• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Povrćari i/ili u EU?

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
rekao si da imaš volje pomoći pa daj malo reci nešto o onim mahunama što si počeo pisati,kada saditi itd. a možemo se naći i na cugi negdje pa popričati ako si za? ja sam iz Cabune,možda se i znamo.

Dane ovo ti je tema koja nema nikakve veze sa mahunama. A volje za pomoć uvijek i kom god treba .Najveći proizvođač mahuna je u Naudovcu proizvodi samo olovke neće ići u proizvodnju visokih. Poštp si ti zakasnio za iduću godinu sa plastenikom mislim da bi bilo najbolje da otvoriš novu temu zbog toga što vjerovatno ima i dosta drugih koji sade mahune kao što sam pročitao to radi i Petula samo trebaš dobro pazit na našu i njihovu klimu. Inače kod nas se mahune siju krajem prvog i početkom drugog mjeseca i to obavezno u kontenere i posle presađuješ i ono najvažnije ako nemaš ozbiljnu proizvodnju nemoj ni počimat. A bez obzira što si zakasnio za mahune još uvijek imaš dosta vremena za rajčicu.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Dane ovo ti je tema koja nema nikakve veze sa mahunama. A volje za pomoć uvijek i kom god treba .Najveći proizvođač mahuna je u Naudovcu proizvodi samo olovke neće ići u proizvodnju visokih. Poštp si ti zakasnio za iduću godinu sa plastenikom mislim da bi bilo najbolje da otvoriš novu temu zbog toga što vjerovatno ima i dosta drugih koji sade mahune kao što sam pročitao to radi i Petula samo trebaš dobro pazit na našu i njihovu klimu. Inače kod nas se mahune siju krajem prvog i početkom drugog mjeseca i to obavezno u kontenere i posle presađuješ i ono najvažnije ako nemaš ozbiljnu proizvodnju nemoj ni počimat. A bez obzira što si zakasnio za mahune još uvijek imaš dosta vremena za rajčicu.

ma spomenuo sam mahune zato što si ti počeo o njima,nemam još ništa u planu na sigurno osim krastavaca koje mislim u plastenik na proljeće. a imam još u planu jedan plastenik pa pitam,kao što sam rekao,početnik sam pa mi je svaka pomoć dobro došla,da što manje učim na greškama.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Mahune ja neću saditi zbog toga što imaju dugo plodonošje a ja moram ispraznit plasrenik za drugo povrće, a kad kažem ozbiljna proizvodnja mislim na količinu, svima je poznato da robu ne možeš danas imati pa nemati to je neozbiljno i to nigdje ne prolazi a mahune možeš prodati po trideset kuna kg. govorim o visokim putericama a krajem šestog olovke su bile osamnajst kuna dok krastavci koje spominješ su bili tri i četiri kune (bio sam na tržnici i točno znam) a ja nebi sadio krastavce u plasrenik zbog toga što se plastenik mora iskoristiti do kraja. ako posadiš krastavce a oni se dugo beru i cjelu sezonu ćeš imati samo krastavce, ali recimo ako posadiš mahune olovke i sredinom šestog izbaciš van te staviš nisku rajčicu imaš duplo a krastavce stavi van ništa im neće biti imat ćeš isto samo moraš bušit bunar za navodnjavanje a to ti treba i za plastenik iz vodovoda nesmije.Ja planiram 7.000 krastavaca vani a u plasteniku sam imao krastavce prije tri godine. Dali ti radiš sa kojom zadrugom mislim da bi trebao.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Mahune ja neću saditi zbog toga što imaju dugo plodonošje a ja moram ispraznit plasrenik za drugo povrće, a kad kažem ozbiljna proizvodnja mislim na količinu, svima je poznato da robu ne možeš danas imati pa nemati to je neozbiljno i to nigdje ne prolazi a mahune možeš prodati po trideset kuna kg. govorim o visokim putericama a krajem šestog olovke su bile osamnajst kuna dok krastavci koje spominješ su bili tri i četiri kune (bio sam na tržnici i točno znam) a ja nebi sadio krastavce u plasrenik zbog toga što se plastenik mora iskoristiti do kraja. ako posadiš krastavce a oni se dugo beru i cjelu sezonu ćeš imati samo krastavce, ali recimo ako posadiš mahune olovke i sredinom šestog izbaciš van te staviš nisku rajčicu imaš duplo a krastavce stavi van ništa im neće biti imat ćeš isto samo moraš bušit bunar za navodnjavanje a to ti treba i za plastenik iz vodovoda nesmije.Ja planiram 7.000 krastavaca vani a u plasteniku sam imao krastavce prije tri godine. Dali ti radiš sa kojom zadrugom mislim da bi trebao.

