• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

problem oko mjerenja drva

dubravko

Novi član
Tu od
30 Sij 2012
Poruka
26
grab i bukva to su sve drva za ogrjev, imam ja tu kej cijeli dan brojati stabla na
10000 kvadratnih metara:scratch

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
grab i bukva to su sve drva za ogrjev, imam ja tu kej cijeli dan brojati stabla na

kladim se da broj neće biti veći od 1500 jedinki...
naime, ja spadam u sortu "bedaka" koji su uspjeli prebrojiti svako drvo u svojih 15 rali šume, i otprilike ti ispadne jedno drvo na svakih 10 kvadrata...gdjegod je rjeđe pa to ide i do 15 kvadrata po jedinci, sve ovisno o samoj prosječnoj debljini stabala...
:finga:

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706

da si barem stavio kakvu sliku da dobijemo nekakvu predodžbu kako šuma uopće izgleda

kladim se da broj neće biti veći od 1500 jedinki...
naime, ja spadam u sortu "bedaka" koji su uspjeli prebrojiti svako drvo u svojih 15 rali šume, i otprilike ti ispadne jedno drvo na svakih 10 kvadrata...gdjegod je rjeđe pa to ide i do 15 kvadrata po jedinci, sve ovisno o samoj prosječnoj debljini stabala...
:finga:

zašto bi bio bedak, i ja sam dosad "prebrojao" na devet rali. nikako da se namjerim na ostalo. 2134 komada. koliko si ti izbrojao? :)

na tom hektaru će biti oko 700 - 800 stabala i možda (veliko možda) 200 kubika.
inače za mjerenje da bi dobio neku okvirnu procjenu ti treba promjerka da bi izmjerio prsni promjer i onda preko lokalnih tarifa za privatne šume dobiješ koliko ima drveta. to je lakši način
teži je da mjeriš promjer i visinu :) i onda preko dvoulaznih tablica dobiješ koliko ima drveta. ima još nekoliko faktora u ovome koji ti ne idu na ruku. :)

možemo otvoriti kladionicu tko će biti najbliži koliko drva imaš u šumi :)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
primjer 1, tipična močvarna šuma

POČETNO STANJE 1/2008
POVRŠINA UKUPNO 4485 m2
1/2008
HRAST 75
GRAB 35
BREST 10
JOHA 160
TOPOLA 10
OSTALO 5
UKUPNO 295
GUSTOĆA 1/15.20 m2

Procjena 2011
Hrast tehnika 20 m3
Hrast drvo 80 prostornih metara
Grab drvo 5 prostornih metara
Brest drvo 1 prostorni metar
Joha drvo 16 prostornih metara
Topola drvo 1 prostorni metar
Ukupno tehnika 20 m3
Ukupno drvo 103 prostorna metra

Moguće izuzeti na bazi od 2% za godinu dana 1 prostorni metar drveta
Uzevši u obzir da se 80% drveta nalazi na tehnici na navedenoj čestici je moguće tek svaku petu godinu nasjeći 1 prostorni metar drveta.
Inače je na toj čestici karakteristika slab porast te tlo pokriva kupina što onemogućuje pristup u toplijem dijelu godine.

primjer 2. tipična šuma hrast lužnjak, teren ravan, obala rijeke

POČETNO STANJE 1995
POVRŠINA UKUPNO 8016 m2

1995 4/2011
HRAST 156 100
GRAB - 222 206
KLIN - 42 40
LIPA - 4 4
JOHA - 13 6
BREST 0 0
TOPOLA 7 0
UKUPNO 407 366
GUSTOĆA 1/19.69 1/17,3

Procjena 4/2011

Hrast tehnika 85 m3
Hrast drvo 170 prostornih metara (2 metra po kom)
Grab drvo 50 prostornih metara (cca 5 kom u prostorni metar)
Klin drvo 8 prostornih metara (cca 5 kom u prostorni metar)
Lipa drvo 2 prostorna metra
Lipa tehnika 1m3
Joha drvo 4 m3

Ukupno tehnika 86m3
Ukupno drvo 234 m3
Godišnji prirast na bazi 2% iznosi 4.5 prostornih metara drveta (odnosi se i na hrastovinu)
Bez hrastovine iz baze od 64 prostorna metra moguće je izuzeti samo 1.2 prostorna metra drveta na godinu.

primjer 3. mlada pretežno grabova šuma, s ostacima hrastvih kapitalaca...

