• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPG-u...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma i njemu poštovanje,naravno.Znam ja kako je to kada se boriš za nekoga(između ostaloga i za sebe naravno),a na kraju najčešće niti hvala za to ne dobiješ.Prošla sam ja sve to,ali nije mi žao.Na kraju je bitan samo rezultat.Nadam se da ćete i vi uspjeti.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ma i njemu poštovanje,naravno.Znam ja kako je to kada se boriš za nekoga(između ostaloga i za sebe naravno),a na kraju najčešće niti hvala za to ne dobiješ.Prošla sam ja sve to,ali nije mi žao.Na kraju je bitan samo rezultat.Nadam se da ćete i vi uspjeti.

Ja sam jednom već uspio,odnosno Vlatko Grgurić i gosp. Zagorec,koji su mi puno pomogli...jer nam svima ne trebaju nikakve dozvole za jednostavne plastenike...
Sad ćemo vidjeti što će se iz ovoga izroditi...
Kad nešto pogleda preko milijun ljudi,možda i više ak bu kiša srala kak je danas,valjda će biti nekakvih reakcija...
A možda će biti i riječi o fiskalizaciji za nas poljoprivrednike,jer su išli raditi prilog i na tržnicu...
Uglavnom,odraditi će oni to kvalitetno,da nam svima bude jasno što nas čeka...

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
ako bude kome jasno nešto od onog kaj sam rekal, platim mu rundu!
:icon_pidu:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Svaka čast majstori! Ovisno koliko će isjeći i što će smontirati :( No neka ste rekli, malo da vide i virovitčki povrtlarski klanovi da nema zajebancije. Lako je biti pametan kad radiš za jednog kupca i on ti sve pokriva a rušit cijenu onda preko švercera.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Samo vas gledam :) A pogotovo onaj lažov od Darijusa ;) Sad sam sve vidio, kaže on meni ne znam ja koliko se to iz kašete prepikira, a supruga radi kao robot :) Što se tiće reportaže sve jasno bez da se ulazi u detalje. Osnovna proizvodnja je i djelatnost u kojoj se proizvodi sirovina, a dodatna djelatnost je prerađevina. Bolje tu stati jer je ona gospođa Karmen svašta rekla. Poz

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
daj bože da je previše panike ni za što...
al budemo za svaki slučaj tražili taj komentar dotične gospođe na pismeno, pa ćemo onda mahat time...veselo!!!

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Taj pravilnik nije šala, oni nemaju pojma što su prepisali. Ali kao što rekoh najbolje hvatati tu gospođu za riječ, i to pismenu kako kaže Darijus.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Previše panike ni za što.

Nije baš tako...
Ovim pravilnikom obuhvaćena je izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda...
Kaže da su poljoprivredni proizvodi obuhvaćeni zakonom o poljoprivredi članak 3 točka 2...
Zakon o poljoprivredi ima u dodatku 1 opisano što spada u poljoprivredne proizvode...
http://www.zakon.hr/z/232/Zakon-o-poljoprivredi
-poglavlje 7-jestivo povrće...
-poglavlje 8-jestivo voće...
I ono što ja proizvodim našao sam u tom dodatku,pa samim time se to mene i tiče...ja ne znam što ti proizvodiš,da te se to ne tiče?

Posljednje uređivanje:

Tomislav7

Član
Tu od
24 Velj 2012
Poruka
169
Nije baš tako...
Kaže da su poljoprivredni proizvodi obuhvaćeni zakonom o poljoprivredi članak 3 točka 2...
Zakon o poljoprivredi ima u dodatku 1 opisano što spada u poljoprivredne proizvode...
http://www.zakon.hr/z/232/Zakon-o-poljoprivredi
-poglavlje 7-jestivo povrće...
-poglavlje 8-jestivo voće...
I ono što ja proizvodim našao sam u tom dodatku,pa samim time se to mene i tiče...ja ne znam što ti proizvodiš,da te se to ne tiče?

