B
brundalo
Guest
palexic kaže:@Brundalo
Nije mi na mera da "palim vatru".
Ucinilo mi se da je rec o previdu kada je rennet u pitanju. Inace, danas naziv Rennet nose i biljna sirila mnogih proizvodjaca, tako da oznaka rennet sama po sebi ne podrazumeva zivotinjsko sirilo. Dalje, sasvim nacelno, treba koristiti sirilo, siriste, rennet od one zivotinje od koje je mleko. Ovo je narocito vazno kod proizvodnje ovcijih i kozijih sireva.
Sto se tice silbenske ovce ona sigurno ne spada u svetski vrh po mlecnosti. Alpska koza sa druge strane spada u visokomlecne koze. U sam vrh. Jedna od najmlecnijih rasa koza na svetu. Dakle, imamo jednu od najboljih, najmlecnijih rasa na svetu pa bi trebalo da je poredimo sa nekom od najmlecnijih ovaca na svetu. U tom poredjenju koza bi bolje prosla. Nema sumnje. Sto se osetljivosti i zahtevnosti tice.
Sa druge strane spreman sam da prihvatim da jedna domaca, silbenska ovca, potpuno adaptirana na uslove ostrva na kome vekovima zivi trazi manje nege od visokomlecne koze koja potice sa Alpa i koja je tu na ostrvu pridoslica.
Spreman sam to da prihvatim jer je to sasvim logicno, ali bune me neki podaci iz prakse.
I to iz vase prakse. Na forumu citao sam o nesreci koja vas je zadesila i kako je vase "blago" ostalo bez brige prepusteno samo sebi, bez hrane i vode. I prirodno doslo je do gubitaka , a oni su procentualno bili veci kod ovaca nego kod koza. I to, ponavljam sa jedne strane je domaca, potpuno adaptirana ovca a sa druge Alpska koza. O ovome bi trebalo razmisliti. :idea:
Silbenska ovca sigurno spada u svjetski vrh po proizvodnosti mlika. To je neoboriva cinjenica, razlog zasto se o tome ne prica je taj sta se vodi kao dalmatinska pramenka i nije priznata kao autohtona pasmina jer je ima premalo a osim mene koji vodi borbu da se prizna nitko ne zarezuje ni koliko je crno ispod nokta. Dalmatinske pramenke ima puno vise i ta ovca je sasvim malih proizvodnih karakteristika jedno janje i mozda 40-50 litara mlika i amen. E sad kad se moj mali broj ovaca izgubi u masi od nekoliko desetaka iljada ovaca sta dobijemo. 2 litre crnjaka sa 2 kapi vode. U tome lezi problem. sta niko nije zainteresiran za zastitu autohtone pasmine i niko ne vodi racuna.
sta se tice osjetljivosti tu je druga stvar...i dalje stojim kod tvrdnje da je ovca manje zahtjevna i osjetljivija od koze. Ovo sta se meni desilo je samo potvrda toga... Naime o kozama se kako tako vodilo racuna a o ovcama nikako. Bilo je ljudi koji su koliko toliko odlazili davat kozama piti vodu, a ovcama.... cisto sumnjam. druga stvar je da su koze bile cijepljene a ovce nisu jer ja nisan stiga.Ja san mora ostavit sve kad san osisao samo 15 ovaca. drugo je ostalo neosisano. Znaci ponavljam koze su to podnile jer su ipak koliko toliko bile pod kontrolom a ovce su bile bez kontrole. naucile na jednog gazdu podivljale su bez mene i zato su stradale... I nedaj bog nikome vise tako. Uostalom ovdi je tema sirevi i sirenje. Ono sta mi se desilo je iza mene i ja gledam naprid. Je da rana jos boli ali....ako bude zdravlja i srice bit ce i ovaca i mlika i sira..i sta je najvaznije zdravog blaga- Pozdrav