• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Potrebni papiri

N

noahtali

Guest
Linija u šumi

Pozdrav svima,
ispricavam se ako tema vec postoji, novi sam na forumu kojeg jos nisam
stigao cijelog pregledati....

Imam par pitanja vezana za dobivanje linije u šumi!'

Samo ukratko da napravim rez o svojim videnjima i sebi....

Spletom okolnosti(posao,žena) preselio sam se u kutinu...gdje ne poznam
3 čovjeka a kamoli lugare...zanima me kako stupiti u kontakt sa njima i porazgovarati jer do sada nisam naisao na razumjevanja u šumariji niti kod
kolega na poslu...kad god dotaknem pitanje izrade drva svi se nesto prave da
je liniju nemoguce dobiti,trebas imati veze, neznam koji je sad lugar jer se oni mjenjaju stalno itd...a sve te kolege sa posla uredne rade drva i cak preprodaju..nerazumijem o cemu je kvaka, jel se boje da cu ih ja uskratiti za necim kad bi mi pomogli samo sa informacijom...
Za moje potrebe ne treba mi prva klasa drva, zadovoljio bih se i sa okruglicama,bilo cim i to max 30m godisnje...

Moje pitanje je kome se obratiti?

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Pozdrav svima,
Moje pitanje je kome se obratiti?

Odeš u šumariju i kažeš ovo što si napisao.
Bilo kojem revirniku kažeš da trebaš godišnje 30 m za samoizradu i to je to.
On će te uputiti dalje.
Moj ti je savjet da se ne naganjaš s lugarima ako ih ne poznaješ.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
i tak, lijepo jučer osvanulo na svim vratima Karlovačke tržnice da se samonikle gljive više ne smiju prodavati, osim ako imate odobrenje Ministarstva ili ste otvorili obrt za prodaju šumskih plodića...
danas više vrganja ni za lijek, sutra ćemo tako i s kestenom?
zgodno...8)

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
kod nas još nema problema sa time lugari su prezaposleni sa drvima i stalno negdje trće tako da ih gljive u bti ne zanimaju

BasCelik

Novi član
Tu od
2 Lip 2019
Poruka
3
Dobar dan svima koji citaju.
Zelim ovim putem da se informisem u vezi sečenja i prodaje drva.
Naime moj otac ima 5ha zemlje od kojih je cca2 ha posumljeno. Koliko sam njega razumeo a ni on a ni ja se ne razumemo u šumarstvo radi se o drvetu Bukva i Kestena uglavnom.
Mene zanima da li je moguce i ako jeste da li je isplativo poseci ta drva i prodati. Uz to me takodje okvirno zanima i cena radova seče i neto zarada od iste. I naravno koja je procedura.
Hvala.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Postovani....
Prije svega bi se trebalo predstaviti da bi tko kada gdje i slicno...

BasCelik

Novi član
Tu od
2 Lip 2019
Poruka
3
Postovani....
Prije svega bi se trebalo predstaviti da bi tko kada gdje i slicno...
Ime mi je Predrag Cvetkovic , zivim u Srbiji kao i moj stari. Radim u Hrv vec 3 godine.
A juce sam dosao na ideju da se to mozda moze iseci pa onda na pitanje kada ne znam odgovor, zato i pisem vama gospodi koji i jeste u ovoj materiji. Konkretno me zanima procedura oko pokretanja tog procesa i cena.
Zemljiste odnosno šuma se nalazi u Dvoru na uni , selo Ljubina. Vodi se na Dragana Cvetkovica
Nadam se da sam vam odgovorio na pitanje ako vas nesto detaljnije zanima vi pitajte. Pozdrav iz danas suncanog Rovinja.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Pozdrav i dobrodošao !
Očito da nisi ništa čitao o radu i ponašanju (pisanju na forumu), nego odmah otvoriti novu teme (koja već postoji) ili slična tema u kojoj možeš postaviti pitanje.
Postoji teme "predstavite se" pa se tamo možeš predstaviti i napisati nekoliko rečenica o sebi (čime se baviš, koja je tvoja zanimacija itd....).

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Dakle suma je u Hrvatskoj...procedura je slijedeca...potreban ti posjedovni i vlasnicki list koji prilazes zahtjevu za doznaku koji predajes nadleznom uredu savjetodavne sluzbe...zahtjev ode u nadleznu sumariju i oni vrse doznaku (to ne placas-RH te casti😉)... tada znas m3 i trazis kupca

Kod nas u gorskoj Hrvatskoj cijena sjece i vuce je 100-tinjak kn po m3.
Pozz

BasCelik

Novi član
Tu od
2 Lip 2019
Poruka
3
Hvala na odgovoru , mora li licno on odnosno vlasnik da pokrece proceduru ili mogu i ja kao njegov sin uz njegovu saglasnost naravno ?

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Mislim da suglasnost treba biti ovjerena kod javnog bilježnika...

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Ovako, ne treba mu suglasnost nego punomoć. Znači u punomoć treba staviti ono što će mu trebati, a što će mu trebati može saznati u Glini,
Trg bana J. Jelačića 2, kod savjetnika za šume šumoposjednika. Suglasnost treba ako ima više vlasnika na nekoj čestici.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Ovako, ne treba mu suglasnost nego punomoć. Znači u punomoć treba staviti ono što će mu trebati, a što će mu trebati može saznati u Glini,
Trg bana J. Jelačića 2, kod savjetnika za šume šumoposjednika. Suglasnost treba ako ima više vlasnika na nekoj čestici.
Tocno.....kriva rjec

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
A sve ti je to do sumara ili ti lugara. Ja sam skoro tovario gdje je radio samo primanje kada sam tovario, nije bilo doznake. Dok prosle godine nije htio da doznaci oboreno stablo, mada je bilo kompletno, samo oboreno

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Ne pricaj gluposti...
Ako nema u osnovi cestice i radi se o livadi onda ide samo popratnica.
Ako je suma onda je doznaka a nju radi sumar a ne ti sam.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Ovak kolege,nema veze ak je zapusteno dali je livada,oranica,vinograd treba doznaka.Znaci ak je dulje vrijeme obraslo te ima drva onda je vjerojatno u gospodarskom planu pod takoreci sumu.Ako je samo par stabala onda trebas samo popratnicu,provjeri u poljoprivrednoj agenciji(vasoj lokalnoj) ako ti je parcela duze vrijeme zapustena i pod sumom.
Inace doznaka nista ne kosta i dobis je bez problema ak nije neka kvaliteta od drva.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
kaj ima doznake zimi (mene uvijek cijepe da treba biti list na drvu...)?

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Ne razmem kak sumar ili Lugar more radit doznake,kolko je meni poznato to radi licencirani ing.sumarstva bar je tak meni delal a on nije glup da ne raspozna drvo kaj se more rusiti tj. jeebe se njemu ili ima list ili nema,a tvojim pingvinima ak treba list pa ti im zalijepi par komada😂😂😂😂😂😂😂😂😂.

Evo kolega DARIJUS,mogu te zezat zbog lista,no svi nasi zakoni su nedoreceni ili srupama,vidi Pravilnik o doznaci stabla-clanak 6 pod 1 i 2,valjda nemas bjelogoricnu sumu istog razreda.

Na vrh