• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPG-u...

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ne, ja sam svoj problem riješila - nisam u poreznom sistemu - manji primitak od 80.500,00 kn i nisam se dobrovoljno upisala u RPO. (Mislim da i Darijus ima isti status). Za nas vrijedi kao i do sad prodaja na placu bez računa - nisu nas ni stavljali u Zakon o fiskalizaciji jer nismo obveznici ni po kojoj osnovi, a vi paušalci i ostali porezni obveznici (samo poljoprivredni proizvođači) ste osobođeni izdavanja računa na placu.
Ako ćeš tražiti savjet stručnjaka, obrati se računovodstvenoj struci, najbolje knjigovođi koji vodi OPG-e, nikako pravnicima uz dužno poštovanje, to im je totalna nepoznanica. Zbunit će te još više. Inače naši su Zakoni dosta zbunjujuće za nas laike. Znam samo da ih treba više povezati u jednu cjelinu.

VAŽNA NAPOMENA: Od 1. sije~nja 2013. godine dohodak od poljoprivrede i
šumarstva utvr|uje se kao razlika izme|u primitaka i izdataka na osnovi podataka iz propisanih poslovnih knjiga :
a) iako je vrijednost ukupnih oporezivih isporuka dobara i obavljenih usluga u
prethodnoj kalendarskoj godini bila ve}a od 230.000,00 kn (obveznici PDV-a),
b) iako je u prethodnoj kalendarskoj godini ukupni godišnji primitak od obavljanja djelatnosti poljoprivrede išumarstva ve}i od 80.500,00 kn, odnosno 35%
iznosa propisanog za obvezni ulazak u sustav PDV-a,
c) iako se ostvaruju poticaji na na~in i pod uvjetima što su propisani Zakonom
o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju,
d) iako se osoba koja obavlja djelatnost poljoprivrede i šumarstva dragovoljno
upiše u registar obveznika poreza na dohodak.
A zašto bi netko tko proizvodi i prodaje čavle morao platiti porez,a onaj tko proizvodi paradajz ne bi morao?...u čemu je razlika,ne kužim?
To što su se takve stvari do sada tolerirale,ne znači da će takvo stanje trajati dovijeka...
Ništa ti ne razumiješ,a meni se više ne da stalno ponavljati jedno te isto...:mur:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
a zakaj bi ja sad plaćal porez ak baš ne moram...
a i nije da ga ne plaćam, jerbo nebi niko ubral pedeveja na repromaterijal, nebi niko ubral trošarine na plavac, nebi moral registrirat kombija i još kajgod, nebi ostavljal jednu hrvatsku plaću za najam prostora na tržnici...i još sto drugih čuda....
lijepo bi mogal uzgajat trušlikovinu i divlju kupinu, lagano se prijavit na socijalu i čekat poštara u birtiji...i to bum zbilja i napravil ak se linić&co nastavi ovak ponašati i guliti sirotinju...
il bu ovak kak je bilo dosad, ili nebu nikak, ja sam crtu podvukal...
dužan nisam nikom niš, imal bum dosta za papat i delal bum lijepo na crnjaka...i nebu me sram to nigdje reći, jer ne postoji matematika kojom moja familija može poplaćati sve što nas kači po zakonima lijepe naše sa ovih 3 hektara proizvodnje...
a da bum delal samo da bi delal i niš od tog imal, e neš!
zato mi je sve ravno, pravo je rekal temptation da smo ostali posrani i on i ja nakon postavljenog pitanja o pravilniku, čak su se u našoj agenciji našli uvrijeđeni zbog moje tvrdnje da im plaća stiže radili-neradili....jer ja neznam koliko oni tamo posla odrađuju...
e pa od ove godine meni ne moraju niš delat, nemam u arkodu onaj famozni hektar...nego samo 0.9...pa nebum dobil onih hiljadu kuna kaj inače dobijem...
i ak nebum smel na placu prodavat, nebum ni opg-ja imal i opet mi ga moreju potegnut...

uh!

