• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Povrćari i/ili u EU?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Došlo rješenje iz ministarstva za upisnik. Nema nas nešto puno, pošto je broj sa obzirom na broj OPGa u državi jako mali. Još će ispasti d aje svega voćara i povrćara 1000 u RH :)

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
2014. Ja mislim da ni to neće biti godina ulaska, koliko god mi to htjeli ili ne htjeli. Nekako mi se čini da se čeka vlak sa istoka.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
2014. Ja mislim da ni to neće biti godina ulaska, koliko god mi to htjeli ili ne htjeli. Nekako mi se čini da se čeka vlak sa istoka.
Nema tog vlaka sa istoka, najvjerovatnije ćemo ući do 2014. samo mi je žao što smo nespremni i neorganizirani(veliki grijeh vladajuće strukture). To je vidljivo i po raspravi u temi Proizvodnja rajčice u zadnjim postovima. Ponavljam: udruženi u Zadruge i/ili proizvođačke organizacije temelj je razvoja poljoprivrede i opstanka proizvođača.
Nego u prijašnjim postovima spomenuo sam Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju povrća. MPS je izradio Tehnološke upute u integriranoj proizvodnji povrća pa ih možete pročitati na stranicama hzpss.hr ili mps.hr. Poučne su i dobro ih je pročitati radi ponavljanja gradiva i recimo da se odlučimo upisati u Upisnik.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Neki dan dogovarao proizvodnju paprike i kupac uvjetuje vođenje očevidnika zaštite. Samo da nam registriraju sredstva, nebi bilo problema.

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Neki dan dogovarao proizvodnju paprike i kupac uvjetuje vođenje očevidnika zaštite. Samo da nam registriraju sredstva, nebi bilo problema.

Bio i ja neki dan u savjetodavno pa uzeo primjer kaže da ćemo svi morati voditi utrošak sredstva za žaštitu te vraćati praznu ambalažu .
Pozdrav!

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Mene je još prije zanimlao koji su preparati registrirani isključivo za papriku? No sad me posebno zanima. Jel se zna? Inače bakar i sumpor će mi ove godine biti no1. A što bakar spali u cvatnji to ću pokušati sa scottom namiriti. Inaće to za zaštitu je odlično, trebalo je puno prije se to dovesti u red. No kako kaže i Cabage treba vjerovatno pojeftiniti registraciju otrova. Poz

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852

"Glasnik zaštite bilja" donosi sredstva za zaštitu bilja(herbicide,insekticide,fungicide i ostala sredstva) u RH koja su dozvoljena(registrirana) u pojedinim kulturama i mi se po Zakonu moramo toga držati i upisivati u Evidencijski list. Da bi bili danas-sutra u istom položaju sa europskim kolegama moramo nekako vršiti pritisak na zaštitarske tvrtke da registriraju u RH i sva ona sredstva koja se koriste u Europi. Konkretno, kod nas za papriku ima jako malo registriranih sredstava koji se mogu koristiti.

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401
"Glasnik zaštite bilja" donosi sredstva za zaštitu bilja(herbicide,insekticide,fungicide i ostala sredstva) u RH koja su dozvoljena(registrirana) u pojedinim kulturama i mi se po Zakonu moramo toga držati i upisivati u Evidencijski list. Da bi bili danas-sutra u istom položaju sa europskim kolegama moramo nekako vršiti pritisak na zaštitarske tvrtke da registriraju u RH i sva ona sredstva koja se koriste u Europi. Konkretno, kod nas za papriku ima jako malo registriranih sredstava koji se mogu koristiti.

To je velik problem za nas ali i za firme koje proizvode sredstva. Postupak registracije nekog sredstva je strašno skup. Bojim se da će cijene pesticida dosta rasti sa registracijom.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
ulaskom u uniju sve registracije će i kod nas vrijediti.

Nisam baš siguran da će vrijediti, jer svaka zemlja ima drugačije registracije i karence čak i nazive sredstava sa istom djelatnom tvari. Čini mi se da se svaka država takve stvari uređuje Zakonom o upotrebi sredstava za zaštitu bilja.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Nego, mi se moramo fokusirati na sve one mjere koje će smanjti upotrebu SZB a to je prvenstveno Integrirana proizvodnja povrća odnosno norma GlobalGap i to je, vjerujte, nužno ako mislimo u budućnosti plasirati svoje povrće na tržište.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ovo zadnje svakako. Lako je rješavati gamad pomoću predatora, možda lakše nego ubiti insektricidima. Ali kako rješavati bolesti u godinama poput lanjske? Kako npr. zaštititi rajčicu nakon svakog pinciranja i omatanja oko špage? Večina praparata registriranih na našem tržištu ima karence 14 dana, svi bolji preparati nemaju registraciju.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Ovo zadnje svakako. Lako je rješavati gamad pomoću predatora, možda lakše nego ubiti insektricidima. Ali kako rješavati bolesti u godinama poput lanjske? Kako npr. zaštititi rajčicu nakon svakog pinciranja i omatanja oko špage? Večina praparata registriranih na našem tržištu ima karence 14 dana, svi bolji preparati nemaju registraciju.

cabage,de mi pojasni ovo prskanje nakon pinciranja i omatanja oko špage,zbog čega??

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401
cabage,de mi pojasni ovo prskanje nakon pinciranja i omatanja oko špage,zbog čega??

vjerojatno misli da su omatanje i pinciranje stresne radnje za biljku od kojih joj padne imunitet, a rane i ogrebotine su idealne za razvoj bolesti na oštečenom tkivu. Paradajz obavezno prskati nakon takvih radnji

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
vjerojatno misli da su omatanje i pinciranje stresne radnje za biljku od kojih joj padne imunitet, a rane i ogrebotine su idealne za razvoj bolesti na oštečenom tkivu. Paradajz obavezno prskati nakon takvih radnji
s čime npr?

Najnoviji postovi

Na vrh