• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Povrćari i/ili u EU?

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Vratimo se na temu. Vjerujem da pratite sve ove nove Zakone i pravilnike koje nam je donijelo Ministarstvo poljoprivrede a vezano za nas povrćare. Zakon o uređenju tržišta polj. proizvoda(N.N.149/09) a temeljem tog zakona i Pravilnik o tržišnim standardima(N.N.77/10) i Upisnik trgovaca za voće i povrće(N.N.91/10) koji obavezuje upis u Upisnik do kraja godine. Zanima me vaš stav i komentar na te uredbe?

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Vratimo se na temu. Vjerujem da pratite sve ove nove Zakone i pravilnike koje nam je donijelo Ministarstvo poljoprivrede a vezano za nas povrćare. Zakon o uređenju tržišta polj. proizvoda(N.N.149/09) a temeljem tog zakona i Pravilnik o tržišnim standardima(N.N.77/10) i Upisnik trgovaca za voće i povrće(N.N.91/10) koji obavezuje upis u Upisnik do kraja godine. Zanima me vaš stav i komentar na te uredbe?

Sumnjam da će ti zakoni onemogućiti šverc voća i povrća preko mekane hercegovačke granice,a isto tako iskorijeniti naše crno tržište povrća i lažne poljoprivrednike...
Prijatelj je nedavno spremio neku robicu za izvoz i zapela mu na granici,jer nije bio upisan u neki novi upisnik,a osim toga,sad će morati imati stalno zaposlenog agronoma,ako želi izvoziti robu...radilo se o cvijeću...

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Ne znam šta će se na terenu odnosno u praksi događati i da li će se zakoni provoditi ali mišljenja sam da moramo biti spremni na moguće provjere i kontrole od 01.06 2011. kada zakon o trženju polj.proizvoda stupa na snagu, samim tim i pravilnici. Malo sam se raspitivao u Hzpss-u i mps-u i dobio slijedeće odgovore: svi trgovci,zadruge, polj.proivođači (obrti,OPG) koji stavljaju na tržište(prodaju) voće i povrće moraju se upisati u Upisnik trgovaca do 31.12 2010. Znači svaka ona kumica koja prodaje na gradskim tržnicama mora u Upisnik trgovaca, pa čak i oni koji prodaju na vlastitim parcelama. Svi koji se upišu u Upisnik polagati će stručni seminar ili tečaj o standardiziranju proizvoda(klasifikacija,deklariranje) i to će biti potvrda o samostandardizaciji proizvoda koje prodaje proizvođač osobno na tržnicama ,štandovima ili parcelama. Kontrolu će vršiti poljoprivredna inspekcija koja se već priprema kroz razne seminare, stručne skupove i edukacije kako bi bila spremna za 01.06 2011. U početku, navodno, neće biti rigorozni ali treći put ide kazna, provjeravati će njive dali zaista proizvodite to što prodajete, ostatke pesticida u proizvodu, klasifikaciju, deklaraciju po Pravilniku o tržišnim standardima. Znači prvi korak nam je upis u Upisnik trgovaca. Tko će od institucija voditi upisnik još se nezna dali Agencija za plaćanje ili hzpss. Šta kažete možda naprave reda na tržištu. Tko će tu profitirati a tko će biti pometen(lažni poljoprivrednici,šverceri)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,714
... Šta kažete možda naprave reda na tržištu. Tko će tu profitirati a tko će biti pometen(lažni poljoprivrednici,šverceri)

Bakice s placa koje prodaju svoju sirotinju (svoje proizvode, skromno gnojene, nešpricane, neugledne). Ovi lažni će dobro proučiti zakone i naći nekoliko rupa u njima s kojima će zaobići zakon...

