• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Priključci (tvornički i homemade)

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,765
I tomo kao i svaki drugi traktorn okreče kardan u desno a i kardan bi trebao tako biti napravljen. Barem je kod mene tako (kardan za malčer i ciklo mlin). Nadam se da neču nikog uvrijediti ali da nisi kardan okrenuo naopako.
To bi trebao biti ovakov kardan. lijeva strana na slici ide na traktor. Nije slika nešto jasna ali nadam se da če pomoči.

posted image
 

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
TV 400-700 okreće suprotno od drugih traktora.:icon_thumright:
Da bi mogli priključiti i druge priključke kupuju skupe inverzije.
19005649.jpg
 
Posljednje uređivanje:

Opor

Član
Tu od
27 Lip 2013
Poruka
50
dado 6340 i ssucur:
znao sam ja da on okreče suprotno, ali nisam znao kaj to znač. Teško je objasniti ali nisam znao na kojem principi lamela radi (bedak).
Na kraju ispada da i ti dado kužiš bolje od mene, a čak nemaš Tomeka.
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
.....
@edosoko, moguće da je za TV ali serije 800.
istina i Bog :(blush): u tom slučaju su i noževi kontra :(sweat):

jeste vi sigurni da ima veze kako se okrene kardan?
sad mene zanima u vezi kardana sa preskokom (slobodnim okretanjem u jednom smjeru), ako svi traktori vrte na jednu stranu samo Vinković kontra.....postoji li uopšte kardan koji u ovom slučaju treba; kontra od svih koji se proizvode i prodaju? ili ima ali po narudžbi?
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,765
Znam da se mogu kupiti noževi naoštreni sa jedne ili sa druge strane ili sa obje. Ispričavam se još jednom. Nisam mislio ništa loše a i na slici tomeka i malčera (kad se bolje pogleda) vidi se da je kardan dobro okrenut. Za kardan koji vrti u lijevo a propušta u desno neznam jer mi nije trebao pa se nisam zanimao ali ima sa lamelom pa se more vrtiti u obje strane.
Ima veze kak se kardan okrene uostalom na samom kardanu ( plastičnoj zaštiti ) ima slika kak se kardan kopča
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Rekel vam je velečasnida ne rezat kardan .
Nemojte od mene sad tražiti savjeta .


vaš velečasni
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Nešto mi još nije jasno,ako je kontra stavio kardan bi reduktor moro imat pogon,jedino ako ima i na reduktoru na osovini gde se prišrafa nož i tamo račnu.Jedino u tom slučaju se nož ne bi vrtio ako bi se kardan vrtio u levo.Premalo je pojasnio zašto se nož ne vrti.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Okretanjem kardana se ne postiže ništa ..to smo prožvakali na jednoj drugoj temi ..odavno ....abarth , pazi na satu .

vaš velečasni
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Ako je na kardanu sistem ko na račni od gedora mora radit ako ga okreneš,govorim za levo okretanje vratila.Iz inata sam uzeo račnu sa produžetkom i okrečem.:icon_confused:Nož bi se trebal vrtit u kontra smeru od pravog.
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Ovo ne kužim ali kad smo htjeli brusiti silikombajn sa kardanom koji ima sklopku pa smo ga okrenuli obratno nismo mogli jer je opet bio hvatao u istom smjeru .
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Pozajmit ču u trgovini takav kardan i probat ali po logici bi trebalo radit kontra.
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
ako račnu postaviš na "zavrtanje" i od traktora će u smejru zavrtanja prenositi moment, ako postaviš račnu od strane priključka i od traktora "zavrćeš" produžetak opet će prenosit moment, ako traktor vrti lijevo onda će preskakat gdje god da staviš račnu.......ako je smjer izlaznog vratila kontra od onog u kojem kardan prenosi moment, kardan neće prenositi moment kako god okreneš onaj zvrk, na priključku ili traktoru
s tim kardanom vinković može da vrti samo u rikvercu
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Po vašim odgovorima na normalnom traktoru takav kardan če pogonit priključak pa bilo kako bio okrenut kardan.
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,655
Ovo mi sliči na seriju..Lud-Zbunjen-Normalan-- @Opor...kad uključiš kardan, pa zar nemožeš vidjeti dali se oba kraja vrte(na traktoru i na malčeru) ak se vrte, onda je problem u getribi malčera, možda je puknuo sigurnosni štift, ako ga ima, pa kardan vrti na prazno a nož se ne okreće, tj problem je negde u pogonu getriba,nož..možda remen..lanac??? jbga..ja sam zbunjen..
 

Opor

Član
Tu od
27 Lip 2013
Poruka
50
Jučer se nisam stigao baviti sa malčerom a neču sada niti forsirati. Tip koji mi je prodao malčer i kardan veli da če sutra dopeljati kardan bez lamele, pa ću vidjeti kaj če biti.
Još jedno pitanje imam, možda je banalno ali još nisam imao prilike raditi sa Tomekom i priključcima pa nisam primjetio do sada.
Kaj se na starom tipu Tomeka kardan okreče samo kada je traktor u kretanju? Tj. ne mogu uključiti kardan (da vrti) dok je traktor u leru.
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Kardan može vrtit na mestu a reduktor mora bit u sporima,brzima ili u R.Brzine kad radi na mestu moraju bit u nuli.
 

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
357
Prva ručica za izbor brzina u ler,a druga ručica na reduktoru u položaj za spori ili brži hod i tada ti se na mjestu vrti kardan u lijevo a kod izbora na reduktoru za nazad kardan se na mjestu vrti na desno
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Vidim da se rasprava vodila oko kardana sa lamelom,,,
misljenja sam da ima veze u kojem se smjeru vrti kardan, dakle nacin kojim je prikopcan na pogon,,,
primjerom;

rhrfc0.jpg


Ako pretpostavimo da traktor vrti na desnu stranu, kad ga prikopcamo kontra kvacilo nebi trebalo funkcioinirati (citaj propustati),,,
sto bi trebalo znaciti da bi na tomeku imalo smisla jedino ako se okrene naopako,,,
 

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
357
Pitanje: ako uzmeš račnu i namjestiš ju za odvrtanje vijka te pred sobom imaš vijak sa maticom i kreneš odvrtati od strane matice i to ide ,e sad kreneš sa tom istom račnom od strane glave vijka ,hoće li se sad vijak zavrtati ili odvrtati?
 
Na vrh