• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Proizvodnja rajčice

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Danas sam bio u poljoprivrednoj apoteci.. Magistar zastite bilja mi je rekao da je trips.. Sta vi kazete? Zapamtite, rasad mi je dosao zarazen, a kasnije se prosirilo.. Ne znam sta da radim. Dao sam 100 evra za rasad, a na kraju cu ga morati pocupati..
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Ako je trips, onda imaš insekticid. Pošpricaj pa malo sačekaj.Ako je trips, uzmeš povečalo i moraš vidjeti nametnike.Prije nego ga baciš,probaj mu dodati željeza makar to ne djeluje da je nedostatak željeza ali jednostavno neznam šta bi bilo.Ako je nedostatak Fe i dodaš ga ,vidi se razlika u toku jednog dana.
 
Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma kakav trips.

@Stjepanovič, rekla sam ti pitaj šta ja radio sa sadnicama taj koji ti ih je prodao. Jeli ih prihranjivao sa nečime prije nego ti ih je isporučio, jeli ih fungicirao sa nečime, jesi li ih ti sa nečime? Ovo je definitivno višak nečega .
Daj isčupaj jednu bolesnu i pogledaj kakav je korijen.
Žile listova su požutile - dakle, magnezij kao nedostatak možemo isključiti.
Vršni, najmallađi listovi nisu blijedo zeleni ili bijeli. željezo možemo isključiti. Kao nedostatak. Ali ne možemo kao višak. Jer kada ima nečega previše, to može blokirati druge elemente i onda se pojavi manjak onoga čega ima dovoljno,.
Uzmi jednu sadnicu, isčupaj, operi svu zemlju sa korijena, i posadi je u teglicu sa sviježom zemljom bez ikakve prihrane. otkini joj dva lista da se lakše ponovno ukorijeni. Za par dana ćemo vidjeti kako će se ponašati.
 

eko77

Novi član
Tu od
30 Tra 2015
Poruka
1
Rajcica u plasteniku

Imam problem, rajcica je u fazi cvata primjetio sam da je nekoliko bilji uvenulo kada sam izvadio jednu biljku iz zemlje primjetio sam da je korijen oglodan . Znali netko nesto o tome? Unaprijed hvala .
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Re: Rajcica u plasteniku

Pozdrav.Ako je moguće,postavi sliku da ti se lakše odgovori.
 

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Mlada dama je u pravu.Kada neki napasnik napadne biljku,ona se uvija i krči, brani se na neki način.Tvoja rajčica kao da se raspada.Našao sam neke slike,neznam od dakle mi je i to na engleskom.Na slici je rajčica sa tvojim simptomima i piše da je od trovanja dušikom.Zatim sam našao u dokumentima " Elementi biljne ishrane - od prof. dr. sc Irena Jug " u poglavlju dušika,citiram : ...za razliku od nitratnog dušika, amonijski se dušik ne može uskladištiti te usvajanje većih količina amonijskog dušika može biti štetno (u većim koncetracijama amonijski oblik dušika je otrovan za biljke)...
Amonijski ti oblik biljka prihvača preko lista,može biti da je htio "progurati flance" pa je malo jače prihranio.Dobro da postoji netko kao Johabica koja nema dlake na jeziku.I meni je ono za trips bilo malo čudno ali na spomen nekog doktorata i magistra čovjek se malo zbuni jer kao on je u toj struci " bog".I zaboravim da sam zbog isto takvo jednog stručnjaka dva puta bacao papriku iz plastenika jer je bila kao zaražena fitoplazmom... bio je običan trips, rješava se insekticidom.To su bile prve godine.Pozdrav
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Malo je čovjek pretjerao s vodotopivim preko lista, pa šok od presadnje i par dana s hladnim noćima i toplim danima i eto rezultat.

Sve će to biti ok, naravno ako ti oni sredni listovi rastu normalno i normalne boje, ovo kasnije počupaj i ne beri brigu.


A stručnjake i magistre nabijem na :icon_weed:

Meni je jedan agronom nedavno rekao za flance ovim rječima; Fali im zaštite. Zato su listovi blijedi i stariji se kovrčaju. Dijagnoza "plemenjača". Meni došlo da poludim, pokušavam objasniti da se radi o pukom nedostatku hraniva jer sam nešto ranije ove godine išao u sjetvu i nisam htjeo da mi se rajčica izduži. Ali agronom je stručnjak i struka se sluša....
 

hrastovac

Član
Tu od
13 Ožu 2015
Poruka
76
moze li netko ukratko opisati svoj program zastite rajcice u plasteniku,ja sa to obicno onako od oka prskao,i mjenjao sredstva da nejdem vise puta sa istim? sad sam oprskao sa nordoxom 75posto bakar,zadnji cas jer se vec pojavljuju cvjetovi,ali ne cvjeta jos.
 