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
PROFITIRAT će lopovi kao i do sada , mali - srednji proizvođaći će nagrebusiti , nemožeš biti cieli dan u polju i brinut oko povrća ili što tko proizvodi i voditi papire. Pa trebat će nam knjigovođa a on bogami košta tak da ja osobno nebum niš zaradil i ono što sad "kakti zaradim" moral bum dati državi za porez i trošarine a kamo li još da nekog platim da mi vodi papire.Mislim ovo šta nam rade nije za ljude ,ma kakve ljude ni stoka se tak ne muči i maltretira.Kaj sebi ne uzmu ,sebi su dali još više jer oni imaju pa bi im falilo. :mad: :mad: :mad:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
bit će onako kako je i u većini drugih uređenih zemalja,nemamo šta misliti,odeš u primjer Austriju i vidiš kako je tamo i kako to funkcionira i tako će otprilike biti i ovdje,to je sva mudrost,e sad tko se kako prilagodi tako će i raditi. a švercera će uvijek biti,iako oni nisu ni loši zapravo,meni su dobro došli puno puta,oni djeluju kao male zadruge,jer oni barataju količinom koju pojedinac većinom nema,i ako dobro plaća u čemu je problem,samo da ja prodam ono što proizvedem i nema brige. ponekad sam bolje prošao kod tzv. švercera nego da sam vozio npr. u Zagreb robu i tamo se mučio s prodajom,i opet ju na kraju prodao nekom šverceru. idealno bi bilo i za nas i za krajnje korisnike naših proizvoda da mi pomoću malih zadruga plasiramo naše proizvode trgovačkim lancima i ostalima koji bi to prodavali kao svježe i domaće i bla bla,ali...........

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Slažem se, biti će tu svašta. Jedno mi nije jasno, Zakon je donešen u 12.mj 2009 a Pravilnik i Upisnik u 06mj odnosno 07.mj i objavljeni su u Narodnim novinama i ni glasa više. Nitko iz mps,hzpss, hpk ili agencije za plaćanje(ako postoji) ništa ne govori niti informiraju proizvođače na terenu. Zašto svi šute. Za koje interesne grupe rade tom svojom šutnjom. Kako oni misle upisati u Upisnik 195 000 OPG-a, 7 000 obrta, 1000 zadruga i neznam koliko tisuća trgovaca. Zato vas pozivam da pratite ova nova zbivanja kako se nebi našli u neubranu grožđu. Ja šaljem upite mail-om u mps,hzpss,hok,hgk o novim informacijam a isto tako potičem kolege poljoprivrednike da se informiraju. Biti će gadno ako si spreman a kamoli ako nisi. A šta znači: biti spreman?

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Nedavno su kod mene bili kolege proizvođaći povrća iz slovenije, koja je u EU. Najprije smo dosta razgovarali i očekuje nas sve ono što i sami očekujemo, nema tu nekakvih prevelikih zavrzlami. Ovisi o tome koliko se sada čovjek drži reda, jer ako sada ne radimo kak se spada bome će nam onda biti gadno pri ulasku naše zemlje u članstvo. Kažu da se ništa bitno što se tiče tržišta nije promijenilo.
Nakon razgovora smo obišli moja polja i nakon svega viđenog rekli su da se ja ne moram bojati europske unije. Živi bili pa vidili.
Inače su to dečki iz jedne zadruge koja pokriva 30% slovenskih potreba za povrćom, a ostatak slovenija uvozi. Kažu da je naša prednost što stvarno imamo kvalitetu u odnosu na zapadnu robu.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Slažem se, biti će tu svašta. Jedno mi nije jasno, Zakon je donešen u 12.mj 2009 a Pravilnik i Upisnik u 06mj odnosno 07.mj i objavljeni su u Narodnim novinama i ni glasa više. Nitko iz mps,hzpss, hpk ili agencije za plaćanje(ako postoji) ništa ne govori niti informiraju proizvođače na terenu. Zašto svi šute. Za koje interesne grupe rade tom svojom šutnjom. Kako oni misle upisati u Upisnik 195 000 OPG-a, 7 000 obrta, 1000 zadruga i neznam koliko tisuća trgovaca. Zato vas pozivam da pratite ova nova zbivanja kako se nebi našli u neubranu grožđu. Ja šaljem upite mail-om u mps,hzpss,hok,hgk o novim informacijam a isto tako potičem kolege poljoprivrednike da se informiraju. Biti će gadno ako si spreman a kamoli ako nisi. A šta znači: biti spreman?