krastavce salatare sam mislio u plastenik zbog postojeće konstrukcije pa ih mogu vezati,ranije će mi doći nego vani,imam neka iskustva po pitanju uzgoja i zaštite jer sadim kornišone na otvorenom pa zato. a čuj,još ništa nije sigurno sto posto,mogu i tu tvoju kombinaciju,ovisi šta je isplativije,trebalo bi izračunati prinose i zaradu. a pričao sam malo sa ljudima koji rade,i svatko ima neku svoju računicu,znaš kako to ide,ja ipak volim sve to staviti na papir,dužina redova puta razmak sadnje,prinos po stabljici itd.moram imati nekakva očekivanja otprilike.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
krastavce salatare sam mislio u plastenik zbog postojeće konstrukcije pa ih mogu vezati,ranije će mi doći nego vani,imam neka iskustva po pitanju uzgoja i zaštite jer sadim kornišone na otvorenom pa zato. a čuj,još ništa nije sigurno sto posto,mogu i tu tvoju kombinaciju,ovisi šta je isplativije,trebalo bi izračunati prinose i zaradu. a pričao sam malo sa ljudima koji rade,i svatko ima neku svoju računicu,znaš kako to ide,ja ipak volim sve to staviti na papir,dužina redova puta razmak sadnje,prinos po stabljici itd.moram imati nekakva očekivanja otprilike.

Evo ti još malo za računanje prva paprika na zelenoj je bila okruglo 20 kuna i držala je dobru cjenu cjele godine a kornišono tu nema neke računice.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Evo ti još malo za računanje prva paprika na zelenoj je bila okruglo 20 kuna i držala je dobru cjenu cjele godine a kornišono tu nema neke računice.

ja sam ove godine ubrao 10 tona što je 40000 kuna na 500 fati kornišona i to je i više nego dobra računica,mogao sam i više dobiti ali sam malo zeznuo navodnjavanje. samo da je rabote sadio bi ja i više,al nema radne snage. papriku sam ove godine sadio za probu i nije baš neka zarada,osim u plasteniku naravnoi to na malo većim površinama. ipak po računici i dalje vodi salatar,kilaža puta cijena puta posao,ali otom potom,iskustva su različita.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
No u svakom slučaju je i to za prodiskutirati. Zašto je ove godine paprika imala takvu cijenu i dala se prodati i hoće li i na godinu biti tako?
Mislim da ne treba biti posebno pametan. Godina je bila loša, vanjska paprika propala u večini slučajeva, a ni svi plastenici nisu dali ono što su trebali dati. Dao bog da bude ovakva cijena svake godine, bar nebi išli redovito u minus.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
No u svakom slučaju je i to za prodiskutirati. Zašto je ove godine paprika imala takvu cijenu i dala se prodati i hoće li i na godinu biti tako?
Mislim da ne treba biti posebno pametan. Godina je bila loša, vanjska paprika propala u večini slučajeva, a ni svi plastenici nisu dali ono što su trebali dati. Dao bog da bude ovakva cijena svake godine, bar nebi išli redovito u minus.

tako je,a i ova godina je specifična po puno toga. ja sam sadio vanjsku papriku ove godine prvi puta,cijena je bila 6 kuna na početku pa do 4 na kraju,radi se o rogi,neznam točno koja sorta,neki križanac,iako je bila malo oštećena od sunca,kiše itd.nije bilo problema sa prodajom. ali nekako mi se to čini mala zarada,kad se zbroji koliko posla i truda treba za recimo jedan hektar,možda griješim ali tako mi sada stvari izgledaju.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151