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
A zašto bi netko tko proizvodi i prodaje čavle morao platiti porez,a onaj tko proizvodi paradajz ne bi morao?...u čemu je razlika,ne kužim?
To što su se takve stvari do sada tolerirale,ne znači da će takvo stanje trajati dovijeka...
Ništa ti ne razumiješ,a meni se više ne da stalno ponavljati jedno te isto...:mur:

Poljoprivreda svake države pa i ove naše je strateška grana proizvodnje jer jesti moramo, a čavle ne mogu servirati za ručak.:(hi):

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
a zakaj bi ja sad plaćal porez ak baš ne moram...

uh!
Ma to uopće nije najveći problem,problem je to kaj se ti računi ne stignu pisat ručno...
Netko dođe i kupi 3 paprike i 2 paradajza,a ti mu to sve moraš vagnut,zbrojit u decimalu i napisat račun...
Na kraju će nam reći da ako nam je to prekomplicirano,možemo uzet fiskalnu blagajnu...tako i piše u zakonu,možemo izabrat što nam bolje odgovara...
E nakon toga već nastaju ozbiljniji problemi...:mur:

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Članak 5.

Iznimno od članka 3. ovoga Zakona, obveznikom fiskalizacije ne smatra se porezni obveznik za ostvarene promete u sljedećim djelatnostima:

1. prodaja karata ili žetona u putničkom prometu,

2. naplata cestarine,

3. punjenje naftnim derivatima aviona na avioservisima,

4. prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama i otvorenim prostorima,

5. prodaja proizvoda i/ili usluga u poštanskom prometu,

6. zaprimanje uplata za sudjelovanje u igrama na sreću i zabavnim igrama,

7. prodaja robe ili usluga putem prodajnih automata,

8. pružanje bankovnih usluga i usluga osiguranja,

9. vođenja središnjeg depozitorija nematerijaliziranih vrijednosnih papira i središnjeg registra financijskih instrumenata,

10. ostvareni prometi evidentirani preko mjernih instrumenata (električna energija, plin, voda, javne komunikacijske usluge i slično), od energetskih, komunalnih, elektroničkih komunikacija i drugih pravnih osoba te

11. provođenja zdravstvene zaštite (sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite do pune cijene zdravstvene usluge, kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite i izdavanja lijekova na recept).[/QUOTE]

Znači,od 01.07. sve kumice na placu su porezni obveznici...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
sve kumice iliti pravim imenom švercerice...
samo me zanima kak ćemo razdvojit ljude koji prodaju "svoju robu" od onih koji prodaju svoju robu...

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
samo me zanima kak ćemo razdvojit ljude koji prodaju "svoju robu" od onih koji prodaju svoju robu...

To izgleda ovu državu nije briga...
Bitno je da svima uzmu novce i naprave što manje štete,nikakvog reda neće biti,,,jedino možda dugoročno,ali čisto sumnjam...
Najgore je to kaj oni koji švercaju imaju manje troškove od mene koji proizvodim...jebiga ne moraju posjedovati kombi,traktor,motokultivator,razne druge priključke i uređaje i krpati plastenike nakon svakog nevremena koje prođe...i ne budu imali grbava leđa kad prođu pet banki:mur:...

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635

Ne boj se imaju neku strategiju već sam pisao o tome,kolega mi insp. i ne smiju ništa reči.
Uglavnom proizvodiš svoj proizvod plasiraš ga tržnici,kućnom pragu brige nema,ali samo ono što imaš navedeno u arkodu, zakonski se okviri znaju za ulazak u PDV i fiskalizaciju OPG obavezno,ako nije tako ubrzo čemo vidjeti kada dođe taj famozni 1.7 ali ništa od toga.
I za kontrole ima poljoprivedna inspekcija kod Nas krenuli češljati polako velike a uskoro i mali dolaze na red.
COPY PASTE odgovor stručne osobe sa jednog pčelarskog foruma,to je isto u biti sve bilo prodavali voće,povrće,med ali ako prodajete zimnicu od povrća,rakije,sokove,pekmez,đem,idr prerađevine morate u DOPUNSKE DJELATNOSTI.