ja sam to shvatio ovako. da je tim pravilnikom obuhvaćena izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda koji su nastali proizvodnjom iz dopunske djelatnosti (npr. praviš džem od jagoda i prodaješ, to je dopunska djelatnost). glavna djelatnost je proizvodnja jagoda (ili bilo čega drugoga) i prodaja tog istog proizvoda, pšenice, paprike, krumpira... Sama ta prodaja pšenice, paprike, krumpira... nije dopunska djelatnost. neznam kako bi to objasnio drugačije. nek me netko ispravi ako griješim. Za mene je dopunska djelatnost proizvodnja brašna iz vlastite pšenice. Uostalom, zašto nebi netko imao svoj mlin, vlastitu proizvodnju pšenice, i sve to pod glavnom djelatnošću. Razlog se zna, da se nekog zaštiti. Ili uništi.

sad sam se vratio malo gore u pravilniku je objašnjeno što je to izravna prodaja. Iz tog Pravilnika:
"2. »izravna prodaja« je prodaja poljoprivrednih proizvoda i/ili prerađevina iz poljoprivrednih proizvoda i/ili nepoljoprivrednih proizvoda i/ili usluga koje OPG proizvodi i prodaje krajnjem potrošaču ne dovodeći u pitanje druge propise;"

sad mi je jasno da mi ništa nije jasno.

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
ja sam to shvatio ovako. da je tim pravilnikom obuhvaćena izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda koji su nastali proizvodnjom iz dopunske djelatnosti (npr. praviš džem od jagoda i prodaješ, to je dopunska djelatnost). glavna djelatnost je proizvodnja jagoda (ili bilo čega drugoga) i prodaja tog istog proizvoda, pšenice, paprike, krumpira... Sama ta prodaja pšenice, paprike, krumpira... nije dopunska djelatnost. neznam kako bi to objasnio drugačije. nek me netko ispravi ako griješim. Za mene je dopunska djelatnost proizvodnja brašna iz vlastite pšenice. Uostalom, zašto nebi netko imao svoj mlin, vlastitu proizvodnju pšenice, i sve to pod glavnom djelatnošću. Razlog se zna, da se nekog zaštiti.

pustimo povrće, okrenimo se maslinama...
dakle, ja proizvedem nešto maslina i to bi mogal prodati po tumačenju gospođe iz ministarstva kako god hoću, ali ako ih preradim u ulje, e onda mogu samo 50% svojeg prihoda ostvariti izravnom prodajom...
ili pustimo masline, idemo u mlijekare...
dakle ja imam kravice, i proizvodim mlijeko...al puknulo me i napravil sam si mini siranu, i sad bi ja prodaval i sir, i vrhnjicu, i skutu, i putar...
mlijeko bi mogal prodavat u 100% iznosu kak hoću, ali sir-putar-vrhnju nebi mogal, nego samo pola...
...a postoje i stupnjevi prerade, pa je tak kiselo zelje i repa prvi stupanj prerade, ali ukiseljeni krastavci i ajvar su drugi stupanj...ovaj prvi stupanj smo još mogli na placu prodavati, a kaj sad?
prerada je prerada, pa makar to bilo kiselo zelje...

i još jedna notica, u petak sam zval agenciju za plaćanja da pitam kaj moram pripremiti za usklađivanje s novim pravilnikom o dodatnim djelatnostima... a tamo nemaju pojma kaj bi trebalo jer tek u petak (12.04.) imaju brifing o tome...
PA PRAVILNIK JE VEĆ TRI MJESECA NA SNAZI!
kaj su radili s ljudima koji su došli registrirati nove OPG-e?
ili takvih uopće NEMA?

još uvijek hrpa nelogičnosti, i još uvijek me zebe kod srca od pomisli kaj nam budu napravili...

za sve vas kaj ste zaboravili kak su se registrirali OPG-i tam pod kraj prošlog stoljeća, ja se još dobro sijećam da je bilo rečeno kak OPG nema veze ni s mirovinskim ni sa zdravstvenim osiguranjem...JEL SE I TO ZABORAVILO?
kak može neki OPG s tri člana i tri hektara proizvodnje (isti vrag bi bil i da ima 3 metra kvadratna proizvodnje) plaćat svim članovima doprinose, i porez na dohodak i boga i vraga...???

jel to sve ošlo kvragu, poludjelo ili nas smatraju takvim idiotima?