Govorio sam o prvoj paprici iz plastenika a ta paprika svake godine počinje sa 18 kuna i govorim o plasteničkoj proizvodnji a ti cabage dobro znaš da se na paprici da dobro zaraditi a ovakvu cjenu mislim da nebi trebalo očekivati računaj manje pa ako bude više to bolje. A što se tiče kornišona ja sam sadio po dvije tisuće hvati (u kornišonima se računa 2m samo dužina=1hvat) i tvrdim da se ne isplati ove godine je u Hrvatskoj proizvedeno samo dvije tisuće tona od uobičajenih šest samo zato što nitko neće da sadi zato se kornišoni uvoze iz BiH točnije iz Kladuše. A sa kojom zadrugom ti Dane radiš.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Govorio sam o prvoj paprici iz plastenika a ta paprika svake godine počinje sa 18 kuna i govorim o plasteničkoj proizvodnji a ti cabage dobro znaš da se na paprici da dobro zaraditi a ovakvu cjenu mislim da nebi trebalo očekivati računaj manje pa ako bude više to bolje. A što se tiče kornišona ja sam sadio po dvije tisuće hvati (u kornišonima se računa 2m samo dužina=1hvat) i tvrdim da se ne isplati ove godine je u Hrvatskoj proizvedeno samo dvije tisuće tona od uobičajenih šest samo zato što nitko neće da sadi zato se kornišoni uvoze iz BiH točnije iz Kladuše. A sa kojom zadrugom ti Dane radiš.

naravno da je druga stvar kad se radi o plasteničkoj proizvodnji,to je posebna priča,i naravno da to ima i cijenu,ja sam mislio o ovoj vanjskoj. a po kojoj se računici ne isplati kornišon,ulaganja su skoro nikakva a zarada je ogromna,na mom prihodu od 40 000 kuna ove godine sam imao troškova 7000 kuna otprilike,i da sam imao još 10 tona sve bih prodao,jedino što je to posao,i to svaki dan. kod mene sade kornišone ljudi već dosta dugo i nikada nitko nije rekao da je to neisplativo,samo treba znati raditi,naravno da ima i onih koji su još ostali i dužni. ja sam ove godine radio za Podravku preko jednog čovjeka,prošle sa Marinadom,ima ih puno koji rade samo što ne plačaju svi na vrijeme,ali svi isplate na kraju jer trebaju ugovore za slijedeću godinu itd. iduću godinu sadim za poznatog kupca i sve ode za Split.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Dane ode ova tema svud samo ne tamo gdje treba Povrćari u i/ili EU.Sadio sam kornišone ali više neću zato što se ne isplati i to zato :koliko god da posadiš dobiješ samo 15% prve klase koju spominješ po 4,60 a 45% plodova druge klase po 2,60 treće klase 30% po 0,35 lipa i ostatak moraš bacit kada sve izračunaš dobiješ ono ... da se ne isplati. a možeš dobiti i sve extra klasu ako ćeš stajat kraj njih i čekat dok narastu da nebi prerasli jer danas dobra extra klasa sutra je velika druga a prva je oko ponoći prošla. Što se tiče paprike stalno govorimo o plasteniku a vanjsku baburu (to ti mogu drugi bolje reći) uskoro nećeš moći prodati, neka ti cabage kaže zašto je išao praviti onolike plasrenike:scratch

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Dane ode ova tema svud samo ne tamo gdje treba Povrćari u i/ili EU.Sadio sam kornišone ali više neću zato što se ne isplati i to zato :koliko god da posadiš dobiješ samo 15% prve klase koju spominješ po 4,60 a 45% plodova druge klase po 2,60 treće klase 30% po 0,35 lipa i ostatak moraš bacit kada sve izračunaš dobiješ ono ... da se ne isplati. a možeš dobiti i sve extra klasu ako ćeš stajat kraj njih i čekat dok narastu da nebi prerasli jer danas dobra extra klasa sutra je velika druga a prva je oko ponoći prošla. Što se tiče paprike stalno govorimo o plasteniku a vanjsku baburu (to ti mogu drugi bolje reći) uskoro nećeš moći prodati, neka ti cabage kaže zašto je išao praviti onolike plasrenike:scratch

