Krivo sam ja napisao ili skužio čovjeka,samo vrhovi i agacija idu na vagu ,a hrast,bukva i grabar idu na kubiciranje. U svakom slučaju morat cu obavezno biti tamo i ako treba platiti nekog tko se razumije u kubiciranje da bude samnom...hvala ekipa na odgovorima.jedno su trupci za pilanu, a drugo je drvna masa za recimo sječku...
Hrast ima više kategorija, i tu su drastično različite cijene...tak da ti se ne isplati dati f2 ili prvu pilansku klasu po cijeni tone za sječku...
svako radi po svom, ali odjednom svu šumu dat nepoznatom...ja nebi...
možda da probaš na uzorku od pola hektara, pa vidiš kak će se pokazat...
👍Da li ima neka baš točna formula za izračunavanje m³ : tona ne bih znao samo znam da svaka vrsta drveta ima drugaciju tezinu koja uz to ovisi od vlage kao i od gustoce drveta.
Šta se tiče "kubiciranja" jednostavna, besplatna aplikacija na pametnom telefonu radi cuda npr Timberlog...Krivo sam ja napisao ili skužio čovjeka,samo vrhovi i agacija idu na vagu ,a hrast,bukva i grabar idu na kubiciranje. U svakom slučaju morat cu obavezno biti tamo i ako treba platiti nekog tko se razumije u kubiciranje da bude samnom...hvala ekipa na odgovorima.
Ovo sad potpuno mjenja cijelu priču, iz uvodnog posta ja sam skužio da ti lik hoće trupce/tehničku robu voziti na vagu, inače ovršine se prodaju na taj način, pogotovo ako uzima baš sve, to je nemoguće iskubicirati...u selu imamo neku elektranu na biomasu i znam da to plaćaju po toni, ne znam koja je cijena, nisam stvarno upoznat jer ne kupuju privatno ali znam da svi kamioni idu na vaganjeKrivo sam ja napisao ili skužio čovjeka,samo vrhovi i agacija idu na vagu ,a hrast,bukva i grabar idu na kubiciranje. U svakom slučaju morat cu obavezno biti tamo i ako treba platiti nekog tko se razumije u kubiciranje da bude samnom...hvala ekipa na odgovorima.
Da li Vi mislite da je cijena 2000kn po kubiku za hrast(nije prva klasa) dobra cijena? A za bukvu i grabar mi nudi 250kn po kubiku.Ekipa, molio bih Vas za pomoć. Planiram prodati dosta stabala iz šume(hrast,grabar,bukva,agacija..itd) površina šume je oko 5,8 hektara. Čovjek koji to planira kupiti i odraditi taj posao kaže da svaki kamion iz šume ide prvo na vagu i tako se odredi koliko ima kubika i toliko novca dobivam. Moje je pitanje koliko je takav način točan za mene i koje su mogućnosti manipuliranja sa kubikažom? Hvala
Teren je zajeban da tako kažem,a bukve i grabrovi koji su tamo su lijepi jakoJa sam dobil 1800 za hrast, sve klase su bile u cijeni. Tak da mislim da je 2000 dobra cijena. 250 mi se čini malo za višemetricu. Ovisi o terenu i robi…
Hiiii...jesam. Nego sam opet krivo skužio čovjeka..tj..prečuo sam kad mi je rekao da 250kn je za ono kaj ide u ogrjev,a 500kn za bukvu koja ide u tehniku.a nisi niš naučil o cjeniku Hrvatskih šuma pa x 2...?
Sve radi kupac, plus će mi geodet u njegovom trosku izmjerit šumuJel govorimo o doznačenoj robi i čije je rušenje i izvlačenje?
govorimo o doznačenoj robi na panju...osobno u svoju šumu ne puštam nikog, pa sam spreman obračunati još i rušenje i izvlačenje na trošak kupca... 🤭
postoji par kupaca (a treba odraditi zadaću kak treba i naći ih) koji rade za Dubai (i ostale arape) i njima se ponudi...ako kvaliteta odgovara, samo je nebo granica...