• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problem Gramip freze AT 30 200 cm

Risnik

Član
Tu od
12 Ožu 2023
Poruka
60
Pozdrav
Imao sam problema sa sigurnosnim vijkom na kardanu ( Cerjak ), na frezi Gramip AT 30 200 cm. Pucao mi je vijak, i na male korijenove, na komadić cigle itd. Kod sebe sam sve frezao bez problema u čistoj zemlji, dok je kod susjeda, gdje je bilo malo žulja ( nista strašno ) i malo kamena, pucao mi je sigurnosni vijak na kardanu.
Možda je i moja greška, nisam frezao na 540 o/min već na 540 E !!!
Ima li tko kakvu ideju ?
Hvala

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Sve si opisao. Kada je zemlja "cista" od kamenja i cigli, freza radi, ne puca nista. Zato i sluzi vijak da kod opterecenja puca i ne napravis stetu na frezi.
Mozda da uzmes frezu za kamenje tipa fae i sl.

Risnik

Član
Tu od
12 Ožu 2023
Poruka
60
Ma kod mene je sve zemlja, ali sam išao frezati susjedu, gdje ima cigle. Kod sebe sam izfrezao 1 jutro i sve je bilo ok. Možda bi ipak trebao frezati na 540 o/min ...

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Ja imam Gramipovu frezu AT 30 230. Frezao sam voćnjak za vikend. Dva puta mi se potrgao sigurnosni šaraf . Onda sam smanjio okretaje i više nije bilo problema.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Kolega, da li razumijes sta pises?
Ako je freza za zemlju, onda freza zemlju.

Freza nije za ciglu, bez obzira na oketaje.

Imas sliku tih kamenja i cigli?

Kak to izgeda?

Risnik

Član
Tu od
12 Ožu 2023
Poruka
60
Ja imam Gramipovu frezu AT 30 230. Frezao sam voćnjak za vikend. Dva puta mi se potrgao sigurnosni šaraf . Onda sam smanjio okretaje i više nije bilo problema.
Da, to sam i mislio. Jer sam na Cerjakovim stranicama pročitao da prevelik br. okretaja lomi sig. vijak. A freza je predviđena za 540. Hvala

Kolega, da li razumijes sta pises?
Ako je freza za zemlju, onda freza zemlju.

Freza nije za ciglu, bez obzira na oketaje.

Imas sliku tih kamenja i cigli?

Kak to izgeda?
Kolega, da sam ja znao da ima cigle, ne bih isao frezati !!! Znam da je freza za zemlju, pročitao sam.
Hvala

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Možda je i moja greška, nisam frezao na 540 o/min već na 540 E !!!
Na kojem traktoru? S kojom brzinom vrtnje motora?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Na 540 E se 540 okretaja kardana postiže na nižim okretajima motora nego na 540. Ako si motor držao u istom režimu kao kad koristiš 540, onda si u stvari imao oko 720 okretaja kardana.
Dakle ako se koriste ispravni okretaji motora, svejedno je koji mod koristiš. Jedino ti kod korištenja 540 E, ako traktor nije dovoljno moćan, može sfaliti snage motora.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Onda ne bi smjela brzina biti razlog (@iwanho je opisal ono na kaj sam mislil), već ili preslabi kardan ili prepreke u tlu.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Vjerojatno je debljina odgovarajuća, sumnjam da bez proširenja rupe na kardanu može stavit deblji vijak.
Može jedino čvrstoću pojačati, ako je recimo 8.8 pa da stavi 10.8 ili jači.

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Ak se ne varam, na tu frezu ide kardan kategorije 6 sa pripadajućim sigurnosnim vijkom. Ako je slabiji kardan, naravno da bu pucal vijak.

Risnik

Član
Tu od
12 Ožu 2023
Poruka
60
Kardan je kat. 6, Cerjak, sa vijkom 8 mm, čvrstoće 8.8. Mogu staviti 10.9 ( 10.8 ne postoji ), ali sta ću dobiti.
Rekao sam, da sam kod sebe frezao 1 jutro bez problema. Vjerojatno je problem bio u tlu, i u brzini kardana.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Vijak 10.9(nisam ni vidio da sam krivo napisao) teže puca od 8.8. Znači u tvrđoj zemlji ćeš vjerojatno raditi normalno bez pucanja, no ako ima cigle onda bolje da vijak pukne nego nož na frezi.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nemojte zaboraviti da je poboljšani vijak (10.9) tvrđi od vilica na kardanu ;)

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Citam raspravu i moram reci iliti napisati da ovo nije za ozbiljnu raspravu. Da se razumijemo gramip freza je slaba freza i nije nesto kvalitetalna napravljena, low buget freza. Znam, jer sam imao dvije, i oba dvije su zavrsile karijeru pod teskom zemljom.
Ako ce staviti jaci vijak od te freze ce ostati samo zeljezo za otpad.
Zato se stavlja vijak koji je sigurnosni, kad dolazi do opterecenja,da pukne, i sacuva se getriba, prijenos, lanac, zupcenici, isto ko i na balirci ili kardan s lamelom.

Pretpostavljam da je freza dosla s kardanom predvidenim za tu frezu, da nije neki karadan tek toliko stavljen na frezu.
540 o/min i 540 o/min eco je ista brzina kardana, samo je razlika u obrtajima motora, za 540 eco treba manje gasa. Tesko da je do brzine kardana.
Problem bi bio 1000 o/min.
Ako je freza udarila u ciglu, nesto mora puknuti, bolje da seraf pukne nego da se freza razleti.
Ja osobno kad bi vidio cigle u zemlji, otisao bi ne bi to frezao.

Nije mi jasno ko na zemlju baca cigle pa obrađuje?

Najnoviji postovi

Na vrh