• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

problem oko mjerenja drva

M

Marka31

Guest
možda je ovo pitanje filozofiranje ali ću reskirati
drvo za ogrijev je 1m3=1,45m koji svi prodajemo
e sad ono bitno
klade od promjera cca. 30-100cm moramo cijepati da bi lakše natovarili i sa tim cijepanjem dobivamo od 1m3 u kladi 1,45m na prikolici
a sušce ili tanku oblovinu promjera do cca. 22cm nema potrebe cijepati i dali onda dobivamo istu mjeru tj. od 1m3 klade 1,45m na prikolici
ovo nisam nikada točno provjeravao (jer u šumi mi je najbitnije izraditi prikolicu natovari i vozi), ali imao sam uvijek osječaj da 1m3 u kladama nije uvijek 1,45m na prikolici već što deblja klada to se više bližim 1m3 klade 1,45m na prikolici a ako je tanja klada onda idem više prema 1m3 ~1m na prikolici

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
možda je ovo pitanje filozofiranje ali ću reskirati
drvo za ogrijev je 1m3=1,45m koji svi prodajemo
e sad ono bitno
klade od promjera cca. 30-100cm moramo cijepati da bi lakše natovarili i sa tim cijepanjem dobivamo od 1m3 u kladi 1,45m na prikolici
a sušce ili tanku oblovinu promjera do cca. 22cm nema potrebe cijepati i dali onda dobivamo istu mjeru tj. od 1m3 klade 1,45m na prikolici
ovo nisam nikada točno provjeravao (jer u šumi mi je najbitnije izraditi prikolicu natovari i vozi), ali imao sam uvijek osječaj da 1m3 u kladama nije uvijek 1,45m na prikolici već što deblja klada to se više bližim 1m3 klade 1,45m na prikolici a ako je tanja klada onda idem više prema 1m3 ~1m na prikolici

trebalo bi biti isto ali u praksi nije uvijek što deblja klada kad ju pocjepač prodaješ više skala od cjepanja i zraka na prikolici

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
evo ovako složena drva kod mene se teško prodaju jer su ''meko'' složena
kako ljudi kažu ''može mačka protrčat kroz njih''

moj bivši traktor 4718 i 5m bukve.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
savo tko rano rani...
pa sam hrvoje kaže da treba prodati malo zraka ja isto stojim iza toga ali žalim naše zagrebćane i okolicu, e savo da vidiš to slaganje onda bih tek pao na dupe na oko super ali nikad oni nisu vidjele 10m osim ako nisu naručili 12

Z

zetor4718

Guest
evo ovako složena drva kod mene se teško prodaju jer su ''meko'' složena
kako ljudi kažu ''može mačka protrčat kroz njih''

savo tko rano rani...
pa sam hrvoje kaže da treba prodati malo zraka ja isto stojim iza toga ali žalim naše zagrebćane i okolicu, e savo da vidiš to slaganje onda bih tek pao na dupe na oko super ali nikad oni nisu vidjele 10m osim ako nisu naručili 12

dečki jedan čovijek je rekao da ima manje,zabili smo kolce i složili 5m i 30 cjepanica je bilo više,onda sam ga ja pitao jel da taj višak vozim kuću a on je naravno rekao ne.tad sam mu vozio drva i nikada više,nekažem da dovezem pola metra drva višea ali nikad nisam dovezao manje od mjere."kora dolje više gore"!!meni tih par cjepanica iskreno ništa ne znači.