Vrlo rado ću vam odgovoriti na postavljena pitanja iako sam "tanka" s vremenom.
Kao prvo morate odvojiti dvije stvari: jedno je granica ulaska u RPO, a drugo porezni aspekt dohotka. Vi ste se referirali kao "mali poljoprivrednik", a to je onaj koji ne ostvaruje više od 80.500 kn godišnjih primitaka. Kao takav nije obveznik poreza na dohodak, nije obveznik PDV-a, osim ako nije odlučio registrirati obrt. A može, ako želi. U tom slučaju upisuje se u RPO i opredjeljuje se želi li da mu se dohodak od samostalne djelatnosti (obrta) oporezuje paušalno (uz zadovoljavanje određenih uvjeta) ili da se dohodak od samostalne djelatnosti oporezuje prema vođenju propisanih poslovnih knjiga, kao razlika poslovnih primitaka i izdataka. Ako se odluči za paušal, nema vođenja knjiga, nama obveze predaje porezne prijave. A ako se odluči voditi poslovne knjige, obavezan je predati poreznu prijavu. Takav obveznik je dužan u svojoj poreznoj prijavi iskazati dohodak od samostalne djelatnosti i dohodak od nesamostalnog rada (prema IP obrascu koji mu je dao poslodavac).Ovo je dosadno, ali ima tu jedna jako bitna stvar. Ako uz te dohotke iskaže i dohodak iz ostalih izvora, obvezan je iskazati ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju prema svim izvorima dohotka tj. dohodak od nesamostalnog rada, dohodak od samostalne djelatnosti, dohodak od imovine, kapitala, osiguranja i drugi dohodak.Zašto vas davim s time? Pa da vam ukažem na to da ne srljate u obaveze koje vam nisu potrebne. Poticaj u pčelarstvu do sada nije korelirao s obavezom ulaska u RPO. Za lijek niste trebali biti niti član HPS-a, a za ostale mjere ste morali biti u Upisniku. Bez brige, kad vam Agencija za plaćanja isplaćuje malo "jači" poticaj uz Zahtjev za isplatu tražit će da priložite dokaze o prijavi u RPO. Složit ćete se da mi još ne znamo kako će izgledati poticaji u ovoj godini. Vrlo uskoro naš će HPS morati izaći s provedbenim programom o poticajima u pčelarstvu koji bi trebao vrijediti za 3 naredne godine. Nadam se da će slijediti smjernice EU i prepoznati male pčelare koji bi trebali isto dobivati poticaje do određene visine, ali da ne moraju ulaziti u porezne asocijacije kao i veliki. Zato će velikima biti na raspolaganju daleko veća sredstva. Neka mi nitko ne kaže da je pčelar s 50-tak košnica profesionalac i da bi od toga trebao plaćati porez! Vidjet ćete promjene koje nas čekaju od 1.7.o.g.Npr. imate OPG i prijavili ste vinogradarstvo.
Možete prodati svoje grožđe, vino-ne.Ono što ste prijavili, to ćete i prodavati. Ništa izvan toga.Sory, otišla sam predaleko.
Pitanje na vaš odgovor je: ne morate u RPO dok ste ispod 80.500 kn.Ako se ipak odlučite za taj korak svojom voljom ili voljom onih koji će to tražiti radi isplate poticaja, morat ćete plaćati i dodatne doprinose.Poz

Posljednje uređivanje:

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
I da zaključimo

Dakle, poljoprivrednici koji ostvaruju godišnji prihod do 80.500 kn i nisu korisnici državnih poticaja nisu uopće porezni obveznici (Porezna bi se urušila kad bi tako bilo).Ali,ukoliko oni iz nekog razloga žele, mogu to postati, ali isključivo svojom voljom. Vi možete na kućnom pragu prodavati svoj proizvod i ništa se neće dogoditi.

Posljednje uređivanje:

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Pokaži mi gdje to piše.

Članak 78. prijedloga novog zakona o PDV-u...
Piše da je svaki porezni obveznik dužan kupcu izdati račun...

