• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prikolice iz kućne radinosti

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Bok dečki, evo ja polako radim prikolicu. Kaj mislite o položaju cilindra, iza na osovinu dovoljno visoko digne, napred na rudo ne diže dovoljno. Kak se bu ponašalo ova opcija na osovini?
Odlična bude, koje su ti dimenzije? Kak si zračunal kam ide osovina?

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Bok dečki, evo ja polako radim prikolicu. Kaj mislite o položaju cilindra, iza na osovinu dovoljno visoko digne, napred na rudo ne diže dovoljno. Kak se bu ponašalo ova opcija na osovini?
Ja mislim da ovako mozes samo pokriviti sasiju ako ti klip stoji pod ovim uglom

snjego10

Aktivni član
Tu od
3 Lip 2012
Poruka
112
Dimenzije su 2000x1400. Osovina je na 1/3 od iza. Kaj mislite na položaj cilindra kak je ova crvena crta? al tu nemam visinu dizanja.

Prilozi

• IMG_20211028_210800.jpg
    IMG_20211028_210800.jpg
    45.7 KB · Pregleda: 39

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
@snjego10, sve je dobro i lijepo za viditi. Ali cu ti obrazloziti sta kaze @LAKI.... Kad je cilindar stavljen pod nekim kutem, koji nije 90 stepena na teret, onda se sila cilindra teoretski razbije u dvije komponente (verikalnu i horizontalnu). Tada vertikalna komponenta cijele sile dize teret a horizontalna komponenta ti oce savinuti deo zgorne sasije, na koju je pricvrscen cilinder. Kad je sanduk spusten je horizontalna sila najveca, a sula dizanja najmanja. Kad se sanduk dize se sile mijenjaju, vise kak je sanduk, manja je horizontalna sila cilindra. Iz ovoga slijedi da mozda neces moci kipati nekakav veci teret ili mozda savinuti dio sasije ili, boze nedaj, savinuti osovinu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Dobro, samo adekvatno pojačaj mjesto upora cilindra na osovini.

Da se otkloni ovaj problem početnog podizanja, neki ugrađuju jedan cilindar hoda cca pol metra koji odiže prednju stranu sanduka, a onda ovaj doljnji preuzima dalje, kad mu se poveća kut.
Takva rješenja su česta u Americi, jer oni rjeđe koriste teleskopske cilindre na takvim prikolicama.

Posljednje uređivanje:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Taj problem i mene muči na ovoj zadnjoj koju sam kupio...kako kipu montirat al mislim da ću na kraju stavit centralni teleskopski i gotovo...razmisljao sam da stavim ko ti uprto u osovinu ili napred na rudo ne znam koja je bolja opcija strah meda će prije povijat sanduk nego ga podignut

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Ovak na osovinu ili radiš škare kao na auto dizalici. Za profile na sanduku je puno manji "napor" sila na izvlačenje nego na savijanje.
Ak delaš s teleskopskim cilindrom onda treba doobro pojačati šasiju da se ne savine prema dolje.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
A sa koje strane je bolje od ruda prema traktoru napravit dno cilindra ili od osovine? Kod mene je jedna sa dnom cilindra prema traktoru

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Od prednje strane isto ima ova moja imt prikolica i to je dobro jer nema problema da zapinje negdje po šumi al ako nije kut cilindra dobar teško podigne. Za male terete nije bitno al treba staviti jači cilindar od planirane nosivosti da sigurno podigne.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Da, tak imaju kamioni damperi, 2 cilindra sa svake strane.
Ovo kak je @snjego10 postavil je bolje.
Možeš si pomoći tak da su zadnji panti uvučeni na sanduk, pa je onda dio mase iza njih i rasterećuje prednji kraj.

snjego10

Aktivni član
Tu od
3 Lip 2012
Poruka
112
Hvala dečki , znači igra ova priča sa cilindrom na osovini , samo uporišta pojačati kak spada. Cloos kužim sve to kaj pričaš toga me i strah najviše samog starta cilindra. Zato pitam kakva su iskustva iz prakse? To je najsigurnije 😊

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622

@snjego10,​

prvo kaj bi ja napravil bilo bi da skratim donju šasiju sve do kosnika koji je vežu s osovinom i pante malsimalno prema naprijed, samo da se može dovoljno visoko dignut nez zapinjanja u donju šasiju. Ako je donja strana cilindra prema rudu povoljnije djeluju sile na gornju i donju šasiju, iako je kod samog početka pri jednakom kutu cilindra identično kao i kad je cilindar na osovini, samo djeluju u drugom smjeru. S obzirom da bu kipal TV, vodi računa da se bu s cilindrom od naprijed prema sredini nešto povečala vertikalna sila na kuki. U svakom slučaju poželjno je dobiti cilindar što je moguće uspravnije. Problem je smanjenje klirensa. Možda bi pomoglo kad bi cilindar imal štifte oko kojih se okreće na sredini umjesto okretišta na kraju. U tom slučaju bi kod vožnje po grabama bil dovoljno visoko od zemlje, a tamo gdje se kipa obično je ravno pa ne bi bilo problema s klirensom. No to zahtjeva dodatnu konstrikciju za učvršćenje cilindra.

Ovo je samo moje "glasno" razmišljanje, onak na prvu bez neke veće analize.

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Zdravo svima. Gledam kako radite prikolice kod kuce i ja bi nesto uredio kod kuce. Imam osovinu. Neznam od cega je, m9zda cete mi vi pomognoti. Na najtanjem dijelu je mjera cijevi 75 x 75 mm. Ima bremze i razmak izmedju usica za sasiju je 140 cm. Sarafi za felge su 5 x 150mm.
Nema difa, ima samo plac. Kakav savjet oko nosivosti, bilo sta...

Prilozi

• IMG_20211029_093526.jpg
    IMG_20211029_093526.jpg
    68.7 KB · Pregleda: 42
  • IMG_20211029_093357.jpg
    IMG_20211029_093357.jpg
    53.4 KB · Pregleda: 42

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Skini poklopac i vidi jesu li poluosovine unutra.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Mislim da nema veze jel ima poluosovine ili ne kad se glavčine vrte na lezajevima koji su na kučištu.
Izgleda mi jebačka osovina za manju prikolicu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
A nebi to loše bilo da ima sve dijelove od osovine.

Na vrh