• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Povrćari i/ili u EU?

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Cabage pametan si čovjek i kao što sam kažeš proizvodnja se planira sa prosječnom cjenom ali ju izvlači početna i zadnja ja svake godine u osmom i devetom mjesecu predajem papriku po 1,40 i 1,80 a sam znaš da na zelenoj tvrde da se cjena diže posle 15.08. ali nismo svi isti da držimo cjenu ima i onih koji prodaju daleko ispod cjene samo da prodaju a na taj način ruše cjenu drugima.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Evo ja konačno danas dobio rješenje u kojem piše :
1. OPG to i to upisuju se u upisnik trgovaca voćem i povrćem.
2. OPG to i to vodi se pod rednim brojem......

i to je to cjela mudrost ništa nema više sad više nisam samo povrćar i vinogradar nego i trgovac i automehaničar i hidrauličar a ko zna šta će izmislit još do kraja mog života.:eek:

pa sad te čeka škola za te trgovce voćem i povrćem,dakle,da naučiš sortirati i pakirai,prodavati,vagati itd. mislim da će u tom smjeru sve ovo ići.

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Oko krastavaca kornišona ne znam mnogo jer ih nisam radio, premda i meni izgledaju potpuno neisplativo. Pokušali smo raditi neke kalkulacije i ispada da se čak i radnik nebi otplatio. Dobro, to je bilo još prije par godina na cijeni za prvu klasu 3,2 kn. Tu bi radnik trebao nabrati 40 kila prve klase ili 2000 do 4000 komada krastavčića što mi je nekako sumnjivo, da bi otplatio samo svoju dnevnicu. Ja sve radim sa radnicima, na gospodarstvu nema nas puno, supruga i ja samo.

Al smo mi off...[/QUOTE]

mi se očito nismo dobro razumjeli,ja sam prodavao prvu klasu po 6 na početku a kasnije po 7,pa 8,5 da bi cijeli deveti i do sredine desetog mjeseca prodavao po 9,5 prvu klasu,4,5 drugu i 2 treću. ako napravim ugovor sa firmom njima dam možda tonu robe na početkudok ne krene potražnja,tada prekidam sa firmom i prodajem dalje. e to je zarada,kakva firma,nema tu sreće.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
pa sad te čeka škola za te trgovce voćem i povrćem,dakle,da naučiš sortirati i pakirai,prodavati,vagati itd. mislim da će u tom smjeru sve ovo ići.

E to neće ići zato što nisam naveo da imam i komercijalnu

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Popunjava se 1 i 2 linija, 3 linija se ne ispunjava.
Upisnički broj upisuje MPRRR a ostala kvadratna polja upisuje podnositelj zahtjeva ovisno o tome da li posjeduje obrt, tvrtku ili OPG.
Kod naziva kontrole kvalitete upisati ako postoji, a sustav samoprovjere ne treba ispunjavati.

Popunjeni Zahtjev sa 70,00 kn biljega, potpisan, sa preslikom Rješenja o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, šalje se sa povratnicom na adresu:

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja,
10000 ZAGREB
Ulica grada Vukovara 78
sa naznakom: Zahtjev za upis u Upisnik trgovaca voćem i povrćem.

Svi proizvođači i prodavači voća i povrća su se dužni upisati u Upisnik trgovaca voćem i povrćem neovisno o količini koju proizvode ili prodaju, do 31.12.2010..

http://www.mikrobit.hr/okkzz.hr/ind...aca-voem-i-povrem&catid=1:najnovije&Itemid=50

I malo šale...
Radim kod Austrijanca

Placu dizem kod Talijana

Sopingiram kod Slovenca

Telefon placam Nijemcu

Tocim gorivo kod Madara

Lijekove kupujem kod Izraelca

Sudi mi Nizozemac

Zakone mi pripisuje Belgijanac

Gradonacelnik mi je iz Bosne i Hercegovine

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
2. Trgovac je bilo koja pravna ili fizička osoba odnosno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (u daljnjem tekstu: OPG) koje:
(a) posjeduje svježe voće i povrće koje je predmet tržišnih standarda s ciljem:
– njihovog izlaganja ili ponude na prodaju;
– njihove prodaje; ili
– njihovog stavljanja na tržište na bilo koji drugi način; ili
(b) obavlja bilo koju od aktivnosti iz podtočke (a) ove točke u vezi s voćem i povrćem koje je predmet tržišnih standarda.

