• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

problem oko mjerenja drva

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ja isto kad kupujem npr. kobase u mesnici ..ja uvjek tražim da od kilaže odbije 3 %
Zašto , zato je je unutra 3% soli koja nikako nije po 50 kuna /kila .
Eto tak ja radim ,

Posljednje uređivanje od moderatora:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Evo savoris i puknuti kolko moze konj nosit:

Puknuti kobasice bez soli nebi bile slane,a bez 1m drva se bus krace grijal,ili nebu to vise cjena koju si platil.
Kaj mislis zakaj se naziva jos i sumska mjera slaganja drva?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Kobasice se ne prodaju na metre. Nije briga onoga ko prodaje drva (a trebalo bi ga brigat). Briga onoga ko kupuje, ako se zna postaviti prema prodavatelju, i ako zna osnove matematike, i ako zna cijeniti svoj novac i da može procijeniti što i koliko kupuje za svoj novac. A ne da ga prodavatelj voza kako mu se sviđa.:(think):
Mogao si onu tabelu staviti pravilno da ne iskrećemo vratove.:icon_eek:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Tako je brgud.
Ma normalno sam slikal,al neznam zakaj je iskrenuta,ako moderatori mogu ispravit,bil bi zahvalan.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Šumska mjera. :smile:
Da, tak je nekad bilo kod nas, a danas, mislim da se negdje zgubila. :(n):
Činjenica je da napravljena drva ne čekaju na stovarištu da se osuše, nek se odmah prodaju. Isto sam primijetil da se drva kalaju puno sitnije od kad su u upotrebi kalači. Sitnije cijepanice - prodaje se više zraka.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Onda bi ja trebao slagati drva na 1,1 sušiti ih da dođu na mjeru od 1,0 pa onda prodavati
koliko bi tu trebalo para za taj lager , pod uslovom da ga niko ne potkrada

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Pa mogao bi i na krace i sa vecim rupama zraka ako to prode kod kupca u dobroj si zaradi.
Kolko kod vas kosta 1m hrasta,a koliko grab i bukva?mislim od fizicke osobe,mokra?

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Uradi sa svojim rukama barem jedan metar drva pa češ znat cenit i ocjenit drva.Kod nas se drva pripremaju na jesen ovog leta za upotrebu drugog leta i nema tu nategavanja ak se samo malo kužiš u drva i kubaturu.Tačno se zna cena bukovine,hrastovine,mješano,breza za kamine i sve drugo.Mutivode i kod nas ne prodaju dugo.:icon_super:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Kod mene u kraju tvrda drva se prodaju na adresu po 33e , na tvrdom putu švercerima po 25-28e
Znači 1x1x1 i lijepo slagano bez izmotavanja , e kada našu mjeru prodamo švercerima oni pri slaganju u svoj kamion ''nabiraju'' pa naprave prividnu (lažnu) mjeru od najmanje 10 metara a kod nas uzimaju 8
Na manje kamione kupuju 4 a nabiraju na 5 i to svi rade , sve je više mušterija koji dolaze direktno kod nas da kupe a angažuju nekoga za prevoz , jednostavno ljudi su sabrali 2 i 2

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Abarth kakva jesen,ja rusim u 1ili 2mj,i u 3ili 4mj su doma slozena i loze se tek iducu ili onu iza zimu,godisnje napravim 40m sam,tak da nemoj pricat bezveze,a ja znam kolka je cjena kod nas al me zanima kakva je kod susjeda u bosni.

@Savoris kod nas je nesto skuplje na kucnu adresu nego kod vas.

Posljednje uređivanje:

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
Dečki smatram da se može i kulturno komunicirat.
Suzdržite se neprimjerenih komentara,
tako da se i ja susdržim od admin panela.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Svaka čast ako ih sam samcat napraviš i pripremiš za loženje.Cena drva je kod nas sad premala a krivac je ovogodišnji žledolom i sad prevelika ponuda drva ispod realne cene.Meni se ajde nekak pokrije trošak moga rada i gorivo ali da bi prodo nikako.

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Onaj tko nezna njega nije briga al ko zna e njega je itekako briga.
Na 10 m mokrih drva izgubis oko 1m drva na susenju,pa tih 0.1m dok su mokra je ok jer se podrazumjeva da ce se lozit suho drvo...

šta bi ja trebo pisati dopis u HŠ da mi poslovođa pri otpremi 10m mokrih drva piše 9 jer će ta drva kad se budu ložila kalirati
daj čitaj šta pišeš:(giggle):

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Hrvoje jedno je na papiru,a drugo je stanje na tvom lageru:(angel):

Po kolko bi prodal suha drva da ih imas?

Abarth cjela izrada je na meni jer nemam s kim,svi se razbolili i ostarili.
Za prodaju ne radim,jer nemam vremena,a imamo dobroga lugara,pa bi i mogel.
Ako mogu vise napravit,napravim i spremim pod krov,velicine 5× veci od tvoje garaze kaj si radil,tak da mi stane za vise od 3zime.

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Shvati jednu stvar mi koji radimo na više ne lagerujemo drva odmah se iz šume vozi kupcu pa neka ih on suši ako hoće

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Rekao sam sebi da više neću pisati u ovoj temi, ali moram ti odgovoriti na ovo.
Ako kupuješ po šumarskoj mjeri 10 metara visine složaja 1,1 m onako kako je rekao oficir, koliko si zapravo drva kupio?
Kupio si 11 metara a platio 10. Dakle dobio si 1 metar koji možeš poslije složiti u 11 sa 1 m visine.

Jesam li u pravu ili nisam?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,770
Pa valjda je bolje kupiti 10 metara složenih na 1,10 m visine (pa dobiješ 11 m) za cijenu od 10 m. Ili je po tvojoj računici bolje kupiti 10 m na 1,0 m visine i platiti 10 m a dobiti 9 m. Ako se nekome da preslagivati 10 m na 11 m, zašto ne !:(giggle):

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Onaj tko nezna njega nije briga al ko zna e njega je itekako briga.
Na 10 m mokrih drva izgubis oko 1m drva na susenju,pa tih 0.1m dok su mokra je ok jer se podrazumjeva da ce se lozit suho drvo...

ova cijela diskusija oko toga jel suho ili mokro je bez veze.niko ama baš niko ne prodaje suha jer ih nema.nakon sječe to se tovari i prodaje.da se krade na mjeri to je jasno. niko ne pila više 1m dužine npr. niti slaže više od 1m. danas je uzmi ili ostavi jer je potražnja velika a dobre robe sve manje. kad dođe kamion u dvorište metar u ruke i mjeri.ako neštima odbiješ od cijene i vozdra.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Donekle si u pravu,a za ovo da je nestasica kako gdje.
Jesi kad cul za izrad kod prodavaca 1m dobre mjere,kaj to znaci,kaj mislis?

Ja sam kupio od covjeka prije par godina suhi hrast rusen te godine,rusen suh,drvo ko beton.

Na vrh