B
Bobo
Guest
Maksimalni gas u ovom slucaju na ujakovom kombajnu je bio ogranican zarezom u komandnoj tebli. Motor se vrtio na nekih 1800 okretaja i to je sljakalo OK na cesti, i kad dodje do njive, ukljuci vrsalicu, heder, sve sto ide i motor drzi te okretaje. Udje u psenicu i krene kositi, motor i dalje radi u tim okretajima, e a kadizadje na kraj njive, i kad kombajn vise ne dobiva slamu u sebe, motor jos dobro radi dok ima sto vrsiti, tj dok ima opterecenja, kad izbaca svumasu iz sebe, okretaji motora idu do maksimalnih koji su odradjeni za kamionski motor, iako ujak nije pomicao rucicu gasa nikud. Prvi dan je to kompenzirao tako da je izlazio iz otkosa i odmah mu smanji gas cim krene motor ubrzavati. vise mu se nije dalo i radilica je pukla... tako tri puta i odustao je od popravljanja.
Ja i dalje tvrdim da ta radilica nije pre slaba za to opterecenje kako moj ujak tvrdi, vec mislim da problem lezi bas u toj PVP koja nije namjenjena za takav rad i da to slomi radilicu, kao i pretegnut plosnati remen koji i pogoni cijelu vrsalicu...
Kombajn kod mene dolazi poslije zetve psenice a prije zetve soje. Nadam se da cu ga do soje uspjeti osposobiti pa da isprobam i to cudo. Ako opet rukne radilica, rjesenja su tri: Stavljanje "zvona" na motor (velika spojnicka osovina koja ima veliki dupli lezaj koji preuzima svo naprezanje na sebe, a radilica to samo okrece) sa zmaja 780, nabavka original motora i trece prodaja na otpad...
Ja i dalje tvrdim da ta radilica nije pre slaba za to opterecenje kako moj ujak tvrdi, vec mislim da problem lezi bas u toj PVP koja nije namjenjena za takav rad i da to slomi radilicu, kao i pretegnut plosnati remen koji i pogoni cijelu vrsalicu...
Kombajn kod mene dolazi poslije zetve psenice a prije zetve soje. Nadam se da cu ga do soje uspjeti osposobiti pa da isprobam i to cudo. Ako opet rukne radilica, rjesenja su tri: Stavljanje "zvona" na motor (velika spojnicka osovina koja ima veliki dupli lezaj koji preuzima svo naprezanje na sebe, a radilica to samo okrece) sa zmaja 780, nabavka original motora i trece prodaja na otpad...