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
po meni složeno sasvim ok imam i ja jednog vozim mu 3 god. drva kupi 20m. uvijek mu nešta ne valja ali ja se na to ne obazirem dok plaća i naručuje znači da mu drva odgovaraju

Z

zetor4718

Guest
po meni složeno sasvim ok imam i ja jednog vozim mu 3 god. drva kupi 20m. uvijek mu nešta ne valja ali ja se na to ne obazirem dok plaća i naručuje znači da mu drva odgovaraju

pa normalno da mu odgovara bilo tko da mu doveze prigovarat će,takav tip osobe.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
dečki uopće niste zanimljivi večeras ili ste se polomili u šumi pa vam se neda tipkati

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
dečki uopće niste zanimljivi večeras ili ste se polomili u šumi pa vam se neda tipkati

ja sam sad ušo u kuću dolazi mi ujutro kupac za traktor pa sam vadio gorivo iz rezervoara 40 litara,skido tegove,skinio poteznicu i sve dijelove što nisu tvornički ha ha

M

Marka31

Guest
ja sam sad ušo u kuću dolazi mi ujutro kupac za traktor pa sam vadio gorivo iz rezervoara 40 litara,skido tegove,skinio poteznicu i sve dijelove što nisu tvornički ha ha

i jesi uspio prodati

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
nisam htio sam ga istjerati iz dvorišta djed 65 god soli mi pamet ovo ne valja pa kad je vidio da je sve ispravno onda je reko da mu se kabina malo trese dok vozi,da bude stvar gora nije ga znao upaliti pa kad sam ga upalio nezna ubaciti u brzinu susdržo sam se samo zato što je stariji čovjej da nije poslo bi ga znaš već gdje

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
malo smo van teme, ona drva su dobro složena, pa kak se uspio popet u njega i jesi upamtio ime, možda milan

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
moram ti priznati da 5000 ojra i nije neka cijena budući da su mali minimum 3 soma.
nešto me cima lap. pa ne mogu staviti slike od današnjeg dana i ućinka a sutra cijepanje pa mjerenje, to radim ujku iz pomoći 044-tast, 028-ujak i ms170 ja, 17l mješunga je otišlo a sutra sam tempiran pa moram sve iscijepati:toimonster:
P.S-uhvatile ruke i vrat crvenu boju i peće a oni meni o nekom snijegu za vikend:finga::blackeye

Posljednje uređivanje:

dubravko

Novi član
Tu od
30 Sij 2012
Poruka
26
izračun metara kubnih drveta u šumi

pozdrav svima
interesira me na koji način je najlakše izračunati koliko kubnih metara drva se nalazi u šumi (okvirno nemislim točno u metar),imam neku šumu za prodat
samo drvo pa da znam cijenu postavit

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Izmjeri promjere na metar vsine i pomoču neke letve (cca 4m ) približno odrediš visinu .
matematkom izračunaš kubikažu
To je za deblo, granje ionak nitko neće

Aco 93

Član
Tu od
15 Lis 2010
Poruka
467
pozdrav svima
interesira me na koji način je najlakše izračunati koliko kubnih metara drva se nalazi u šumi (okvirno nemislim točno u metar),imam neku šumu za prodat
samo drvo pa da znam cijenu postavit

..Pa ovako dubravko za to ti postoje tarifne tablice koje ti ima šumarija koje se koriste prilikom doznake stabala da bi znali koliko je stabala doznačeno u odjelu a na ove druge načine je nemoguće izmjeriti.

a to ti se radi da izmjeriš prsni promjer stabla sa promjerko ili klupom kako ju ko zove već,te pomnožiš promjer puta tu tarifu i dobiješ bruto masu stabla.

probaj pitati nekog u svojoj šumariji da ti iskopira tablicu ili da ti da tarifu po kojoj se radi pa ti ja napišem promjere iz tablice.
ja imam tablicu al neznam koja je tarifa na tvom terenu. moraš između ostalog reći za koje drvo trebaš jer svako ima svoju tablicu.

ako ti još šta treba po tom pitanju reci.

..vinogradar da u pravu si 1,02 m2 mjereno bez kore znači kora se odbije 1-3cm ovisi o vrsti dveta

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Izmjeri promjere na metar vsine i pomoču neke letve (cca 4m ) približno odrediš visinu .
matematkom izračunaš kubikažu
To je za deblo, granje ionak nitko neće

Ma kakva letva postoje tablice i tarife a pomoću klupe je potrebno izmjeriti samo promjer na prsnoj visini i ako su drva za ogrijev kora se ne odbija

Najnoviji postovi

Na vrh