• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Toga sam i ja mislio uzeti ali sam onda stavio nekoliko komada volovskog za probu,tri kata dva ploda.Ubile ga ove osilacuje.Dobro da dolazi ujednačenije vrijeme kaj se tiče temperatura.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
....Ove godine upotrebio mikrozu, misleći da malo poboljšam zemlju. Mali zajeb, sada se borim sa vegetacijom cinta.Lilos i matias ok,uspio sam ih opteretiti cvijetovima ali cinto je priča za sebe...
Upravo tako.
Na trećoj slici se vidi nedostatak mikroelemenata (ne samo željeza, već generalno svih, jer je područje oko žila lista blijede boje). Što se dogodilo sa Cintom; budući da je jako i bujno krenuo, mikroelementi su se potrošili za vegetativni rast, i sada nedostaju i za vegetativni rast (žutilo lišća) ali u za generativni razvoj (zato nema dovoljno cvijeta). Kada je vać tako jako krenuo (ne možeš ga sada više usporiti) onda je to trebalo iskoristiti, i prije formiranje svake cvjetne etaže ići sa 2-3 kg/ha (to je svega 200-300 grama/1.000 m2) mikroelemenata (preporuka u fertirigaciju, ali može i folijarno). I na taj način pratiti "rast" Cinta.
Mi dosta primjenjujemo mješavinu Tradecorp AZ plus, jer osim "klasičnih" elemenata, sadrži molibden (Mo) i kobalt (Co), dva ključna elementa za razvoj cvijetova.
Za ostalo se čujemo na PP. :drink:

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Zna li neko sta je mom papradajzu? Jedno 20-30 biljaka je ovako osteceno. Bili su losi kad sam ih i kupio, ali se stanje pogorsalo.. Posadio sam ga prije 3 dana. Ne znam ima li ovome oporavka. Dao sam prihranu..
Dosta ih ima tendenciju da listovi zute, pa cisto da na vrijeme reagujem..
IMG_5055.jpg

IMG_5056.jpg

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Sve mi to liči na fitotoksičnost.
Vidi se na listovima da je prskan nekim sredstvom a mlade biljčice znaju tako reagiraati ako su koncentracije povećane. Treba biljci pomoći da se oporavi od šoka nekim biljnim biostimulatorom....Impulsiv(morske alge),EMAktiv, Thiofer ili nešto slično.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@PetullaRZ
Veceras sam ga poprskao ekorast-om? Da li on ulazi kao opcija? Je li moguce da je i do nedostatka Mg i Fe?

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
ne vidim nedostatke Mg i Fe
Eko-Rast je gnojivo i svakako nije loše što si tretirao, samo ja sam mislio na stimulatore koji sadrže korisne bakterije(thiobacillus,lactobacillus),aminokiseline,kvasce,morske alge i slično.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
To su oštećenja od mraza...
Moraš promijeniti flanc majstora...

Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne. to nije Mg niti Fe. A niti mraz.

Fitotoksičnost je. Previše nečega - dali prihrane ili fungicida.

Opća je pomama biljci davati čim se posadi hrane i to konstantno. Istovremeno se ide sa svim mogućim zaštitama, a to su biljčice djeca - niti im puno treba, a niti mogu puno pojesti. A niti ih treba odmah fitopatološki štititi.
Mlada će se biljka vrlo brzo regenerirati ako oboli i počne se liječiti, jer je razvoj u ekspanziji.
Zato sam ja svoj paradajz prvi puta pošpricala protiv bolesti prije deset dana.presadnice nisam uopće - to je prva kemija koju je u svom tromjesečnom životu (od klijanja) dobio.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Kao što je rekao @temptation,promjeni flanc majstora.Mislim da je u pitanju preveliki koncetrat nekog preparata.Nadam se da nisu preskupi jer bi mogao izgubiti prinos na prvom katu.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja ne znam, ja to nisam nikada do sada vidjela, i prvo što mi je palo na pamet je ko što je @Petula rekao - fitotoksičnost, a drugo virusno žutilo. Ali, kada sam malo prolistala virusno žutilo, simptomi na paradajzu su drugačiji - uživo ga isto nikada nisam vidjela.

Ako si ti imao takav slučaj, onda valjda znaš, meni nešto takvoga ne bi palo na pamet.

Sad bi trebao @stjepanović reći da li je takve sadnice dobio, i to imaju samo oni koji su bili takvi u trenutku preuzimanja, ili se pojavilo i na onima na kojima do sada tih simptoma nije bilo.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Kako se sjecam, ovo se prosirilo samo na onim biljkama na kojima je doslo. Ima dosta zdravih biljaka, ali kod dosta njih list blijedi i prelazi u zuckastu boju.. Ali ne sa ovim simptomima.. Polako krecu novi zaperci, ali jako sporo, jer je je tek tri dana kako je biljka posadjena.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Nove fotografije mog bolesnog paradajza.. Mislim da mu slijedi cupanje, jer mjenjaju boju i oni koji su bili zdravi..
IMG_5059.jpg

IMG_5060.jpg

IMG_5061.jpg

IMG_5063.jpg

Isti covjek mi je proizveo i papriku i paradajz. Pogledajte kakva je paprika zasadjena prije 14 dana, a pogledajte paradajz. Kao da su dvije razlicite osobe u pitanju.
IMG_5065.jpg

IMG_5064.jpg

Evo jedan zdrav paradajz.
IMG_5062.jpg

Posljednje uređivanje:

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Iskreno, nisam se sreo sa ovakvim problemom, da bih dao neki pametan savjet. Mišljenja sam da se, ipak, ne radi o bolesti nego o fiziološkom poremećaju(fitotoksičnost,nedostatak hranjivih elemenata,mraz itd).
Nisam se nikada sreo ni sa virusima na rajčici da bi ih mogao prepoznati.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Imao sam prošle godina dva takva mondiala koja sam kupio.Šta mi je previše sumljivo ja bacam van.Možda sjeme flanca nije orginalno nego uzeto od ploda.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nisam niti ja, jesam imala neku biljku viroznu, ali drugi tip virusa, to uvijek isčupam i bacim.
Virusno žutilo na slikama drugačije izgleda, a i ne bi se valjda u ovoj fazi razvoja toliko proširilo. premalo je to vremena i manipulacije.
Nečega vjerojatno ima previše - dali gnojiva, gnoja, ili kemije. A onda postoji i mogućnost nedostatka zbog vjerojatne blokade nečega, pa to biljci fali.
Ne znam niti ja, nagađam i kalkuliram najvjerojatniju mogućnost.

U ovakvom slučaju čovjek ne zna bi li biiljci nešto dao, ili jednostavno čekao da prođe samo od sebe.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ako su mu mladi izbojci zdravi, nebi ja to još otpisao...može biti opržotina od sunca, ako ga je netko zaboravio otvoriti na vrijeme...:eek::

Najnoviji postovi

Na vrh