supernoproblemo

Novi član
Tu od
17 Pro 2014
Poruka
8
Rijetko pišem (ali često posjećujem forum) ali moram odgovoriti na ovu problematiku oko ovog problematičnog rasada. Mišljenja sam da je moguće da je ovaj rasad imao jedan period zasušivanja dok je još bio u rasadniku. Vjerovatno izgubio turgor, ili je turgor izgubio zbog neke stresne situacije (mraz???), te je bio možda ružan za prodaju, tad proizvođači često pošpricaju rasad otopinom 3% Uree. Nakon toga dolazi do proširivanja ćelija lista, znači ćelije se ne djele nego uvećavaju, na taj način imampo vrlo brzo prividno popravljeno stanje, drži taman toliko dok se rasad ne proda na placu. Kasnije kad amonijačnog azota ponestane u listu dolazi naravno do vraćanja ćelija u prvobitan oblik, list se smanji uvrne i dobije elemente fiziološkog nedostatka ili fitotoksije. U tom trenutku je rasad vjerovatno iznešen na stalno mjesto, onda si možda imao nesreću da budu nešto veće temperature i da biljka zbog nedovoljno razvijenog korijena ne može da usvoji dovoljnu količinu vode, onu količinu vode koja ispari preko lista. Moj savjet je biostimulator (algaren npr...samo da potakne razvoj citokinina, auksina i drugih biostimulatora) i zalij biljke, daj nešto veću količinu hraniva na osnovi azota (amonijačnog) i zaštiti biljke od prevelikog sunčevog zračenja, ako je plastenik okreči ga ako je napolju mreža. Na prvu koliko vidim sliku na svim dijelovima se pojavljuje fiziološki problem, što ako isključimo viruse odma mora da ukaže na jedan deficit vode koji je biljka proživjela. Evo jedan savjet od budućeg magistra povrtarstva, ne magistra zaštite (od njih se ježim i od njihovih potkupljivih savjeta) ili nekog drugog smjera nego baš povrtarstvo zadnjih 9 godina u svim mogućim ogledima. Koliko vidim čovjek koji ima problem je iz Teslića a ja sam iz Gradiške, blizu smo pa se javi na fcb. golic trade samo ukucaj.

Još mogu reći da ovdje ima jako dobrih poznavaoca biljne proizvodnje puno boljih od nekih inzenjera :)
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@supernoproblemo
Oporavlja se.. :)
Kopriva plus Slavol. :)
IMG_5139.jpg

IMG_5138.jpg


Kad je najbolja prilika za tretman Ridomilom? Paradajz mi je sada u fazi cvjetanja. Danas je jako suncano, pa mogu li da tretman obavim nakon zalaska sunca? Treba li jos nesto da pomjesam sa Ridomilom, prihranu, insekticid i slicno?
 
Posljednje uređivanje:

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Pozdrav.Nikad ne špricam po lišču kasno naveče.Ili prijepodne prije jakog sunca ili poslijepodne tako da se list stigne osušiti prije zatvaranja plastenika.Ionako ti se stvara kondenzat po noći pa čemu još vlage.Što je više vlage biljka manje raste.Nije ti šteta ridomila? To je dobar sistemik kada već imaš problem,ako ti je sve zdravo onda radije neki preventivni fungicid.Čini mi se da ti još nije kasno za bakar,dobar je i preventivno za bakterioze a i teško se ispira sa lista.
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@sanja9479
A, kolike su sanse da ce otpasti list nakon tretmana bakrom? Kad da njime tretiram da sve bude ok?
Pa zar ridomil nije fungicid, trazio sam nesto preventivno protiv plamenjace?
mogu li pomjesati Actaru i Ridomil zajedno, pa odraditi prskanje odjednom sa oba preparata?
 
Posljednje uređivanje:

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
stjepanoviću, možeš mješati actaru i ridomil to je isprobana kombinacija, samo čemu prskati protiv insekata ako ih nema. Insekticid se nikada ne koristi preventivno već u trenutku kada su insekti prisutni i počnu raditi štetu. Detektiraš nametnika i selektivnim insekticidom ga suzbiješ. Sačuvaj actaru za kasnije suzbija dosta štetnika na rajčici.
Što se bolesti tiče dobra je preporuka od sanje9479 - preventivno bakar (Neoram) kada se stvore uvjeti. Sistemik ridomil ostavi za kasnije.
 

Dube

Član
Tu od
20 Ožu 2015
Poruka
33
@supernoproblemo
Oporavlja se.. :)
Kopriva plus Slavol. :)
IMG_5139.jpg

IMG_5138.jpg


Kad je najbolja prilika za tretman Ridomilom? Paradajz mi je sada u fazi cvjetanja. Danas je jako suncano, pa mogu li da tretman obavim nakon zalaska sunca? Treba li jos nesto da pomjesam sa Ridomilom, prihranu, insekticid i slicno?

Koji postotak koprive a koliki slavola
 
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Otprilike 1 kg koprive, 10 litara vode i 100 ml Slavola.. Kopriva je prethodno odstajala 24h u vodi, a u tu vodu koju sam prethodno procjedio, dodao sam 100 ml Slavola i u prskalicu..
 

denisv

Član
Tu od
18 Svi 2012
Poruka
635
Evo danas.

Na drugoj slici je Mecano RZ, klaster kojeg imam samo četiri komada za probu.

attachment.php


attachment.php
 

Prilozi

  • P08-05-15_17.44[6].jpg
    P08-05-15_17.44[6].jpg
    40.8 KB · Pregleda: 652
  • P08-05-15_17.45[1].jpg
    P08-05-15_17.45[1].jpg
    41.8 KB · Pregleda: 659

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Danas zasađene rajčice šeri SUGAR PLUM F1 bile su u čašama fi14 formirana 1 cvjetna grana prvi put ih sadim moje presadnice.

 

Najnoviji postovi

Na vrh