• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ortiva je generik Quadrisa, i time, iako je sistemik, djelotvorna je samo ako se simptomi bolesti na biljci još ne vide ili su tek tu i tmo prisutni u začetku. Nakon te faze, kada je bolest vidliva "iz aviona" ona je beskorisna iako pokriva veoma širok spektar bolesti od pjegavosti plamenjača, pepelnice, baršunaste.... i odličan je odabir.
Dok je biljka - zdrava.
Dodatna aktivna tvar u Otrivi Top difenkonazol je Score, izvrstan fungicid za pjegavosti, hrđe, alternariju, ali mu je karenca veoma duga (sjećanje mi nešto ide na oko 30 dana, ali nisam sigurna) pa ga u povrću baš ne preporučuju.
Plamenjaču - i to samo isključivo plamenjaču odlično sanira Ridomil - on uđe u biljku i putuje po njoj gore - dolje i pokriva i mjesta na koje možda suspenzija prilikom prskanja nije pala.
U slučaju jakog napada prska se danas i za 5 - 7 dana još jednom iako je u normalnim uvjetima razmak zaštite preporučen na 10 - 14 dana.
Plamenjaču i alternariju odlično suszbija Akrobat i kada je bolest već jako uznapredovala, isto je sistemik ali nije translaminarni kao Ridomil nego uđr u list i to veoma brzo, već sat nakon primjene može pasti kiša i više ga ne može isprati, i štiti tamo gdje je pala kapljica suspenzije pa biljka treba biti "okupana". Nema mu ravnog po djelotvornosti, u ovogodišnjim uvjetima doza mora biti maksimalna preporučena. Karenca je bila 14 dana pa su je smanjili na 3 dana - sad, ne sjećam se više jer sam prestala pratiti da li samo za krumpir ili i za paradajz, sada je navodno opet 14 dana, a ne znam više da li je u Hrvatskoj (eu) i dalje registriran i za paradajz ili su tu registraciju povukli, u Srbiji se koristi i dalje.
@zoran89, pošto još nećeš brati desetak dana paradajze, odi danas sa Akrobatom 30% većom dozom od maksimalno preporučene.
To će zaustaviti bolest u fazi u kojoj je sada.

@Fokus01, plamenjače sada haraju, za rajčicu vidiš što sam rekla, u krastavcima je djelotvoran Ridomil za plamenjaču, vjerujem da je ona u pitanju, ali mislim da su povukli registraciju za njega, Akrobat je isto izvanredan ali registracija je bila samo za salatne krastavce jer ima ostatke rezuida iznad dopuštenih u krastvcima za kiseljenje - imaš Infinito, on će zaštititi samo zdravo lišće, bolesno moraš odrezati. Sada nema crvenog pauka, nema uvjeta za njegov razvoj kao niti za pepelnicu, pa je vjerojatno isto plamenjača u pitanju na krastavcima.
A vidi i ovo, bude ti dobro došlo znati neto više:
Plamenjača krastavaca javlja se svake godine

Fokus01

Član
Tu od
21 Ožu 2016
Poruka
44
Hvala,,,
Ma prskao sam još dok nije bilo primjetnih simptoma (bar na oko) poslije onih čestih kiša,ali je očito ove godine plamenjača uzela maha,,, krumpir je također pokosila za tjedan dana,nije ostala niti jedna cima 😮‍💨

Posljednje uređivanje od moderatora:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Sve super, samo gdje kupiti ako u poljoljekarni tih otrova nema? Ja u Mađarsku ili SLO ne idem kupovati. Nema. Ono što prodaju nije efikasno, jer sam probao štititi i zaštititi paradajz od početka i uzalud mi sve, osmudil se kak i od susjedi koji nisu ni približno tolko se trudili i špricali. I koštalo me truda i novaca. Da jedemo ga, domačega, ali bi prijašnih godina bila puna kola, sad su pune zdjelice dobroga i pun gnoj pokvarenoga... Za moju glavu previše nelogičnosti...

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
228
Tu se slažem. Naši ili nemaju ili buju dobili. ... a bil sam preko u slo, a tam nemaju to nek ono, ali to je isto... valjda i je. Nije pomoglo, a pitanje jel bi naše 🫨

Posljednje uređivanje od moderatora:

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Jeste vi prihranivalji rajčicu?

Baš me zanima kako to da je uz tretiranje tako loše kao što kažete.

