magla
Član
- Tu od
- 11 Ožu 2008
- Poruka
- 325
znaci od jednog metra prostornih drva necu dobiti na paleti 1x1x1m3 cijepanih drva za ogrijev (25).
Ako ćeš ih pošteno slagat ne, a ako ćeš ih samo pobacat imat ćeš i viška
znaci od jednog metra prostornih drva necu dobiti na paleti 1x1x1m3 cijepanih drva za ogrijev (25).
Kak se bliži nova sezona grijanja malo sam u dilemi oko kupovine drva za ogrjev. Da li netko možda zna kolika je razlika u cijeni i količini ogrjevnog drva po m3 koja se dobije od "klasićnog" drva kupljenog u metricama 1x1x1m (260-280kn/m) i onog ispiljenog (33cm) složenog u palete 1x1x1,8 (650kn/paleta), za metrice moram još uračunati i piljenje (jer ako je razlika mala da se ne mučim još i sa pilarima).
NAfta je standardizirana ali na austrijsku auto bolje ide i manje roši ...pa sumnjam na transparetnost takvog sistema prometa drvom .sve bi probleme izbjegli kad bi drva kupovali i prodavali na tone...sa standardom suhoće...pirometrijskim standardom...i standardom ogrijevne snage.
čist jednostavno...:icon_cool:
onda bi točno znali koliko smo kilovata dobili za određenu količinu novaca...sve ostalo su nagađanja
Dakle kao što sam rekao paleta ne kutija je dimenzije 120x120x120cm=1,728m3
Po toj računici te je 1,728x1,45=2,5056 prostornog metra cjepanica.
Što bi značilo da na čezi, karetama, prikolici ako imaš 5m cjepanica u stvari imaš 3,5m3 drva.odnosno tih 3.5m3 x 1,45PRM =5,075 cjepanica
Izvlačiš se od onog što si prvotno napisao, ali dobro. 2,5 prm nikada neće stati u volumen tog "parketa". To je samo moja računica.
Eto prvotno napisano.
uglavno uzel sam i 7 paleta tvrdo složene frize za parket iz sušare.
složene su 120x120x120cm=1,728m3, ak sam dobro zbrojil
onak ugrubo u tu svaku paletu ide najmanje 2-2,5m cjepanica.