2014. Ja mislim da ni to neće biti godina ulaska, koliko god mi to htjeli ili ne htjeli. Nekako mi se čini da se čeka vlak sa istoka.
Nema tog vlaka sa istoka, najvjerovatnije ćemo ući do 2014. samo mi je žao što smo nespremni i neorganizirani(veliki grijeh vladajuće strukture). To je vidljivo i po raspravi u temi Proizvodnja rajčice u zadnjim postovima. Ponavljam: udruženi u Zadruge i/ili proizvođačke organizacije temelj je razvoja poljoprivrede i opstanka proizvođača.2014. Ja mislim da ni to neće biti godina ulaska, koliko god mi to htjeli ili ne htjeli. Nekako mi se čini da se čeka vlak sa istoka.
Neki dan dogovarao proizvodnju paprike i kupac uvjetuje vođenje očevidnika zaštite. Samo da nam registriraju sredstva, nebi bilo problema.
Neki dan dogovarao proizvodnju paprike i kupac uvjetuje vođenje očevidnika zaštite. Samo da nam registriraju sredstva, nebi bilo problema.
"Glasnik zaštite bilja" donosi sredstva za zaštitu bilja(herbicide,insekticide,fungicide i ostala sredstva) u RH koja su dozvoljena(registrirana) u pojedinim kulturama i mi se po Zakonu moramo toga držati i upisivati u Evidencijski list. Da bi bili danas-sutra u istom položaju sa europskim kolegama moramo nekako vršiti pritisak na zaštitarske tvrtke da registriraju u RH i sva ona sredstva koja se koriste u Europi. Konkretno, kod nas za papriku ima jako malo registriranih sredstava koji se mogu koristiti.
ulaskom u uniju sve registracije će i kod nas vrijediti.
Prskaš s onim koji vrijedi,a upisuješ onaj koji ima dozvolu.
Ovo zadnje svakako. Lako je rješavati gamad pomoću predatora, možda lakše nego ubiti insektricidima. Ali kako rješavati bolesti u godinama poput lanjske? Kako npr. zaštititi rajčicu nakon svakog pinciranja i omatanja oko špage? Večina praparata registriranih na našem tržištu ima karence 14 dana, svi bolji preparati nemaju registraciju.
cabage,de mi pojasni ovo prskanje nakon pinciranja i omatanja oko špage,zbog čega??
s čime npr?vjerojatno misli da su omatanje i pinciranje stresne radnje za biljku od kojih joj padne imunitet, a rane i ogrebotine su idealne za razvoj bolesti na oštečenom tkivu. Paradajz obavezno prskati nakon takvih radnji