Možda našem malom Ivici to odgovara,a sve institucije ove države su se do sada pokazale kao njegovi vjerni sluge i filalale ga sa raznim poticajima,kao što mu odgovara da uništi što više voćara,ratara i vinogradara,kako bi on bio kralj parade u ovoj državi,a također bi mu pasalo da zamru tržnice,jer budimo realni,ljudi još uvijek idu na tržnicu isključivo zbog kupovine voća i povrća...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
jučer sam bio u županiji i u savjetodavnoj službi u svezi ovoga novog zakona za upisnik trgovaca i rekli su mi da o tome ne znaju ništa i da to ne vrijedi dok oni ne dobiju službenu potvrdu,uglavnom poslat će nam obavjest ako se šta promjeni.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
jučer sam bio u županiji i u savjetodavnoj službi u svezi ovoga novog zakona za upisnik trgovaca i rekli su mi da o tome ne znaju ništa i da to ne vrijedi dok oni ne dobiju službenu potvrdu,uglavnom poslat će nam obavjest ako se šta promjeni.
Područni uredi hzpss-a nisu još dobili naputke od središnjice jer Ministarstvo polj. sprema neke izmjene i dopune Zakona o tržištu. Evo šta su meni odgovorili iz Hzpss-a, ured načelnika Odjela za hortikulturu, na upit o tom Zakonu i Pravilniku o tržišnim standardima:
* temeljem Pravilnika o tržišnim standardima za voće i povrće, koji stupa na snagu 1. lipnja 2011., prodavat će se moći samo voće i povrće usklađeno s tržišnim standardima;
* od 1.06. 2011.godine, kada Pravilnik o trženju voća i povrća stupa na snagu, poljoprivredna inspekcija, koja je po Pravilniku za to zadužena, će na terenu utvrđivati usklađenost s tržišnim standardima za voće i povrće;
* Pravilnik upravo zato i ne stupa na snagu što prethodno poljoprivredna inspekcija treba proći edukaciju kako bi to mogli obavljati;
* na pitanje kakve će se akcije poduzimati da se tržište dovede u red teško je sada odgovoriti, ali obzirom da je cilj sve te zakonske regulative upravo sređivanje tržišta, vjerojatno će se to naknadno definirati;
* koje se kazne mogu očekivati ako netko nije upisan u Upisnik trgovaca regulirati će se izmjenom i dopunama Zakona o tržištu, a što je zakonska obveza MPRRR-a da odradi do kraja ove godine.
A na pitanje: koje će službe vršiti upise u Upisnik trgovaca? još nisam dobio odgovor.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Kolege povrćari i voćari (obrti,OPG,trgovci,zadruge) da li ste predali Zahtjev za upis u Upisnik trgovaca voćem i povrćem?
Samo vas podsjećam da smo obavezni upisati se u Upisnik do kraja godine temeljem Pravilnika o upisu u Upisnik trgovaca voćem i povrćem (N.N.91/10).

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Kolege povrćari i voćari (obrti,OPG,trgovci,zadruge) da li ste predali Zahtjev za upis u Upisnik trgovaca voćem i povrćem?
Samo vas podsjećam da smo obavezni upisati se u Upisnik do kraja godine temeljem Pravilnika o upisu u Upisnik trgovaca voćem i povrćem (N.N.91/10).

kao što sam rekao u postu prije,ovi kod nas u Virovitici neznaju ništa o tome,a kad saznaju rekli su nas obavijestiti,dok ne pošalju obavijest ne treba ništa,tako oni kažu,e sad neznam,valjalo bi ponovno otići pitati.

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Neznaju oni nitko ništa, kak za vas povrćare taki za nas svinjogojce, ratare,stočare itd., moraš obilazit oko županijskih i državnih uprava da bi eventualno nešto znao. Njima je u interesu da mi prijavimo nešto, tak da oni imaju s nečeg ubirati pdv.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Nama u KC-KŽ županiji su podijeljeni zahtjevi za upis u registar trgovaca, treba samo ispuniti i poslati u ZG.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Hzpss nije nadležan da to provede na terenu zato ih i nije previše briga. To bi trebale nadležne komore obavijestiti svoje članove(hgk,hok i hpk). Da se moramo upisati u Upisnik potvrđuje i odgovor koji sam dobio od Ureda za poljoprivredu MPS-a pa vam ga citiram u cijelosti:

Kao što ste i sami zaključili upis u Upisnik trgovaca voćem i povrćem obavezan je za sve trgovce koji stavljaju na tržište svježe voće i povrće.
Dakle, ukoliko proizvodite voće i povrće koje je namjenjeno stavljanju na tržište (kao u vašem slučaju), bilo da ga plasirate na tržište kroz veleprodajne ili maloprodajne kanale, obavezni ste upisati se u Upisnik.

