ja sam to shvatio ovako. da je tim pravilnikom obuhvaćena izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda koji su nastali proizvodnjom iz dopunske djelatnosti (npr. praviš džem od jagoda i prodaješ, to je dopunska djelatnost). glavna djelatnost je proizvodnja jagoda (ili bilo čega drugoga) i prodaja tog istog proizvoda, pšenice, paprike, krumpira... Sama ta prodaja pšenice, paprike, krumpira... nije dopunska djelatnost. neznam kako bi to objasnio drugačije. nek me netko ispravi ako griješim. Za mene je dopunska djelatnost proizvodnja brašna iz vlastite pšenice. Uostalom, zašto nebi netko imao svoj mlin, vlastitu proizvodnju pšenice, i sve to pod glavnom djelatnošću. Razlog se zna, da se nekog zaštiti.
pustimo povrće, okrenimo se maslinama...
dakle, ja proizvedem nešto maslina i to bi mogal prodati po tumačenju gospođe iz ministarstva kako god hoću, ali ako ih preradim u ulje, e onda mogu samo 50% svojeg prihoda ostvariti izravnom prodajom...
ili pustimo masline, idemo u mlijekare...
dakle ja imam kravice, i proizvodim mlijeko...al puknulo me i napravil sam si mini siranu, i sad bi ja prodaval i sir, i vrhnjicu, i skutu, i putar...
mlijeko bi mogal prodavat u 100% iznosu kak hoću, ali sir-putar-vrhnju nebi mogal, nego samo pola...
...a postoje i stupnjevi prerade, pa je tak kiselo zelje i repa prvi stupanj prerade, ali ukiseljeni krastavci i ajvar su drugi stupanj...ovaj prvi stupanj smo još mogli na placu prodavati, a kaj sad?
prerada je prerada, pa makar to bilo kiselo zelje...
i još jedna notica, u petak sam zval agenciju za plaćanja da pitam kaj moram pripremiti za usklađivanje s novim pravilnikom o dodatnim djelatnostima... a tamo nemaju pojma kaj bi trebalo jer tek u petak (12.04.) imaju brifing o tome...
PA PRAVILNIK JE VEĆ TRI MJESECA NA SNAZI!
kaj su radili s ljudima koji su došli registrirati nove OPG-e?
ili takvih uopće NEMA?
još uvijek hrpa nelogičnosti, i još uvijek me zebe kod srca od pomisli kaj nam budu napravili...
za sve vas kaj ste zaboravili kak su se registrirali OPG-i tam pod kraj prošlog stoljeća, ja se još dobro sijećam da je bilo rečeno kak OPG nema veze ni s mirovinskim ni sa zdravstvenim osiguranjem...JEL SE I TO ZABORAVILO?
kak može neki OPG s tri člana i tri hektara proizvodnje (isti vrag bi bil i da ima 3 metra kvadratna proizvodnje) plaćat svim članovima doprinose, i porez na dohodak i boga i vraga...???
jel to sve ošlo kvragu, poludjelo ili nas smatraju takvim idiotima?
...malo sam pukal...
: