Hvala svima na dobrodoslici!!
artyman:
budu i kakve slike uskoro nadam se
@marko 93- veci traktor trenutno je samo želja, nažalost zbog financijskog stanja, koje bojim se mnogima nije bas sjajno ovih godina.
@josix-hm...zanimljivo pitanje, mogu ti odgovoriti da nismo neki veliki stočari.Dok su susjedi držali blago kod nas su bile 1-2 krave i tako kako su oni napuštali tu svoju proizvodnju mi smo uzimali njihove parcele na korištenje tj. održavanje i postupno puvečavali broj grla. Ostavljali smo svoj ženski podmladak pa to sve ide sporo. A u biti stočarstvom se bavimo isključivo zato što živimo u šumovitom predjelu i sadašnje parcele treba netko i održavat, inače će nas doslovce "pojest" šuma!!
Trenutno smo na 10 komada muznih krava,i u našoj općini su još 2 "veća" proizvođača. 1 sa 20-ak komada i još jedan sa 10-12 neznam točan podatak. Ne želim radit neku toplu vodu, ali održavajuči svoje parcele, te sa dosta slobodnog prostora u štali,dolazi se do činjenice da moraš obavljat sve poslove ako imaš 1 kravu ili njih 10 jedino što je opseg samog posla manji,te smo tako nakrcali štalu do maksimuma
.
Trenutno kosimo oko 24ha, i to pretežito u pravim brdima (poželjno je proširivanje traktora uz pomoč zamjne rupa na felgama), i još ima recimo 1/4 površina koje se moraju kositi samohodnom kosilicom.
Na površinama koje obrađujem ne rodi ništa od ratarskih kultura za proizvodnju krme, zbog visoke nadmorske visine 870 mnv i kasnih mrazeva i slično.Sijanje travnih smijesa isto još nismo prakticirali. Možda se i štogod poradi na tome sad otkako je taj arkod-tj bar neka garancija da vam vlasnik zemlje neće prefrezati istu dok vam nikne trava :evil:. Pa dolazimo i do problema gdje treba sva krmiva kupiti što uz dosta daleki transport i ne dođe baš jeftino...
Za kraj, srećom oba roditelja još rade pa je financijsko stanje većinom oko pozitivne nule, u protivnom....Mislim da svi znamo rentabilnost proizvodnje u današnje vrijeme uz par kredita itd.
@BAGERISTA- To si bio samo u tranzitu kamionom kroz moj kraj ili možda kod kakvog privatnika ?? :?
pozdrav!