• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Poučne priče, aforizmi, poslovice, anegdote

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,114
Razmišljam o ovome "oko sebe".
Susjed s lijeve strane je ove godine sve "kasno zimske - rano proljetne radove" napravio, završio pred cca 3 tjedna, radi odlaska na operaciju bruha.
Susjed preko puta ceste je zamijenio plastenike i sve napravio, prije cca 2 tjedna, radi odladlaska na operaciju bruha.
Susjed s desne strane dvije parcele od nas, je sve odradio i završio prije cca 2 tjedna, radi odlaska na operaciju u ZG.
A ja ove godine u odnosu na sve njih, kasnim u svemu, radi postepenog povratka u život poslije operacije.
Koja smo mi luda ekipa, teško da još luđi možemo postati...

Izvucite pouku na našim primjerima, usporite, prikočite dok još mozete, "nije posao zec da bi uteka", mene je sve od pislova počekalo...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,114
Ako sam ja točno "otvorio" i ako se radi o ovome:

1000036824.jpg

Ja bi rekao da naslov ne odgovara. Poljoprivreda je jedini, dakle i najsigurniji način za živjeti i preživjeti, svugdje u svijetu.
Zašto bi u HR trebalo biti drukčije, koji su razlozi?
Imamo plodnu zemlju, puno slatke i pitke vode i puno mora, preduvjeti mnogima samo za poželjeti u svijetu.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,114
@lijeskakc pusti šalu k vragu, nije ispravno "od poljoprivrede bedaka delati", poljoprivreda je jedini izvor hrane društva. "Samo pošteno, pa onda tko koga zahebe." Uz normalan i pošteni "bez-megalomanski" rad ljudi lijepo žive u nama susjednim državama i u Europi. Samo ne pretjerivati u megalomaniji...
Ali @lijeskakc naravno da moramo zadržati i takav vedar duh i ozračje, kakve ti širiš među nama. Bez takvih kao ti, bili bi mi i pomalo "sakati".
:ppozdrav:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,089
Ali si imal problem sa parama da bi se bavil sa drugim načinom pa si izabral najsigurniji.... i zajebo se , mislil si riječ da je riječ o zaradi, a ne o bankrotu :ROFLMAO:

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
613
Stavio sam to jer vidim puno ljudi u svojoj okolici kako odustaju od proizvodnje. Iskreno rečeno čudim se da već i prije nisu odustali s obzirom na mali obujam proizvodnje (valda je onih par boljih godina pružilo lažnu nadu da će trajno biti bolje). Najgore od svega da se ljudi pošteno narade, u proizvodnju investiraju lovu iz drugih izvora ili završe sa financijskim repovima koji se onda vuku godinama.
Što se tiče megalomanije..... veliko je pitanje gdje je granica i za koga.... za nekog tko radi 5 rali - možda je megalomanija 50 rali a za nekoga tko radi 100 rali megalomanija je možda 1000 rali, itd.... Uglavnom ta 'megalomanija' danas znači goli opstanak. Jer konkurenti nisu susjedi poljoprivrednici koji rade možda parsto hektara - nego korporacije koje kontroliraju stotine tisuća hektara proizvodnje na nekoliko kontinenata. A od svih 'pomoći' koje nam se pružaju - na kraju dana - ovisimo samo o svojim sposobnostima.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,114
@Axial počeo si jako pretjerivati.
O kakvim ti to svjetskim korporacijama i ugrozama pišeš "u ovom predgrađu svakog svjetskog velegrada"? Odjedamput su svi u HR postali ugroženi, od koga, čega?
Mnogi su pokupovali nove luksuzne automobile, ogroman broj skupocjenih strojeva, pa i nakretnine na moru, a pojavio se novi problem - nema sad tko da radi.
Neke su druge poslove kod nas preplavili i preuzeli strani radnici, Nepalci, Indijci itd., ali u poljoprivredi nema ni njih. Iskreno, vidio sam prošle godine angažirana 2 crna radnika u goricama kod susjeda nedaleko mojih, štucali su mu živicu uz cestu, nisu bili u trsju. Na našim poljima stranaca nema, samo lokalni zainteresirani.
Stranih korporacija niti na horizontu, niti na radaru. Malo nategnuta ti objava za HR mislim.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
613
Proizvodi tih stranih korporacija u obliku gotove robe dolaze na police dućana, a to je ono gdje se vrti lova. Mi smo nisko u proizvodnom lancu - proizvodimo tek sirovne za gotove proizvode i zato malo zarađujemo. Neće nama ovdje Cargill dovoziti i prodavati kukuruz jer ga imamo previše (jeftinog) i svojeg, ali će diktirati cijenu tog kukuruza i spuštati ju na burzi. I to je onda 'tržišna' cijena.
Ovdje je jasan trend, danas odustaju oni koji rade 10 rali jer je neisplativo, sutra će iz istog razloga morati odustajati oni koji rade 100 rali a prekosutra oni koji rade 1000.....
I da - istina je da se mnogo toga (često nepotrebnog) pokupovalo i da su mnogi sami sebi objesili financijski uteg oko vrata. To je drugi trend a kombinacija tih dviju pojava je pogubna.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,114
@Axial ja tebe ne razumijem, iako te 100 % razumijem.

I ja sam se odavno prepustio "tehnikalijama".
Ne znam više meni bitne telefonske brojeve na pamet, umjesto mene to zna mobitel.
Nemam pojma više o HR pravopisu, iako sam nekada bio odlikaš. Jedno je vrijeme umjesto mene gramatiku ispravljalo računalo, na moju žalost danas više nema tko me može ispraviti.

Čitam tvoje komentare, potpuni su, suhoparno točni, nemaš nigdje niti jednu gramatičku pogrešku, ne pamtim da sam ikad pročitao barem jedan "sleng", lokalizam, ili nekakav ne pravopisni pojam.

Točno je da ja dosta puta upotrijebim Al za brzinsku analizu, ili saznanje određenih, več meni u podsvijesti poznatih podataka. Ipak, činiš mi se nedostižnim i savršenim u brojim "temama".
Lijepo da si kao takav naš svakodnevni sugovornik i da zaista odlično barataš s svakojakom problematikom koju pretresamo. :ppozdrav:;)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,952
Bio je još jedan takav koji je napisal Enciklopediju, ali ga je pokupil šleper na zavoju kad je pretrčaval cestu. I kaj mu to vrijedi gda je bil spameten gda nije bil dosta fleten. :ppozdrav:

Na vrh