Voće i povrće koje se stavlja na tržište mora udovoljavati ili posebnim tržišnim standardima u slučaju jabuka, jagoda, kruškaka, stolnog gržđa, limuna, mandarina, naranča, banana, kivija, paprike, rajčice i salate (kudrave i širokolisne endivije) ili općim tržišnim standardima u slučaju svih ostalih vrsta voća i povrća.
Dakle, ako stavljate na tržište proizvode koji podlježu posebnim tržišnim standardima svaki taj proizvod mora udovoljiti posebnom standardu propisanom za određenu vrstu voća ili povrća Dodatkom III Pravilnika o tržišnim standardima za voće i povrće (NN 77/10), a ukoliko stavljate na tržište proizvode koji ne podlježu posebnim već općim tržišnim standardima svaki proizvod na tržištu mora udovoljavati minimalnim zahtjevima kvalitete propisanim Dodatkom II istog pravilnika. Dakle, bilo da se radi o voću i povrću koje podliježe općim ili posebnim tržišnim standardima pri stavljanju na tržište ono mora udovoljiti propisanim uvjetima kvalitete, prezentiranja i označavanja.

Sankcije vezane uz provedbu podzakonskih propisa temeljem Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda (NN 149/09), a kojima je uređen sektor voća i povrća propisane su navedenim zakonom. Trenutno se rade izmjene i dopune ovog zakona u odnosu na propise koji su objavljeni u sektoru voća i povrća i predviđene su i sankcije kako za nepoštivanje kriterija usklađenosti proizvoda s tržišnim standardima tako i za pravne i fizičke osobe te OPG koji stavljaju na tržište ove proizvode, a nisu upisani u Upisnik.

Popunjeni Obrazac Zahtjeva za upis u Upisnik trgovaca voćem i povrćem zajedno sa preslikom rješenja o upisu djelatnosti u Sudskom ili Obrtnom registru, preslikom rješenja ili iskaznice o upisu u Upisnik poljoprivrednig gospodarstava i 70 kn taksenih markica poslat ćete na adresu Ministarstva.

Evo to je odgovor i ne zaboravite staviti u kuvertu 70,00kn takse.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
ja mislim da je to glupost:mad:

Čuj glupost ili ne pokazati će vrijeme. Ajde se ne upiši, izađi na gradski plac sa svojom robom i naleti polj. inspektor i na temelju Zakona o trženju polj.proizvoda lupi ti kaznu. Šta onda?

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Početkom devetog mjeseca na placu sam imao kontrolu od tržišnog inspektora koji je tražio upravo ovo o čemu se govori. Nisam imao upisnik za trgovca voćem i povrćem i nisam platio nikakvu kaznu samo zato što do tada nitko iz ministarstva nije dobio ništa iako je poslano još u sedmom mjesecu.
Ali nemate nikakve brige oko upisnika on je obavezan ako hoćete bilo kome bilo što prodati od voća i povrća drugačije neće ići.:cry:

S

salel

Guest
Čuj glupost ili ne pokazati će vrijeme. Ajde se ne upiši, izađi na gradski plac sa svojom robom i naleti polj. inspektor i na temelju Zakona o trženju polj.proizvoda lupi ti kaznu. Šta onda?
gle,još 1997. sam se upisao u upisnik proizvođača presadnica,što je također zakonska obaveza za sve,od tada do danas sam bio na stotine sajmova i tržnica i nikada nitko to nije tražio,a usput rečeno prodaja krumpira i ostalog vozeći se tamićim kroz naselje i galameći preko megafona je zakonom oduvjek zabranjena,pa svejedno nešto nisam primjetio da ih nema.

Najnoviji postovi

Na vrh