• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prikolice iz kućne radinosti

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Pa kaj ti nije bilo šteta zrezati te osovine u sredini?
Mogel si cijele upotrijebiti.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Je bilo mi je, al drukčije nisam mogel dopeljat smora, to mi tam na kampici bilo.
A ovak na pol i u auto, sad mi žal, neznam kaj sad, da to švasam ili? IMG_20200430_103406.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ubaci cijev unutra, pa onda zavari elektrodom.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
S debljinom stijenke cijevi se dobije prvenstveno veća težina, za veću nosivost se bira viša cijev. Deblja stijenka je poželjna tam gdje dolazi do lokalnih udarca. Antikorozivna zaštita rješava trajnost.
Kaj se tiče osovine, meni se ova od kampice dopada jer se more dobiti visoki klirens, naravno ako je poželjan za predviđenu namjenu. Ako su uzdužni nosači šasije zavareni za osovinu dovoljno blizu kotača u sredini na zavaru nije neko veliko opterećenje. Ako je kvalitetan sučeoni zavar držal bu i bez pojačanja koje ne škodi. Ako je problem ojačati iznutra (elegantno rješenje) dovoljno je samo s donje i gornje strane zavariti flahove ili vinkle.
Teško je ulaziti u detalje jer svatko od nas ima u glavi neku svoju viziju izgleda i namjene prikolice.
Nadam se da nisam samo zbrku napravil. 😉

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Kad je već torziona, složi tandemku. Ta svaka osovina nosi 1350kg, zanči obje 2500+ 600 na rudo i eto ti trotonke.
Iwanho, cijev trune iznutra, gdje najčešće nema nikakve AKZ.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Nekaj bum zmislil od toga, ma velim nebi ja niš veliko i teško vozil, mada nikad neznam, al prije da nebum. Znači sklepal bi neku za sve praktički, najviše za drva, gnoj, kuruzu i možda neki šuder nekad. Znači 230x140x60 IMG_20200430_130123.jpg IMG_20200430_130136.jpg

Osovina je 140 široka.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
ZJ,
korodira dok ne potroši zarobljeni kisik.

Kupljenec,
toliki sanduk (1,9 kubika) primi oko 3 t šodra (suhoga). Ako bu osovina na 1/4-1/3 od zadnje strane sanduka, onda mi se odabrane cijevi čine prenježnima.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Nema smisla ići u prevelike dimenzije cijevi, prikolica samo bezveze dobiva na visini utovarnog prostora. Ja ne bi išao preko 60 sa visinom. I 140 cm je preširoka prikolica, neće pratit traktor. 110 ili 115 ti je najbolje. Klirens veći od 30 cm je isto previše. Sve to ukalkuliraj prije izgradnje. I rudu nemoj ispod fi 76.1 i nek ide skroz do osovine. A dugačka nek bude oko 110 cm.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
U principu šasija prikolice može biti s glavnim centralnim nosačem ili s dva nosača bliže kotačima koji se ispred sanduka spajaju u jedan.
Centralni nosač opterećuje osovinu u sredini ta stoga zahtjeva jaču osovinu. Dva uzdužna nosača uz kotače stvaraju puno manji moment na osovini.
Svatko iz nekog svog razloga preferira drukčiji dizajn. Ja se rukovodim brojkama, što manja težina prikolice za željenu nosivost.

Damirko,
Kupljenec je napisal da želi prikolicu i za prijevoz gnoja i šodra. Onda poželjno je da se otvaraju 3 stranice i visina kotača diktira utovarnu visinu.
Ako želi niski utovarni prag i istovar samo otraga, može napraviti na principu kak je napravljena moja mala. Na njoj imam cijev fi 76,1, ali sam je dodatno pojačal na kritičnom dijelu. Za njegov sanduk i 3 t tereta, ovak bez proračuna se ne bi usudil za centralni nosač staviti predloženu cijev 76,1.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
@iwanho Ma to kaj bi ja vozil mislim si da nije neki teret, nebi nikad baš punu natovaril sa šudrom, tu i tam možda koju tačku iz potoka ak bi trebal, tak da mislim da nebu niš ak delam od 60x40. I nebi delal da se 3strane otvaraju nek samo zadnja, tak kak mi i ova stara.
A kaj da velim imam ovu malu koja me služi, @damirko ali ipak bi malo veću od te postojeće kad imam osovinu i volju da ju idem delati. Bar da si mogu malo više drva dopeljeti iz šume.
A i imam dvoja kola, gumenjake 😉ako mi baš kaj zaškripi i njih složim.
Mada ova jedna su da ih spilim i skurim.
Evo jedan video sa popratnim stvarima. 😊

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Dečki da pitam jel ima neko kakvu osovinu od auta sa felgama da mu netreba? Ova moja kaj imam od kamp kućice nebu dobra. Pa ak je ko za pivu nek mi se javi 😂😉😊iz Zg ili Kr Županije.

vlastel

Dobro znana faca
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
569
Dečki da pitam jel ima neko kakvu osovinu od auta sa felgama da mu netreba? Ova moja kaj imam od kamp kućice nebu dobra. Pa ak je ko za pivu nek mi se javi 😂😉😊iz Zg ili Kr Županije.
Imam od gumenjaka. 13 coli

Na vrh