• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prskalice - Šprice - Škropilnice za vinograd

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Solo prskalica, ali obavezno njemačka, a ne turska i sl. (koja košta oko 20 eura), je najbolja prskalica koju sam ja koristio. Sa tom prskalicom prskam travu u redu u voćnjaku, i to je nekih 5 kilometara dužnih po 1m šireine = 5 dunuma, u jednom tretiranju (redova i mrginja) i tako 2-3 puta godišnje pa procijeni.
Ja sam napravio jednu malu "cisternu" (ako se tako može nazvati) od 220l koju kačim za auto. U nju odmah usopem herbicid i vodu i onda samo punim pumpu ( na česmu koju sam ugradio) i piči.
za nju doću i posebne dizne, sa različitim mlazom, a posebno imaš da kupiš onaj šešir i diznu u njemu koja se koristi za prskanje herbicidom.
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Da li kod vas ima da se kupi dugi štap za solo pumpu?
Znači ne onaj standardni nego 1,5m ili sl?
 

Zhaba

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
142
Pozdrav, imam Mio Standard VTP-25 prskalicu s benzinskim motorom, ali ne znam ju postaviti za rad, znaci ne znam na koji otvor ide koje crijevo i cemu sluzi veliki ventil, pa bih molio pomoc oko toga, hvala unaprijed!
 

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
495


Slikica sa njuškala ,zahvaljujem autoru valjda se neće ljutit za ovo šaranje.
1 -usisni vod
2-povratni vod-miješanje
3-regulacija pritiska
4-ručka za rasterečenje,kad je podignuta nama pritiska
5-priključci za tlačni vod

Ja ju koristim valjda trideset godina .Ak te kaj brine samo pitaj .
 

bing

Novi član
Tu od
3 Svi 2014
Poruka
24
prskalica/atomizer

imam špricu 400 l traktorsku i sad bi je želio preraditi u atomizer. da li netko ima ideju kako to napraviti, odnosno da li je uopće moguće/isplativo?
našao sam na oglasu ventilator sa remenicama, ali nemam na pumpi izlaz nazad za remenicu?
 

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
727
Re: prskalica/atomizer

Morat ces naci i pumpu...to je najjednostavnije.
trebaju ti jos prskalice, koje ces mjenjat po potrebi prskanja.
ako imas volje matematika i dalje stoji jer su atomizeri skupi
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,491
Re: prskalica/atomizer

Ona polukruzna grana sa 5 dizni mislim da kosta oko 200 kn. Di je onda jos pumpa, ventilator i usmjerivaci.
Imam ti ja 200l atomizer za prodat sa skoro novom pumpom
 

bing

Novi član
Tu od
3 Svi 2014
Poruka
24
Re: prskalica/atomizer

ventilator koji sam našao ima na sebi prskalice, dvije remenice su u kompletu.
drugi sam našao plastični usmjerivač bez prskalica i remenica. nije skupo.
mislio sam samo produžiti osovinu na pumpi ako je moguće pa nešto od toga spojiti. da li je bolji plastični usmjerivač sa ventilatorom ili klasični ventilator sa diznama?
newholand koja je cijena atomizera?
 
Posljednje uređivanje:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,491
Re: prskalica/atomizer

Taj je kao onaj prvi sa linka. Takav sistem je bolji mada bi bolje bilo da je i on metalni.
 

bing

Novi član
Tu od
3 Svi 2014
Poruka
24
Re: prskalica/atomizer

da li bi mogao tu nadograditi remenice i spojiti sa pumpom. mislio sam produžiti osovinu na prskalici. nije mi jasno kako se spajaju remenice na ventilator i uopće da li je to moguće?
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,491
Re: prskalica/atomizer

Za pumpu nebi znao. Na osovini ventilatora bi trebala biti gornja remenica. Cijeli usmjerivac sa ventilatorom bi trebao biti unutar jos jedne rame da se moze gibati gore dolje i time remenje spanovati ili iskljuciti po potrebi.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,886
Ekipa, naletel sem na staroj krami i na jednu "strganu" motornu leđnu prskalicu. Trebam ju za rezervne dijelove, tražil sam nek ju proba upaliti, kresnula je, rondala, skakala kak sam vrag. Rezoniram da kakti takva ima upotrebljivih dijelova :)
Rastepel sam ju, ono kaj ne valja zahitil, a ostale dijelove "pregledavam" i malo po malo se išćuđavam :(rofl):



Ova na fotki ja nazivam: raspršivač škropiva na kraju cijevi. (Na mojoj prskalici nije takav, tam je jednodjelni i ima zakošene lopatice kak avionske turbine)
Jedva sam ovoga rastavil na dva dijela i s pincetom izvadil s kim je sve bil zaštopani, ovo kaj se vidi smeće je samo jedna petina. Baš me zanima kak je bivši gazda s tim šprical, valjda je iz bijesa zviznul prskalicu u zid, jer nije dobro špricala :(rofl):

Ako netko od Vas ima takvu doma: kak je kod vas to zafiksirano jedno na drugo, fiksno ili se to more vrtjeti dok turbina pod gasom puše kroz cijev?
 

mrgud

Član
Tu od
22 Svi 2015
Poruka
50
Pretpostavljam da se radi o nekoj jeftinijoj kineskoj prskalici. Slično se i meni desilo. Ali obzirom da se taj vrag zaštopava postepeno, ni ne skužiš da špricaš sve dulje :D
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,886
Da radi se o jeftinijoj kineskoj prskalici, nova košta par stotina kuna, ako "rikne" i dok rikne šteta je minimalna.

Nije uvijek u IMENU PROIZVOĐAČA i u visokoj nabavnoj cijeni sve. Važno je što i kako radi i uz koje materijalne troškove. Koliko treba da se malom hobi vinogradaru sa stotinjak trsova isplati prskalica po nabavnoj cijeni 5000 - 6000 kuna, pa freza za dodatnih 5000 kuna, pa imenita flakserica, uz nju jedna kvalitetna i jaka samohodna kosilica. Bolje onda piti iz tuđe vinoteke nego iz svoje bačve. No to je samo moje osobno razmišljanje i pristup problematici odabira proizvođača strojeva, nikoga ne namjeravam s tim opterećivati
:)

Trenutno ti dijelovi stoje, miruju i čekaju bolje dane, sad nisu u prioritetu, važno da su doma. Lako ja njih stavim u funkciju dok ih imam doma, samo da više ne moram letjeti uzduž i poprijeko po županiji, oko svih moto mehaničara dok mi zatreba neki sličan rezervni dio.
 
Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,886
Ovo je njezina naljepnica, za dijelove mislim da je sasvim OK

 

Najnoviji postovi

Na vrh