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
ako bude arkod mjerodavan za mogućnost dokazivanja vlastite proizvodnje ja opet nebum dobro prošal...:^):
a z druge strane ipak imam gruntovnu i katastar 1/1, koji su nekakva osnova za arkod...pak bum ih tukal s time...ako me ikad iko kaj bude pital...:(happy):

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
ako bude arkod mjerodavan za mogućnost dokazivanja vlastite proizvodnje ja opet nebum dobro prošal...:^):
a z druge strane ipak imam gruntovnu i katastar 1/1, koji su nekakva osnova za arkod...pak bum ih tukal s time...ako me ikad iko kaj bude pital...:(happy):

A zakaj si vrgal tak čuda zemlje u arkod?:mur:

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
I da zaključimo

Dakle, poljoprivrednici koji ostvaruju godišnji prihod do 80.500 kn i nisu korisnici državnih poticaja nisu uopće porezni obveznici (Porezna bi se urušila kad bi tako bilo).Ali,ukoliko oni iz nekog razloga žele, mogu to postati, ali isključivo svojom voljom. Vi možete na kućnom pragu prodavati svoj proizvod i ništa se neće dogoditi.

To bi bilo lijepo kad bi tak bilo,ali pročitaj što kaže članak 10 pravilnika o dopunskim djelatnostima...

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Članak 10.

(1) OPG mora bilježiti primitke i izdatke iz dopunske djelatnosti u Knjizi primitaka i izdataka (Obrazac KPI) i utvrditi godišnji dohodak iz dopunske djelatnosti.

(2) Godišnji dohodak iz dopunske djelatnosti utvrđuje se kao razlika između primitaka i izdataka iz dopunske djelatnosti tijekom jedne kalendarske godine.

(3) Evidencija iz stavka 1. i 2. ovoga članka služi kao podloga za provjeru ispunjava li OPG uvjete iz članka 9. ovoga Pravilnika.

(4) Evidencija iz stavka 1. i 2. ovoga članka mora se čuvati najmanje 5 godina.

Zaključak zaključka: Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPG-u odnosi se samo na DOPUNSKE DJELATNOSTI. Ako si proizvođač neprerađenih poljoprivrednih proizvoda ne moraš uopće registrirati dopunsku djelatnost jer ju nemaš. Radiš po Zakonu o poljoprivredi i Zakonu o trgovini gdje točno piše kako možeš prodavati svoje proizvode i kao proizvođač nisi trgovac u smislu Zakon o trgovini bez obzira što prodaješ. Ako treba izvadit ću članke iz spomenutih Zakona.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Nije baš tako...
Ovim pravilnikom obuhvaćena je izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda...
Kaže da su poljoprivredni proizvodi obuhvaćeni zakonom o poljoprivredi članak 3 točka 2...
Zakon o poljoprivredi ima u dodatku 1 opisano što spada u poljoprivredne proizvode...
http://www.zakon.hr/z/232/Zakon-o-poljoprivredi
-poglavlje 7-jestivo povrće...
-poglavlje 8-jestivo voće...
I ono što ja proizvodim našao sam u tom dodatku...
Izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda...nigdje se ne spominju samo prerađevine....
Zaključak zaključka: Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPG-u odnosi se samo na DOPUNSKE DJELATNOSTI. Ako si proizvođač neprerađenih poljoprivrednih proizvoda ne moraš uopće registrirati dopunsku djelatnost jer ju nemaš. Radiš po Zakonu o poljoprivredi i Zakonu o trgovini gdje točno piše kako možeš prodavati svoje proizvode i kao proizvođač nisi trgovac u smislu Zakon o trgovini bez obzira što prodaješ. Ako treba izvadit ću članke iz spomenutih Zakona.
Netko je već spomenuo da će nam biti jedino rješenje zatvaranje OPG-a i otvaranje firme-obrta...

Posljednje uređivanje:

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda...nigdje se ne spominju samo prerađevine....

Netko je već spomenuo da će nam biti jedino rješenje zatvaranje OPG-a i otvaranje firme-obrta...

Od šume ne idimo drveće. Naziv pravilnika koji je usput rečeno podzakonski akt je Pravilnik o dopunskim djelatnostima. Dakle izravna prodaja proizvoda ili usluga iz dopunske djelatnosti.

Najnoviji postovi

Na vrh