Ja sam jedno 3-4 puta išao sa (nekad samo jedno, nekad kombinaciju)..

Aminokiseline, kristalon, čudomix, čudomix zdravko, smeđe morske alge..

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
1. Nisam ga na vrijeme posadio
2. Pregusto
3. Nisam na vrijeme kidao zaperke
4. Slabi kolci

Ali ako te 4 točke zanemarimo, dobar je 😂
IMG_20230811_153136.jpg IMG_20230811_153119.jpg IMG_20230811_153050.jpg

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,905
Ove plastične kolce zaboravi,ja sam jednog zapiknuo više iz znatiželje,sav se jadni iskrenuo od tereta.

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
228
Ja sam gledao na moru. Imaju takve "kolce" po dva vezane na vrhu "A" jedan iz prvog i jedan iz drugog reda i tako niz. Vrhovi su pak povezani vodoravnom preckom "takvim istim kolcem". To mi izgledalo puno stabilnije nego svaki zasebno.

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
228
Dobra ideja... Mogao bi probati..
Koliko sam skužil razmak između redova je nesto manji, ali je među biljkama u redu veći da bude opet prozračno. Screenshot_20230811_183158_Pinterest.jpg
Ovak nekak

Posljednje uređivanje:

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Zašto mi ne dozrijeva 😢

Ovaj je na rubu dvorišta. Onako za jesti usupt.. Ali ne dozrijeva... Ostale beremo i jedemo. Ali ovaj ništa..
IMG_20230811_193312.jpg

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
e ta vrsta je malko kasnija, ali sazrije praktično sav odjednom...imam takve u plasteniku, blago su rozi i imaju uvjek ovu zelenu kragnu gore...i jako rado pucaju...

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Uf....taj mi odgovara onda. Jel znaš koja je to vrsta ?

Nagodinu da uzmem jedno 20 kućica da taj bude za kuhati kad dođe odjednom. Jel dobar za kuhanje?

Ja ti imam ove vrste

Dala mama
Dala Ivanka
Zoljanski neki
Dobio na pijacu (treba biti volovsko srce)
Kupio sjeme u bugarskoj pa izraslo nešto što nije na kartici od tog sjemena

Cherry crveni
Cherry žuti
Mađarac F1 hibrid
Pellato F1 hibrid

Ovi hibridi su mi se najlošije pokazali ove godine....A kupio od žene na pijacu koja po meni najbolju rasadu ima... Njene tikvice su pojam....njenih 3 kućice F1 daju ko ostalih 5 zajedno x 3

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ovo je neka varijanta volovskog srca, ali kao da je hibridna, jer obično se ne ponaša tak...

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
228
Ovi hibridi su mi se najlošije pokazali ove godine....A kupio od žene na pijacu koja po meni najbolju rasadu ima... Njene tikvice su pojam....njenih 3 kućice F1 daju ko ostalih 5 zajedno x 3
kod nas isto domaći "Dobio neki" kako-tako, a hibridi ales kaput. Nego može li se uzeti sjeme sa paradajza koji je bio šprican 🫣

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Jel ima tko iskustva sa "ubrzavanjem" dozrijevanja rajčice?

Imam ogromnu količinu zelenog ploda i strah me da ima fore još 2 tjedna maksimalno za dozrijevanje. Prognoza kaže da će od 9. Mjeseca krenuti (što je i normalno) noćne oko 10-11 stupnjeva i opet kiša...

Šta mogu učiniti da ubrzam dozrijevanje?

Čitao sam da se odrežu vrhovi što mi je i logično.

Negdje piše da se odreže i 30% lisne mase, negdje piše da se lisna masa ne dira..

Ima netko iskustva?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne paničari.
Bude još sunca u devetom mjesecu.
Vrhove poreži na 2 ili 3 lista iznad zadnje rodne grane koja ima već formirane plodove veličine barem lješnjaka i pusti biljke neka odrade ostalo.
Možeš - ako baš želiš - plodove koji budu - kada budu - počeli mijenjati boju iz tamno zelene u žuto zelenu, najbolje dok se pojave naznake naranđaste - takve pobrati i staviti na dozrijevanje u pokritoj kutiji bananki ili pokritim sanducima.
Ali najbolji okus bude kada plod dozori na biljci.
Čuvaj im zdravlje da plodovi ne počnu crniti i sve bude ok.

Najnoviji postovi

Na vrh