POČETNO STANJE 12/2007
POVRŠINA UKUPNO 11192 m2

12/2007 UKUPNO
HRAST 42
GRAB 940
KLIN 35
BREST 30
JASEN 9
LIPA 18
BUKVA 2
JOHA 1
UKUPNO 1080
GUSTOĆA 1/10.36

Procjena 4/2011
Hrast tehnika 30 m3
Hrast drvo 90 prostornih metara (cca 2.5 m po komadu)
Grab drvo 190 prostornih metara (cca 5 komada za prostorni metar)
Klin drvo 5 prostornih metara (cca 6 komada za prostorni metar)
Brest drvo 6 prostorna metra (cca 6 komada za prostorni metar+krošnja kom 1)
Brest tehnika 1 m3
Jasen tehnika 4 m3
Jasen drvo 8 prostornih metara
Lipa tehnika 5 m3
Lipa drvo 8 prostornih metara
Bukva drvo 1 prostorni metar
Joha drvo 1 prostorni metar

Ukupno tehnika 40m3
Ukupno drvo cca 310 prostornih metara

Održivim gospodarenjem se smatra izuzeće do 2% drvne mase u toku 365 dana što je 0.3% manje od ukupnog prirasta drvne mase u šumi takvog tipa što iznosi u konkretnom primjeru 6 prostornih metara drveta na godinu.

U obzir uzeti da se na tehnici nalazi cca 96 prostornih metara drveta, pa konačni izračun iznosi oko 4 prostorna metra drveta na godinu!

ovo bi bila slika jednog dijela te šume
pb180007.jpg

By darijus at 2011-11-28

:partyman:
eto to su tri primjera mojih šumica, ima toga još, ali ovo će biti dovoljno da se dobije generalna ideja i vidi moja filozofija iskorištavanja...
inače je moja sreća što mi je najbolji frend šumar po struci pa sam prema njegovim savjetima i podacima šumarije uradio svoj dio...:D

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
po ovoj slici šuma ti je rijetka i dosta tanka

pa obzirom da se je to još 80-tih godina prošlog stoljeća zvalo šikara...
iz šume je izvađenjo sve što je trebalo biti izvađeno, ovo što je ostalo će tu biti dok ne zdeblja pošteno...
prosječna visina do vrha je od 18-20 metara tako da sve u svemu i nije toliko loše kak na slici izgleda...

Ttjj

Član
Tu od
29 Pro 2011
Poruka
144

za takvu šumu da ti netko radi procjenu tarifa će ti biti dobar dio od onoga što ćeš dobiti za nju.Onaj tko ti radi procjenu uvjek gleda da ti budeš zadovoljan,a onaj tko kupuje sa tim se ne slaže.Tarife i tablice koje koriste HŠ ne mogu se primjenjivati na privatnoj šumi zato jer se njome drugačije gospodari nego državnom,to je bila i osnovna greška savjetodavne službe i hvala bogu da su ih ukinuli.Ako je šuma drvarica i nema tehnike onda se prodaje u prijeko prema nekoj slobodnoj procjeni,obzirom na cjenu drveta ne očekuj neku veliku lovu.Dakle cijena će biti ona kojom ćeš biti zadovoljan i ti i kupac,sve drugo su naklapanja!

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
primjer 1, tipična močvarna šuma
POČETNO STANJE 1/2008
...
eto to su tri primjera mojih šumica, ima toga još, ali ovo će biti dovoljno da se dobije generalna ideja i vidi moja filozofija iskorištavanja...
inače je moja sreća što mi je najbolji frend šumar po struci pa sam prema njegovim savjetima i podacima šumarije uradio svoj dio...:D

skidam kapu jer prihvaćaš savjet onih koji znaju što rade.
da jednostavnije objasnim održivo gospodarenje, po ps-u bi se smio sjeći samo dio prirasta u određenom vremenskom razdoblju (polurazdoblje od 10 godina). u računici onako kako si napisao.
Zanima me koja je to vrsta "klin" jel to klen? :)

Tarife i tablice koje koriste HŠ ne mogu se primjenjivati na privatnoj šumi zato jer se njome drugačije gospodari nego državnom,to je bila i osnovna greška savjetodavne službe i hvala bogu da su ih ukinuli.

