Inače je Srbija bila uvijek naprednija u proizvodnji povrća, ali ne znam šta drugo reći nego iz iskustva.
Ja imam termogene i prakticirala sam ranu sadnju dok je cijena lože bila prihvatljiva - grijalo se noću, danju nije bilo potrebe, no, odkada je cijena prešla tri i pol - četiri kune, to je totalno neisplativo. Čak i za samo nadlatentno održavanje biljaka ispadne pozamašna svota.
Zapravo je od svega najbitnije noge držati u toplom. Korijen ne podnosi nisku temperaturu zemlje i bez obzira na zračnu on ne funkcionira ispod petnaeset - jednostavno ne vuče vodu i hranjiva. Zapravo je u takvim uvjetima visoka zračna problem, jer koliko je veća to biljka treba više vode, a korijen je ne šalje prema gore.
Idealno bi bilo saditi u minimum sedamnaest, najidealnije dvadeset do dvadeset dva. Ali te vrijednosti (više od dvadeset) nikada ne nastupaju prije početka travnja nažalost. Zato bi ipak trebalo pričekati barem sedamnaest i ne ići prije, jer u tm ranom terminu sadnje tempertura zemlje sustavno pada od površine prema dubini, tako da je i tih sedamnaest u zoni sadnje već samo dva centimetra ispod bitno manja, a korijen ima tendenciju širenja u dubinu, tako da je biljka i tu zakinuta - korijen se drži tamo gdje mu je ugodnije.
Mi smo skloni kemijanju, vuče ta rana sadnja, a problema ko u priči. Ponekada se potrefi, puno više puta ne, a onda su posljedice ko što je @tempation naveo - prva etaža nula bodova, a puno muke , brige i živaca zapravo ni za šta.
Ali, vuče za pokušati.
@Jura, bila sm pred dvije godine u Smederevu, ostala mi lijepa sjećanja, :icon_wink: