• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

poticaj za povrće

R

ratarac

Guest
Planiram proizvodnju luka; srebrenca i običnog. Jel mi netko može objasnit koja je razlika u poticaju za luk kao povrće, i luk kao povrće za industrijsku preradu ? Znam da najmena nije ista, ali kako to dokazujem državi. 1250kn ili 3000kn nije mala razlika
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Za bilo koje povrće za koje tražiš poticaj za industrijsku proizvodnju potreban ti je ugovor s bilo kojom od prerađivačkih industrija. Potrebno ga je priložiti kod dokazivanja isporučene količine robe za referentni prinos.
U slučaju da nemaš ugovor dobiješ poticaj od 1250 kn.
Inače je ova godine bilo dosta govora o tome da će se poticaji za povrće diči na 5000 kn po ha, čak je to i ministarstvo potvrdilo(usmeno), ali nitko to nije potpisao i odobrio. Bila bi to lijepa injekcija za nas uzgajivače, ovako je ovih 1250 jad i bijeda.
 
R

ratarac

Guest
Da, bio bi to onda lijepi poticaj s obzirom na sve veća ulaganja. Hvala na odgovoru Cabage
 

palfinger

Član
Tu od
8 Lis 2009
Poruka
77
Halo ljudi molim vas jel neko dobio poticaj za povrće kao ovi za žitarice ja ništa do sad!!????
 

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Ja sam imao nakakve uplate nešto u kešu 2/3 i vaučeru 1/3 za povrće .
pozdrav Anđelko!
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Za dobiti poticaj ili potporu za proizvodnju povrća moraš, kao i za ostale proizvodnje, biti u sustavu PDV-a, upisan u Upisnik polj.gospodarstava i zadovoljavati još neke uvjete: minimalne poticajne površine(0,5ha), upotreba registiranih sjemena u RH(sortna lista), deklariranog sjemena ili sadnica, sačuvati račune od kupljenih sjemena ili sadnica i tada dobivaš 1250kn po ha proizvedenog povrća. Uglavnom je obuhvaćeno sve vrste povrća čak za neke vrste su poticaji veći. To su poticaji u HR a onog momenta kada postanemo punopravni članovi EU automatski ulazimo pod Zajedničku polj.politiku EU gdje su potpore i poticaji znatno veći, negdje oko 350eura po ha i na godišnjoj razini svako gospodarstvo u sustavu dobiva nepovratne pomoći za razvoj i opstojnost ruralnog prostora(iliti sela) cca 5.000eura.
Povrćari ne predaju zahtjeve jer ne ispunjavaju osnovni uvjet, tek 2% ih je u sustavu PDV, a da bi bili konkurentni sa EU poljoprivrednicima morati će ući u sustav i primati potpore i poticaje. Ali otom potom?!
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Par krivih stvari.
Ne moraš biti u sustavu pdv-a ako ne prelaziš 24 tisuće kuna poticaja, a to je 10 hektara povrća koje rijetko koji povrćar sadi.
Poticaj za proizvodnju povrća je 2250 kn plus 240 ili 250 za konzumno odnosno plus nekih 700 za industrijsko.
U podravini i slavoniji većina povrćara predaje zahtjev za poticaj jer i to je neka kuna u džepu, a tko ne predaje ne znam zašto ne predaje.
No ipak, da bi netko dobio poticaj ja sam za to da mora biti u sustavu pdv-a jer ako nije ništa i ne daje državi da bi zauzvrat trebao dobiti poticaj. Ako mogu ja mogu i svi ostali.
 

21yes

Član
Tu od
22 Ožu 2008
Poruka
436
Što samo povrčari bi trebali dobivati 5000 eura godišnje kad uđemo u EU ili?
 

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,088
21yes kaže:
Što samo povrčari bi trebali dobivati 5000 eura godišnje kad uđemo u EU ili?

i na godišnjoj razini svako gospodarstvo u sustavu dobiva nepovratne pomoći za razvoj i opstojnost ruralnog prostora(iliti sela) cca 5.000eura.
 
Na vrh