• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPG-u...

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ne znam, možda si ti paušalac? Jesi se prijavio na poreznoj na bilo koji način? :=-:
Da,ja sam paušalac...to je za sada najjednostavniji način oporezivanja i vođenja knjiga...
Mi smo mali obveznici fiskalizacije,a veliki su oni u sustavu PDV-a,poreza na dobit i poreza na dohodak na osnovu porezne prijave...
Ne trebam predavati poreznu prijavu na kraju godine i plaćam porez paušalno...
Ne možeš prodavati i ne biti u nikakvom sustavu oporezivanja,to ćeš vidjeti i sam nakon 01.07....inspekcije će klaštrit ko lude po placevima...
A ovo je odgovor iz porezne uprave:
http://www.uht.hr/images/Objašnjenje_Porezne_uprave.pdf
Ako bi mi netko ovo mogao prevesti,bio bih mu silno zahvalan...

Posljednje uređivanje:

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Za sada je to tako i nisam nigdje dobio informaciju da će se šta promjeniti niti nakon 01.07 :=-:

Na žalost hoće,jer ćeš morati izdati račun,a da bi ga izdao PU ti ga prvo mora ovjeriti...

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Evo ispravljavljam sama sebe. Za registraciju dopunske djelatnosti mora se ući u porezni sustav bilo kao paušalac ili voditi knjige. To se odnosi samo na one koji registriraju dopunske djelatnosti. Ako smo samo proizvođači poljoprivrednih proizvoda - neprerađenih - i dalje ih možemo prodavati kako hoćemo na malo ili veliko (Zakon o poljoprivredi) i ne moramo izdavati račune jer Zakon o fiskalizaciji ne obvezuje poljoprivredne proizvođače da izdaju račune kad prodaju svoju robu.
Pravilnik o dopunskim djelatnostima je podzakonski akt, dakle držimo se zakona. Dok sadimo paprike i prodajemo ih svježe ubrane, a ne ajvar ili kisele paprike, moramo imati OPG i biti upisani u Upisnik trgovaca voćem i povrćem. Nema računa ni fiskalizacije. Spominjanih 50% prometa znači da ako prodajem papriku i ajvar bez obzira na malo ili veliko promet od paprike mora biti veći nego promet od prodaje ajvara.

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Da,ja sam paušalac...to je za sada najjednostavniji način oporezivanja i vođenja knjiga...
Mi smo mali obveznici fiskalizacije,a veliki su oni u sustavu PDV-a,poreza na dobit i poreza na dohodak na osnovu porezne prijave...
Ne trebam predavati poreznu prijavu na kraju godine i plaćam porez paušalno...
Ne možeš prodavati i ne biti u nikakvom sustavu oporezivanja,to ćeš vidjeti i sam nakon 01.07....inspekcije će klaštrit ko lude po placevima...
A ovo je odgovor iz porezne uprave:
http://www.uht.hr/images/Objašnjenje_Porezne_uprave.pdf
Ako bi mi netko ovo mogao prevesti,bio bih mu silno zahvalan...

Može se proizvoditi i prodavati a ne biti u sustavu oporezivanja. Granica je 80.500,00 kn prometa godišnje. Koji dio je sporan u objašnjenju porezne uprave. Piše da je poljoprivredni proizvođač izuzet od izdavanja računa kad prodaje svoje proizvode na tržnici, nema računa nema obveze fiskalizacije. Za nas je to gotova priča. Radimo kao i dosad.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Evo ispravljavljam sama sebe. Za registraciju dopunske djelatnosti mora se ući u porezni sustav bilo kao paušalac ili voditi knjige. To se odnosi samo na one koji registriraju dopunske djelatnosti. Ako smo samo proizvođači poljoprivrednih proizvoda - neprerađenih - i dalje ih možemo prodavati kako hoćemo na malo ili veliko (Zakon o poljoprivredi) i ne moramo izdavati račune jer Zakon o fiskalizaciji ne obvezuje poljoprivredne proizvođače da izdaju račune kad prodaju svoju robu.
Pravilnik o dopunskim djelatnostima je podzakonski akt, dakle držimo se zakona. Dok sadimo paprike i prodajemo ih svježe ubrane, a ne ajvar ili kisele paprike, moramo imati OPG i biti upisani u Upisnik trgovaca voćem i povrćem. Nema računa ni fiskalizacije. Spominjanih 50% prometa znači da ako prodajem papriku i ajvar bez obzira na malo ili veliko promet od paprike mora biti veći nego promet od prodaje ajvara.