(3) Za upis u Upisnik, trgovci podnose zahtjev na obrascu koji se nalazi u Dodatku I. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio uz prilaganje dokaza da je:
(a) pravna ili fizička osoba registrirana u sudskom ili obrtnom registru za trgovinu na veliko i/ili trgovinu na malo;
(b) nositelj i/ili član seljačkog gospodarstva ili obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva registriran u Upisniku poljoprivrednih gospodarstva kada voće i povrće prodaje na malo izvan prodavaonica:
– na štandovima i klupama na tržnicama na malo,
– na štandovima i klupama izvan tržnica na malo,
– pokretnom prodajom,
– prigodnom prodajom (sajmovi, izložbe i sl.),
– u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i na veliko na tržnicama.
(4) Aktivnosti iz članka 2. točke 2., podtočke (a) pokrit će:
(a) prodaju na daljinu internetom ili na drugi način,
(b) aktivnosti koje pravna ili fizička osoba obavlja za vlastite potrebe ili u korist treće strane, i

(6) Upisnik trgovaca voćem i povrćem će za svakog trgovca sadržavati sljedeće:
– upisnički broj,
– naziv, adresu i telefonski broj pravne ili fizičke osobe odnosno OPG-a te, ukoliko postoji, adresu i telefonski broj podružnice,
– kontakt podatke odgovorne osobe na nivou pravne ili fizičke osobe odnosno nositelja gospodarstva na nivou OPG-a,
– podatke potrebne za klasifikaciju u jednu od kategorija rizika,
– mjesto u prodajnom lancu,
– podatke o značaju tvrtke (godišnja vrijednost utržene proizvodnje voća i/ili povrća),
– podatke o nalazu prethodnih provjera svakog trgovca, i
– druge podatke neophodne za provjeru (podaci u vezi sa sustavom osiguranja kvalitete ili sustavom samoprovjere usklađenosti s tržišnim standardima).

BIG BROTHER :)
http://www.poslovni-savjetnik.com/p...nik-trgovaca-vocem-i-povrcem-vazeci-tekst-nn-

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
evo još jene situacije........Pričaju hrvat,njemac i amerikanac koliko zarađuju. amerikanac kaže: ja zaradim 8000 dolara,6000 potrošim a 2000 uspijem ušparati,kako mi uspije neznam,kaže njemac: ja zaradim 3000 eura,2000 potrošim a 1000 uspijem ušparati,kako mi uspije neznam,kaže hrvat ja zaradim 2000 kuna,potrošim 3000,otkud mi onih 1000 nemam pojma.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Nije to ništa strašno, samo se ozbiljno držati posla i nikako stajati na mjestu. U proizvodnji uvijek ima prostora za proširivanje, modernizaciju i napredak. A to je smisao pdv-a inače propadaš

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
eto mene od danas u sustavu PDV-a,tako mi Bog pomogao :)
:(:scratch
Dane ti si napisao da radiš sa prekupcima a samo nešto malo (tona kornišona) preko zadruge Pa mi nije jasno šta tražiš u PDV-u. Vjerovatno si upoznat satim da moraš svaki mjesec plaćat mirovinsko i socijalno 1400 kuna plus knjigovođa. PDV je veoma veliki trošak ako ne prodaješ robu sa PDV-om. Ja radim sa PDV-om evo već otkad je uveden i znam šta govorim pogotovo što se danas zakoni mjenjaju kao na traci. Ukratko ako ne budeš veći dio radio preko zadruga ili trgovaca ali legalnim putem to ti se neće isplatiti ali u svakom slučaju to ćeš ti sam vidjeti. Osobno bi bio najsretniji kad nebi mogao niti ja niti itko drugi niti tonu robe prodat na crno kad bi svi bili u sustavu ali to su samo snovi.:scratch

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
:(:scratch
Dane ti si napisao da radiš sa prekupcima a samo nešto malo (tona kornišona) preko zadruge Pa mi nije jasno šta tražiš u PDV-u. Vjerovatno si upoznat satim da moraš svaki mjesec plaćat mirovinsko i socijalno 1400 kuna plus knjigovođa. PDV je veoma veliki trošak ako ne prodaješ robu sa PDV-om. Ja radim sa PDV-om evo već otkad je uveden i znam šta govorim pogotovo što se danas zakoni mjenjaju kao na traci. Ukratko ako ne budeš veći dio radio preko zadruga ili trgovaca ali legalnim putem to ti se neće isplatiti ali u svakom slučaju to ćeš ti sam vidjeti. Osobno bi bio najsretniji kad nebi mogao niti ja niti itko drugi niti tonu robe prodat na crno kad bi svi bili u sustavu ali to su samo snovi.:scratch

ma radit ću ove godine više toga pa i sa firmom,nemogu se baš osloniti na prekupce. čuj,za doprinose će biti,toliko gnojiva i ostaloga potrošim kroz godinu,a i pet godina smiješ raditi sa minusom. samo neka godina bude dobra ostalo ćemo lako.

fitomedicina

Novi član
Tu od
23 Pro 2010
Poruka
15
E kakva se govna pojedu onda na paradajzu i salati, a vi pričate o kvaliteti proizvoda. :confused:
A ono kaj je prirodno bakice nesmiju prodavati na placu. Kam taj svijet zbilja ide :(

Petulla, da se razumijemo, ne prigovaram tebi osobno. Znam da se i ti boriš za svoj komadić kruha.