...malo sam pukal...:mad::

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Evo da pohvalim naše forumaša iz današnjih Plodova zemlje-Darijus i Temptation,hvala što ste potakli nešto što se tiče svih nas.:cool2:

Tomislav7

Član
Tu od
24 Velj 2012
Poruka
169
dario pa i nisi pukao, nego si sve dobro objasnio točno kako sad stoji u tom pravilniku. a ona gospođa vas/nas je mozda htjela samo utišat, jer to sto je ona rekla tako ne piše u pravilniku.
zanimljivo. valjda smatraju da sve treba uništit. ili žele nešto drugo postići, a to je evo na ovom tvom primjeru, da onaj ko proizvodi mlijeko, može napravit sir iz tog i prodat ga do 50% svog prihoda, a ostatak prodat nekom drugome (ko nema krave i proizv. mlijeka) da onda taj napravi sir i proda sve. tak i sve ostalo.
taj pravilnik treba izmjeniti, sigurno, nisu ni oni znali sto su napisali.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
ja sam to shvatio ovako. da je tim pravilnikom obuhvaćena izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda koji su nastali proizvodnjom iz dopunske djelatnosti (npr. praviš džem od jagoda i prodaješ, to je dopunska djelatnost). glavna djelatnost je proizvodnja jagoda (ili bilo čega drugoga) i prodaja tog istog proizvoda, pšenice, paprike, krumpira... Sama ta prodaja pšenice, paprike, krumpira... nije dopunska djelatnost. neznam kako bi to objasnio drugačije. nek me netko ispravi ako griješim. Za mene je dopunska djelatnost proizvodnja brašna iz vlastite pšenice. Uostalom, zašto nebi netko imao svoj mlin, vlastitu proizvodnju pšenice, i sve to pod glavnom djelatnošću. Razlog se zna, da se nekog zaštiti. Ili uništi.

sad sam se vratio malo gore u pravilniku je objašnjeno što je to izravna prodaja. Iz tog Pravilnika:
"2. »izravna prodaja« je prodaja poljoprivrednih proizvoda i/ili prerađevina iz poljoprivrednih proizvoda i/ili nepoljoprivrednih proizvoda i/ili usluga koje OPG proizvodi i prodaje krajnjem potrošaču ne dovodeći u pitanje druge propise;"

sad mi je jasno da mi ništa nije jasno.
Prije nego što sam podigao prvi kredit za plastenike,išao sam se raspitat na nekoliko mjesta da li su mi potrebne ikakve dozvole za podizanje istih...odgovor je bio da mi ne treba ništa...
No,nije prošla niti godina dana,a bio sam pozvan u ured zaštite okoliša i prostornog uređenja,da im dostavim dokumentaciju o gradnji plastenika...budući da istu nisam imao,dobio sam rješenje o rušenju,koje mogu spriječiti ako krenem u legalizaciju istih i platim državi nekih 100 000,00kn...
Ta sudska trakavica je trajala nekih 3 godine i na kraju su mi ukinuli rješenje o rušenju...
Zato ovo što je dotična gospođa danas izjavila na TV-u slobodno možeš okačit mačku o rep...
jer ti u zakonu o poljoprivredi u dodatku 1 stoji što sve spada u poljoprivredne proizvode,a izravna prodaja tih istih proizvoda je regulirana tim pravilnikom o dopunskim djelatnostima...