a gdje si došla do tih podataka,jer ih ja ovdje ne nalazim...?
http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Brošure/Oporezivanje%20Djelatnosti%20poljoprivrede%20i%20sumarstva.pdf
A isto mi kaže i knjigovođa,mada još nije sigurna što se tiče fiskalizacije...

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
prodajem na tržnici i netreba mi niš, a ako istu stvar napravim doma treba mi sve...:^):
prodaja vlastitih proizvoda na kućnom pragu je u obvezi fiskalizacije?

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
NE!

Ponavljam po stoti put. Ako nisi sklapao nikakve ugovore sa đavolom (Poreznom) onda se tebi ništa ne mjenja. Od doma i na tržnici možeš prodavat bez da izdaješ račune i samim time nemaš veze sa fiskalizacijom niti ona sa tobom. Imaš zakonski blagoslov da i dalje prodaješ na crno. Štoviše, čak su i povečali asortiman artikala koje možeš od doma prodavat. Od 1.07 imaju više papira samo oni koji su, na neki od mnogo načina, prijavljeni na poreznoj da joj nešto svakotoliko plate.

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
prodajem na tržnici i netreba mi niš, a ako istu stvar napravim doma treba mi sve...:^):

Nemoraš ići u fiskalizaciju i porez ali moraš plačati mirovinsko i socijalno oko 500 kn, do neke svote neznam nekih 80 000 kn neko je već naveo.
Meni bio državni inspektorat u voćnjaku 2011 10 mjesec a u 8 mjesecu je to donesen taj zakon,more papira sam im morao faksom slati i moja firma da imam plačeno mir-soc,sva sreća da onda nisu bili one markice za sezonske radnike,inaće bi bilo:icon_hang:
Ako si na burzi rada i članovi taj koji prodaje ili mora imati osiguranje,ili po osnovi firme gdje radiš ili da sam plačaš a čekove izdaje porezna uprava,što je stvarno apsurd.
Zato oprez dali su prilagodbu do 1.1.2013 sada će krenuti bilo na narod.
Pa vidite da Liniću treba svaka kn,prodaješ,znači proizvodiš,znači daj malo i državi.
Skinut će oni nezaposlenost a ovo je jedan od ciljeva.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ovo iz brošure se odnosi samo na one koji su na neki način odlučili da plačaju državi porez..

OPG spada u samostalnu djelatnost i od 01.01.2013.g. je stupio na snagu novi porezni zakon za takve djelatnosti...
I sve piše što moraš napraviti i kakve obrasce si dužan predati,odnosno koje knjige moraš voditi...
Nemreš se poslije izvlačit sa "ja nisam znao" ili "nitko mi nije rekao",to ti kod njih ne puši...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
kaj vas više čitam, više sam siguran da svi skup znamo sve, a to je ukupno točno jednako jednom običnom NIŠ...:icon_rofl:
dan dalje, smrt bliže, linić nema pojma kaj mi delamo...:icon_cool:

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
865
Pročitao sam dio teme pa me zanima može li mi netko potvrditi ovo kako sam ja shvatio.

Ja nemam nikakav onbrt, OPG, ništa..