Uz duzno postovanje, ali ocito neznate puno o uzgoju i integriranoj zastiti bilja. Bakice prirodno uzgaju? Tko vam to garantira? Ona sama? Svjedocili smo na terenu kako bakica prirodno stiti svoj usjev... maslinovom grancicom tretira insekticidom. Doza, cijela bocica u kant od 5l, a di su karenca, toleranca, doze? Sta je to uopce sinko? Bitno da na trznicc pise domace. Porijjklo i nacin uzgoja nisu bitni dok god baka prodaje. Tako da ovaj nacin razmisljanja da jedemo govna je tipican laicki nacin. Naravno da je kemija zadnja mjera obrane, ali uopce govoriti o necemu bez da promislite..... isto tako, sta mislite kolko se jabuke cesto tretiraju? Probajte si to proguglati, ali to je sad nek totalno druga tema....

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
zato ne kupujte jabuke nego dođite kod mene kupiti breskve koje su samo 7 puta :)

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Vrlo dobro znam što je integrirana proizvodnja poljoprivrednih proizvoda i zato me veseli Pravilnik o integriranoj proizvodnji (N.N.32/10) koji je donešen ove godine na temelju kojeg se svaki proizvođač može upisati u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji.
Predati ću Zahtjev za upis čim ministarstvo donese Tehnološke upute za integriranu proizvodnju povrća (članak 3. stavak 2. i članak 4. Pravilnika).
Čujte na tržištu ima svega zato je krajnje vrijeme da se uredi zar ne?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Hm, ne odgovaraju ovi sa MPRRR. Poslao sam im sa povratnicom poštu i još nisam dobio da je uručeno. Dok je nekim drugim strankama uručeno.

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Uz duzno postovanje, ali ocito neznate puno o uzgoju i integriranoj zastiti bilja. Bakice prirodno uzgaju? Tko vam to garantira? Ona sama? Svjedocili smo na terenu kako bakica prirodno stiti svoj usjev... maslinovom grancicom tretira insekticidom. Doza, cijela bocica u kant od 5l, a di su karenca, toleranca, doze? Sta je to uopce sinko? Bitno da na trznicc pise domace. Porijjklo i nacin uzgoja nisu bitni dok god baka prodaje. Tako da ovaj nacin razmisljanja da jedemo govna je tipican laicki nacin. Naravno da je kemija zadnja mjera obrane, ali uopce govoriti o necemu bez da promislite..... isto tako, sta mislite kolko se jabuke cesto tretiraju? Probajte si to proguglati, ali to je sad nek totalno druga tema....

Šta je pjesnik ovim htio reći ? :scratch

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Ukoliko vas interesira upis u "Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji" sredinom 01.mjeseca Ministarstvo će objaviti Tehnološke upute za integriranu proizvodnju povrća na svojim web-stranicama nakon kojeg se mogu slati Zahtjevi za upis.
O tome bi morali sve ozbiljnije razmišljati jer biti takav proizvođač i dobiti certifikat "iIntegrirani proizvođač" znači veću prođu na tržištu. Većina zemalja EU imaju omjere 70% integrirani proizvođači, 20% konvencionalni i 10% ekološki proizvođači dok je kod nas 80% konvencionalni, 15% integrirani i 5% ekološki. To će se morati promjeniti ako želimo na EU tržište(ako uđemo).

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Ukoliko vas interesira upis u "Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji" sredinom 01.mjeseca Ministarstvo će objaviti Tehnološke upute za integriranu proizvodnju povrća na svojim web-stranicama nakon kojeg se mogu slati Zahtjevi za upis.
O tome bi morali sve ozbiljnije razmišljati jer biti takav proizvođač i dobiti certifikat "iIntegrirani proizvođač" znači veću prođu na tržištu. Većina zemalja EU imaju omjere 70% integrirani proizvođači, 20% konvencionalni i 10% ekološki proizvođači dok je kod nas 80% konvencionalni, 15% integrirani i 5% ekološki. To će se morati promjeniti ako želimo na EU tržište(ako uđemo).

E ovo je za pohvalu, informacija vrijedna za upis :D

Na vrh