Tomislav7

Član
Tu od
24 Velj 2012
Poruka
169
Prije nego što sam podigao prvi kredit za plastenike,išao sam se raspitat na nekoliko mjesta da li su mi potrebne ikakve dozvole za podizanje istih...odgovor je bio da mi ne treba ništa...
No,nije prošla niti godina dana,a bio sam pozvan u ured zaštite okoliša i prostornog uređenja,da im dostavim dokumentaciju o gradnji plastenika...budući da istu nisam imao,dobio sam rješenje o rušenju,koje mogu spriječiti ako krenem u legalizaciju istih i platim državi nekih 100 000,00kn...
Ta sudska trakavica je trajala nekih 3 godine i na kraju su mi ukinuli rješenje o rušenju...
Zato ovo što je dotična gospođa danas izjavila na TV-u slobodno možeš okačit mačku o rep...
jer ti u zakonu o poljoprivredi u dodatku 1 stoji što sve spada u poljoprivredne proizvode,a izravna prodaja tih istih proizvoda je regulirana tim pravilnikom o dopunskim djelatnostima...

evo upravo napisao u proslom postu prvu rečenicu " a ona gospođa vas/nas je mozda htjela samo utišat, jer to sto je ona rekla tako ne piše u pravilniku". treba to sve napismeno, da.

pa taj pravilnik uopće nije trebalo ni izmislit!!! treba se sad žaliti na sve to, još dok nije uzelo maha i svaka vam čast što ste to pokrenuli u plodovima zemlje.

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296

Da ali kao DOPUNSKA DJELATNOST koju moraš ti osobno zatražit da ti se upiše pod tvoj OPG. Ako je tebi prodaja povrća na tržnici glavna, a ne dopunska djelatnost, onda se tebe dopunska djelatnost ne tiće. I da bilo tko, upiše bilo šta kao dopunsku djelatnost, još uvijek nema tog Boga ni Ministra koji može bilo kome dokazat koliko je čega prodao i zaradio.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
najviše takvih koji prodaju na placevima imaju izravnu prodaju kao jedinu djelatnost opg-a, proizvodnja eventualno na balkonima...:(giggle):
njih to nemre zakačit...

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Da ali kao DOPUNSKA DJELATNOST koju moraš ti osobno zatražit da ti se upiše pod tvoj OPG. Ako je tebi prodaja povrća na tržnici glavna, a ne dopunska djelatnost, onda se tebe dopunska djelatnost ne tiće. I da bilo tko, upiše bilo šta kao dopunsku djelatnost, još uvijek nema tog Boga ni Ministra koji može bilo kome dokazat koliko je čega prodao i zaradio.

Meni je glavna djelatnost proizvodnja voća i povrća...izravna prodaja je nešto sasvim drugo i sve ti to crno na bijelo piše u tom pravilniku...i poprilično jasno je sve napisano,samo se dijelovi njega vežu na zakon o poljoprivredi(što sve spada u poljoprivredne proizvode),a koliko sam primijetio taj dio nitko ne shvaća ozbiljno...mada je očito da smo nešto samo prepisali od EU,a ne bi me čudilo da je taj dio krivo preveden,kad vidimo kak se naši stručnjaci izvrsno služe stranim jezicima...

Tomislav7

Član
Tu od
24 Velj 2012
Poruka
169
Meni je glavna djelatnost proizvodnja voća i povrća...izravna prodaja je nešto sasvim drugo i sve ti to crno na bijelo piše u tom pravilniku...i poprilično jasno je sve napisano,samo se dijelovi njega vežu na zakon o poljoprivredi(što sve spada u poljoprivredne proizvode),a koliko sam primijetio taj dio nitko ne shvaća ozbiljno...mada je očito da smo nešto samo prepisali od EU,a ne bi me čudilo da je taj dio krivo preveden,kad vidimo kak se naši stručnjaci izvrsno služe stranim jezicima...

ma nema tog zakona koji će tebi zabraniti da ti SVE svoje voće i povrće prodaš! Ili ja pšenicu, a ne samo do 50% prihoda. Što bi s ostalih 50%, pojeo je il dao susjedovim svinjama? Nema smisla. Nešto fali u tom pravilniku. Ali ak je to Pravilnik o dopunskim djelatnostima, onda se valjda tu radi, u svakom tom članku, samo o tim dopunskim djelatnostima, a ne glavnim.

Najnoviji postovi

Na vrh