hehehe...nije loša zamisao... samo napred... :supz:zvonis01 kaže:ma sok je za mene a rakija za ženu,heheheh :mrgreen:
ma to je ideja nas" zadrugara",često se družimo pa smo raspravljali što se sve može od šljive i došli do zaaključka da nitko nije probao sok od šljive -osim hypo za djecu koja imaju laksativne probleme,a kako sirovine ima probali bi i to
...tvrtka "Danubius d.o.o." iz Kneževih Vinograda zastupnik je za ove odlične sokovnike:
http://danubius.hr/public/upload/layout/SOKOVNIK_uputstva_A4_V01.pdf
Ukoliko administrator smatra da post nije primjeren zbog reklamiranja, nek' ga slobodno briše.
Evo da malo oživimo temu.
Uskoro stiži mi višnje. Biće nekih 70-80 Kg ploda. Od višanja planiram da napravim sok. Pa me intersuje da li je neko pravio i da li ima kakav dobar recept. Naravno bez odvajanja ručno košpica. Takođe imam i presu za cijeđenje.
Evo da malo oživimo temu.
Uskoro stiži mi višnje. Biće nekih 70-80 Kg ploda. Od višanja planiram da napravim sok. Pa me intersuje da li je neko pravio i da li ima kakav dobar recept. Naravno bez odvajanja ručno košpica. Takođe imam i presu za cijeđenje.
mcmarko0204@ hvala za recept u svakom slučaju, ali nisam pristalica konzervansa nikako. Inače ja i moja porodica nikad ne koristimo ni trun konzervansa sve se pasterizuje.
Inače godišnje pravimo preko 400 litara soka od jabuka.
Recept.
Jabuke se prvo operu, trule ostrane dal komplet ili dio nožem.
Zatim samlju.
Pa u presu, gdje se ocjedi sok koji se procijedi kroz kazu ili sito.
Zatim se naspe u staklene flaše koje se stavljaju u kazan (ravno dno) sa vodom. Zatim se sve zagrije do temperature oko 85 stepeni. Flaše se zatim vade i čepiraju (stavlaju se flaše sa pivskim čepovima). Zatim se složi u kartonske kutije, a sve u jedan veliki najlon kojim se omato, gdje se polako hladi.
Dobije se prirodan sok 100% (bez konzervansa i šećera, samo zanči cijeđen) koji ostane skoro i po godinu dana da se ne pokvari. Prije se popije.
Napomena. od 100 Kg jabuka dobije se oko 60-65 litara ovakog soga. Najbolja sorta koja se pokazača za sok je Ajdared.
Evo kako sam planirao sok od višanja. Višnje iscijediti zatim nasuti u flaše i pasterizovati kako sam gore već napisao. Samo se postavlja pitanje koliko treba staviti šećera pošto su višnje same po sebi kisale. Izgleda biće orjentaciono pa probavanje koliko još. Ustvari to bi bio više neki sirp. A ostatk (trop) ispasirati i napraviti neko slatko ili već šta.
I kako melješ jabuke. Meni se ne da kupovati neke aparate, štapni mikser sve leti okolo, pa naribamo jabuke, ali je puno posla. I ja bih ovako malo više napravio pa spremio.