Sad bih htio otvoriti neki oblik OPG-a. Koliko sam ja shvatio, ako otvorim OPG koji će imati promet manji od 80 500 kn godišnje, ne moram izdavati račune i ne moram plačati porez. Također ako ga otvorim na mamino ime koja je u mirovini onda ne trebam plačati ni doprinose. Ja se ne bavim povrćem niti prodavanjem na placu, nego pomalo svinjogojstvom.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Pročitao sam dio teme pa me zanima može li mi netko potvrditi ovo kako sam ja shvatio.

Ja nemam nikakav onbrt, OPG, ništa..

Sad bih htio otvoriti neki oblik OPG-a. Koliko sam ja shvatio, ako otvorim OPG koji će imati promet manji od 80 500 kn godišnje, ne moram izdavati račune i ne moram plačati porez. Također ako ga otvorim na mamino ime koja je u mirovini onda ne trebam plačati ni doprinose. Ja se ne bavim povrćem niti prodavanjem na placu, nego pomalo svinjogojstvom.

Ajmo još jedanput,probati ću objasniti onima kojima to još uvijek nije sjelo...
Poslovanje registrirano kao OPG:
Prag od 80 500,00kn godišnjeg prihoda znači izuzeće od fiskalizacije putem naplatnih uređaja,a ispod toga od 0,00-80 500,00kn prihoda si mali obveznik fiskalizacije i moraš izdavati račune kupcima iz ovjerene knjige računa...
Poslovanje kao obrt u paušalu:
Prag od 149 500,00kn godišnjeg prihoda znači također izuzeće fiskalizacije putem naplatnih uređaja,ali si dužan svakom kupcu izdati račun i ne hebe te Pravilnik o dopunskim djelatnostima,jer nisi OPG...ali imaš znatno veća davanja prema državi...
Ako imaš primanja po drugoj osnovi onda moraš godišnje državi dati cca 1000,00EUR poreza...to ti mogu reći iz vlastitog iskustva...
Ako si poduzeće,obveznik si fiskalizacije,imaš puno veća davanja prema državi,ali manji porez na dohodak (dobit,20%fiksno)...teško je izvući zarađene novce iz firme,jer moraš platiti 14% porez na dividendu...
Malo je bolje objašnjeno ovdje,da pojedinci ne bi bili u zabludi da ak prikažu manje prihoda od 80 500,00kn godišnje,ne moraju nikakav porez platiti...
http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Bro%C5%A1ure/FiskalizacijaWEB.pdf
I u biti tak nam i treba,jer smo ovce i ne znamo se buniti,nego idemo mirno na klanje...Darijus i ja smo probali nešto pokrenuti,ali sad i sam shvaćam da je to bila velika pogreška i ostali smo popljuvani od nekolicine "pametnjakovića",što ovdje na forumu što u RL....

Posljednje uređivanje:
M

MOCO

Guest
jel ja smijem primijetiti da mi više ništa nije jasno!? :icon_hang:

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
865
Sve mi se čini da budem ostal u "ilegali". hahaha

Jao si ga onome tko ima posla s našim državnim službama.