Postoje lokalne tarife i tablice za privatne šume, s tim da ni one ne daju pravu sliku kod izmjere. U jednoj šumi po njihovoj računici imam doznačeno 35 kubika jasena. To je bilo samo na promjeru. Ja sam naknadno izmjerio visine i dobio sam preko dvoulaznih tablica da tu ima oko 47 kubika. I na promjerima sam odbijao koru. S korom ima preko 50.
Za jednu gospodarsku jedinicu privatnih šuma dobio se podatak da se u deset godima MORA posjeći oko 49000 kubika. takav je propis gospodarske osnove. to je samo jedna GJ od 1000 ha. a gdje su ostale. nitko ne pita ima li toliko sječive drvne mase. Ima preko 10000 čestica, plus oko 3000 vlasnika. to je oko 16 kubika po vlasniku. ja u jednoj imam za trojicu, a to je samo nužna proreda. bolje za mene. :)

mali off što se tiče savjetodavne. ideja je bila odlična, samo je izvedba bila jako loša.
imali su odlične uređivače koji su znali svoj posao i morali su krenuti s nekim stvarima, ali kod nas je nažalost vrhunsko dostignuće kad dobiješ službeni automobil. nije bitno što ne razlikuješ vrste drveća i ne znaš kako izgledaju privatne šume i što s njima.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
yup, klin je ustvari klen, al kod nas se tak po domaći zove...:weedman:

Ttjj

Član
Tu od
29 Pro 2011
Poruka
144
Osnovna ideja je bila ok.no krivi ljudi su ideju trebali sprovesti u stvarnost!Bilo je tu još puno stvari za koje nisu znali iznaći rješenje.

Posljednje uređivanje:
O

Odessa88

Guest
u pravu si,1 kubik trupca daje oko 1,3 metra ogrijevnog drveta,ali kad se taj trupac rascijepi na nekoliko metri ovisi o debljini (predpostavimo da se radi o dužini jednog metra) onda ta hrpa nemože stati u 1x1x1 nego nešto oko 1x1x1,3 a to se prodavcima nesviđa pa smanje na 1x1x1 i tu nastaje zbrka jer ima manje drva nego bi trebalo biti.mjera je prostorna i treba ostati 1x1x1,3 i tek onda je pravedno,sve ostalo je zakidanje. izvini savo ako sam te ovim postom dirnuo ali ja ovo gledam iz ugla koji je hajmo reći za obje strane fer i tako se da raditi i onda štima i cijena 65 km i kupac dobije robu a prodavac lovu.

nema veze jesu li cijepana ili u metri,ako su dobro složena uvijek mjera štima.

Jel ovo znaci da na 5 kubika islo bi 6.5 prostornih metara????

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Jel ovo znaci da na 5 kubika islo bi 6.5 prostornih metara????

1 kubik je po hš-u 1,45 prm no dobro. Da 5 kubilka je po 1,3 - 6,5 prostornih metara.
ako misliš na prikolicu od 5 kubika. na nju ti stane 5 prostornih metara. (jer jedan prostorni metar zauzima u prostoru volumen od jednog kubnog metra)

O

Odessa88

Guest
1 kubik je po hš-u 1,45 prm no dobro. Da 5 kubilka je po 1,3 - 6,5 prostornih metara.
ako misliš na prikolicu od 5 kubika. na nju ti stane 5 prostornih metara. (jer jedan prostorni metar zauzima u prostoru volumen od jednog kubnog metra)

Aha.Al ako kupujes 5 kubika trebao bi da dobijes 6.5 metara????

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
Aha.Al ako kupujes 5 kubika trebao bi da dobijes 6.5 metara????

po ps-u bi kad rascijepaš trebao dobiti nešto malo više od sedam metara.
u hš-u je koeficijent 1.45 pa puta koliko kubika, toliko prostornih.

D

DaliborPG

Guest
Cijepana drva

a koliko se dobije cijepanih drva od 1m prostornih drva

magla

Član
Tu od
11 Ožu 2008
Poruka
325
a koliko se dobije cijepanih drva od 1m prostornih drva

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706

eh da mi je vidjet taj metar(kubik) od kojeg nastane 7 metara. bio bih odmah milijarder :)

@DaliborPG
Kako to misliš koliko se dobije cijepanih iz jednog prostornog metra?
iz jednog kubnog metra (nerascijepanog) trupca dobiješ po pravilniku hš-a 1.45 prostorna metra složena u hvat. kao što je magla napisao koliko kubika pa puta 1.45.
ako misliš na već rascijepanu metricu, pa ju onda režeš na 25 i cijepaš, nećeš dobiti puno više, jer se daljnjim cijepanjem i slaganjem smanjuju prazni prostori, tako da ti je to ista količina.

magla

Član
Tu od
11 Ožu 2008
Poruka
325
Iz trupca 1m3 cijepanog na metrice dobije se 1,4-+1,45 m drva, a ako slazete trva u paletu od 1m3 drva izcijepana na sitno i rezana na 25cm traba ti 1,2 m drva cijepana u metrice

D

DaliborPG

Guest
cijepana drva na paleti

znaci od jednog metra prostornih drva necu dobiti na paleti 1x1x1m3 cijepanih drva za ogrijev (25).

Najnoviji postovi

Na vrh