadnice.
isto imam 1,5 ral oranice koja mi je uz šumu i svinje mi sav usijev pojedu.
imam skupljenog žira oko 50 kg u vreći suhoga i to bi podsadio .
Pitanje ;
Na koliki razmak i sa čim?
ako misliš sijati žir ili orah, onda moraš ograditi jer će ti opet svinje sve raskopati.
jedino sadnicama.
možda si malo zakasnio sa žirom, probaj se u šumariji raspitati za sadnice za sadnju na proljeće.
ako hoćeš malo eksperimentirati probaj ga pod motiku posaditi.
a što se tiče oraha evo kako bi se trebalo raditi po PS-u
Vrijeme i sjetva -
gnojenje stajnjakom i duboko oranje 30-40 cm
Sije se u jesen ili u proljeće u redove na razmak 80-100 cm između redova i 20-30 u redu.
sije se na dubinu dvostrukog promjera sjemenke (oko 8 cm). sjeme se sije da je šav vodoravan s površinom. na svaki drugi način se dobivaju iskrivljeni sjemenjaci.
ako se sije u proljeće sije se stratificirano sjeme.
stratifikacija
obavlja se u siječnju, plodovi se mogu stavljati u sanduke ili na otvorenom u slojeve i to naizmjenično s čistim pijeskom.
na dno ide 5-8 cm pijeska, pa red oraha položen na šav, pa pijesak 2-3 cm, pa opet red oraha, red pijeska. do pet redova. pijesak mora biti umjereno vlažan za vrijeme stratifikacije.
stratifikacija na temperaturi od 5-10 stupnjeva traje 60 dana. sjetva takvog sjemena ide kad vrijeme dozvoli, u ožujku i to samo plodova koji su počeli klijati (naklijali su).
Pri sadnji se može skratiti vrhovi korijena, onda više nema srčne žile nego razgranat korije. ovo nije nužno jer se ne mijenja ništa na kvaliteti.
ja moje orahe biram po veličini ploda, poslažem ih na tlo, pokušavam da budu na šavu i prekrijem ih sakupljenim orahovim lišćem, ovako je klijavost nešto manja, oko 50 posto, ali mi se iskreno neće gnjaviti s pijeskom.
eto nadam se da sam bio dovoljno jasan.