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Ajmo još jedanput,probati ću objasniti onima kojima to još uvijek nije sjelo...
Poslovanje registrirano kao OPG:
Prag od 80 500,00kn godišnjeg prihoda znači izuzeće od fiskalizacije putem naplatnih uređaja,a ispod toga od 0,00-80 500,00kn prihoda si mali obveznik fiskalizacije i moraš izdavati račune kupcima iz ovjerene knjige računa...
Poslovanje kao obrt u paušalu:
Prag od 149 500,00kn godišnjeg prihoda znači također izuzeće fiskalizacije putem naplatnih uređaja,ali si dužan svakom kupcu izdati račun i ne hebe te Pravilnik o dopunskim djelatnostima,jer nisi OPG...ali imaš znatno veća davanja prema državi...
Ako imaš primanja po drugoj osnovi onda moraš godišnje državi dati cca 1000,00EUR poreza...to ti mogu reći iz vlastitog iskustva...
Ako si poduzeće,obveznik si fiskalizacije,imaš puno veća davanja prema državi,ali manji porez na dohodak (dobit,20%fiksno)...teško je izvući zarađene novce iz firme,jer moraš platiti 14% porez na dividendu...
Malo je bolje objašnjeno ovdje,da pojedinci ne bi bili u zabludi da ak prikažu manje prihoda od 80 500,00kn godišnje,ne moraju nikakav porez platiti...
http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Bro%C5%A1ure/FiskalizacijaWEB.pdf
I u biti tak nam i treba,jer smo ovce i ne znamo se buniti,nego idemo mirno na klanje...Darijus i ja smo probali nešto pokrenuti,ali sad i sam shvaćam da je to bila velika pogreška i ostali smo popljuvani od nekolicine "pametnjakovića",što ovdje na forumu što u RL....

Mi svi pričamo svaki svoju priču. Velike su razlike u statusima OPG-a. Ja sam pisala o obavezama OPG-a kad nije u sustavu poreza što je još uvijek na snazi. Mali proizvođači do 80.500,oo kn godišnje ne ulaze u prezni sistem (osim po svojoj volji). Jedina im je obaveza ako nisu osigurani po drugoj osnovi plaćati mirovinsko i zdravstveno. OPG otvaraju da bi mogli biti legalno prisutni na tržištu i tražiti poticaje. Ne izdaju račune i nisu obveznici fiskalizacije. Za one koji su u sustavu poreza na dohodak kao paušalisti ili vode knjige vrijede druga pravila.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Mi svi pričamo svaki svoju priču. Velike su razlike u statusima OPG-a. Ja sam pisala o obavezama OPG-a kad nije u sustavu poreza što je još uvijek na snazi. Mali proizvođači do 80.500,oo kn godišnje ne ulaze u prezni sistem (osim po svojoj volji). Jedina im je obaveza ako nisu osigurani po drugoj osnovi plaćati mirovinsko i zdravstveno. OPG otvaraju da bi mogli biti legalno prisutni na tržištu i tražiti poticaje. Ne izdaju račune i nisu obveznici fiskalizacije. Za one koji su u sustavu poreza na dohodak kao paušalisti ili vode knjige vrijede druga pravila.
Hmm...bit će velike gužve u poreznoj,poslije 01.07...daj mi molim te reci tko će ti u PU ovjeriti knjigu računa,koje moraš izdat svakom kupcu,a nemaju te u evidenciji poreznog obveznika?
Ako izdaješ neovjerene račune u istom si prekršaju,kao da ih uopće ne izdaješ...
I još jednom si pročitaj ovaj dio o malim obveznicima fiskalizacije do 80 500,00kn prometa godišnje,da ne živiš i dalje u zabludi i ne dovodiš druge,koji ovo čitaju u istu...

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Hmm...bit će velike gužve u poreznoj,poslije 01.07...daj mi molim te reci tko će ti u PU ovjeriti knjigu računa,koje moraš izdat svakom kupcu,a nemaju te u evidenciji poreznog obveznika?
Ako izdaješ neovjerene račune u istom si prekršaju,kao da ih uopće ne izdaješ...
I još jednom si pročitaj ovaj dio o malim obveznicima fiskalizacije do 80 500,00kn prometa godišnje,da ne živiš i dalje u zabludi i ne dovodiš druge,koji ovo čitaju u istu...

Postoji OPG koji nije obveznik poreza na dohodak, ne izdaje račune i nije obveznik fiskalizacije. Nisam u zabludi. Što se tiče fiskalizacije, poljoprivredni proizvođač bez obzira na oporezivanje dohotka ili dobiti, kad svoje vlastite proizvode prodaje na tržnici ne mora izdavati račun i nije obveznik fiskalizacije.

Najnoviji postovi

Na vrh