Prošlu smo subotu bili na misi za dio naših pokojnika.
Danas na večer smo ponovo bili na misi za naše neke druge pokojnike.
Ja sam prilično "strogi kritičar svega uz Crkvu", skužili ste neki kroz moje postove, odavno.
Naglašavam da je prošle subote, bila misaono i u porukama dobra propovijed našeg župnika.
Večeras sam još uvijek pod pozitivnim dojmom. Trenutno nisam ispred TV, niti kompa, slušam lokalni radio, fenomenalno dobru glazbu i pjesme svira, "luzam koščice" i još to u mozgu analiziram. Večeras je u propovijedi svečenik, naš župnik "objasnio", kako je u jednoj župi u Njemačkoj, tamošnji župnik proglasio "naša je crkva preminula, naša je župa umrla", dođite na misu za "umrlu, preminulu crkvu i župu" . Ljudi su došli i gledali usred crkve lijes. Sve ih je zanimalo, tko je, što je u lijesu?
Večina ljudi nije odoljela, išli su pogledati. U lijesu je bilo ogledalo. Svatko je vidio odraz sebe, svojeg lica. Crkva su ljudi, to smo mi.
Želim samo reči isto sve vrijedi i za bilo koju i bilo čiju državu. Država to su ljudi, radnici, seljaci, ribari, intelektualci, mali i veliki, mladi i stari. Samo si stavimo ogledalo ispred sebe, nemojmo biti narcisoidi i zaljubljeni u svoj lik i (ne) djelo, budimo pošteni na vagi i budimo se u novoj Švicarskoj. Jedino ne znam kako vratiti našu iseljenu mladost iz Irske, Austrije, Njemačke, to ne znam.
Ne zna sigurno niti Crkva u Hrvata...