ma sve je to meni jasno kolega,kad sam rekao da sam početnik nisam mislio da baš ništa neznam,a isto tako znam da češ tu papriku vanjsku još jaaaako dugo prodavati,e sad po kojoj cijeni to je druga priča,pa do prije nekoliko godina nije postojalo ni navodnjavanje ni folija pa je sve klepalo,tako da je sve to otom potom. a da nepričam da su se krastavci sadili na zemlji,bez stupova i mreže,a kamoli navodnjavanja i folije,neki i danas tako rade ali su im prinosi i rok berbe neusporedivi. kornišon,500 fati,10 tona,od toga 4,3 tone prve klase,mogao sam i više ali se poslije nije isplatilo brati prvu,znači govorim da treba znati raditi to što radiš. zato ja toliko volim ispitivati kad mi sve baš nije jasno,pa i kad je,jer moraš znati sve prije nego nešto počneš raditi. ali kao što kažeš nije ovo tema,pa pitao sam te da se nađemo negdje na cugi pa popričamo,ja sam u voćarskoj udruzi,htjeo sam i u povrtlare baš zog razmjene iskustava ali eto još nisam pitao,nagodinu ću.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Zvonis i ja podnjeli zahtjev za upis u upisnik. Sad ćemo viditi što dalje. Mislim da sada idu novi papiri, ono o parceli, kulturi, registraciji vozila koje vozi robu i tako to...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Zvonis i ja podnjeli zahtjev za upis u upisnik. Sad ćemo viditi što dalje. Mislim da sada idu novi papiri, ono o parceli, kulturi, registraciji vozila koje vozi robu i tako to...

misliš na upisnik trgovaca?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
E to je stvar režije :) Da te lakše kontorliraju. U biti hvataju švercere, jer ako te zaustave sa 100 kg šljiva u autu, a nisi u upisniku ne gine ti neka kazna.

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
Nedavno sam bio u uredu za gospodarstvo sa tim papirom (Zahtjev za upis u Upisnik trgovaca voćem i povrćem ) i lik mi je reko da prvi put to vidi i nakon što je pročitao je reko da se to "vjerovatno" odnosi samo na obrte i d.o.o, ne obični OPG. Pošto nema pojma, nisam mu povjerovao. :D Ali stvar i dalje nije rješena :| Gdje treba taj papir predat i kome?

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ja kad računam neku proizvodnju onda ne gledam početnu cijenu, već prosječnu cijenu kroz cijelu godinu. Neću da ispadne da nekome solim pamet, ovdje svi iznosimo činjenice. Paprika i uz početnu cijenu, recimo nek je i 18 nema veću prosječnu cijenu od 6 kuna kroz cijelu godinu, jer dok je najviše ima onda naglo pada cijena. Recimo da je ove godine imala tih nekih 6 kuna prosjek, dok je dobra godina, naravno cjenovno, a što se događa sa zaradom kad naiđe recimo preklanjska dok sam 8 tona prodao za industriju po smiješnih 1,50. I ne smeta me što u 8. mjesecu ju jedva prodajem po 2 ili 2,50, već me više smeta što u rujnu nema veću cijenu od 4 kune, tj. nikako da se cijena digne. Cijena naglo raste nakon prvog mraza.

Oko krastavaca kornišona ne znam mnogo jer ih nisam radio, premda i meni izgledaju potpuno neisplativo. Pokušali smo raditi neke kalkulacije i ispada da se čak i radnik nebi otplatio. Dobro, to je bilo još prije par godina na cijeni za prvu klasu 3,2 kn. Tu bi radnik trebao nabrati 40 kila prve klase ili 2000 do 4000 komada krastavčića što mi je nekako sumnjivo, da bi otplatio samo svoju dnevnicu. Ja sve radim sa radnicima, na gospodarstvu nema nas puno, supruga i ja samo.

Al smo mi off...

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Nedavno sam bio u uredu za gospodarstvo sa tim papirom (Zahtjev za upis u Upisnik trgovaca voćem i povrćem ) i lik mi je reko da prvi put to vidi i nakon što je pročitao je reko da se to "vjerovatno" odnosi samo na obrte i d.o.o, ne obični OPG. Pošto nema pojma, nisam mu povjerovao. :D Ali stvar i dalje nije rješena :| Gdje treba taj papir predat i kome?

Evo ja konačno danas dobio rješenje u kojem piše :
1. OPG to i to upisuju se u upisnik trgovaca voćem i povrćem.
2. OPG to i to vodi se pod rednim brojem......

i to je to cjela mudrost ništa nema više sad više nisam samo povrćar i vinogradar nego i trgovac i automehaničar i hidrauličar a ko zna šta će izmislit još do kraja mog života.:eek:

Najnoviji postovi

Na vrh