• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prskanje voćaka - zaštita

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,619
Citam, ali slabo se razumijem u vocke. Prosli tjedan posadili po jednu-dvije breskvu, marelicu sljivu, krusku, visnju.
Da li orezati i spricati sada kad su niske temp. i magla ili sve ostaviti kako je do proljeca?

Ostavi do proljeća. Kad prođe opasnost od mraza skrati ove koje si posadio na 80-100 cm i onda oprskaj modrim uljem

davor_vfr

Novi član
Tu od
12 Tra 2022
Poruka
17
Pozdrav,
Jel tko orezivao voćke već? Meni se čini prerano još s obzirom na vrijeme vani.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,619
Ja sam krenuo.. Većina njih je već završila.
Ako imaš izbora i ako stigneš onda čekaj do zadnjeg mogućeg trenutka. Ako nemaš šuti i reži.

davor_vfr

Novi član
Tu od
12 Tra 2022
Poruka
17
Koliko dugo ne smije padati kiša kada se voćke pošpricaju? Pretpostavljam da je sad već ok za špricanje?

davor_vfr

Novi član
Tu od
12 Tra 2022
Poruka
17
Aha, super onda. Ja mislio da ne smije par dana padati.

Posljednje uređivanje od moderatora:

davor_vfr

Novi član
Tu od
12 Tra 2022
Poruka
17
Eto samo da javim da su voćke sve orezane, pošpricane, okopane i pognojene.... sad samo čekam da vidim kakav bude učinak.

;):cool:

davor_vfr

Novi član
Tu od
12 Tra 2022
Poruka
17
Pozdrav,
Gledam malo vočke pa sam primjetio na jabukama
IMG-20250421-WA0012.jpg

i
IMG-20250421-WA0006.jpg

Na večini jabuka je to na tu i tamo kojem listu, ali jedna jabuka je skoro cijela bijela (kao na prvoj slici).

Nemam iskustva jel to pepelnica ili nešto drugo i sa čime bi to trebalo tretirati? Ako se uopće sada smije.

Na jednoj krušci primjetio sam ovakvu stvar:
IMG-20250421-WA0011.jpg

Slabo su cvjetale ove godine, taman je bio i onaj mraz kad su trebale krenuti u cvat pa ne znam jel bu šta od ploda uopće bilo.

Unaprijed hvala.

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,615
Ja imam problem sa tri breskve, 3 puta pošpricane bakrom, i dalje imaju nabubrene listove.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,619
@Pjero trebao si ići nativom kad su krenuli prvi listići. Ako je jak napad kovrčavosti bakar slabo odradi posao.

@davor_vfr sumpor + neki sistemik za Pepelnicu. Može i nativo.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,619
Baci kana da što prije potjera nove. Jer ako ne potjera na vrijeme nove. Odbacit će plod

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,619
Dodaj okvasivac I sumpor kad budeš išao prskati.

Ako nemaš okvasivaca. I deci piva će odraditi posao.

davor_vfr

Novi član
Tu od
12 Tra 2022
Poruka
17
Dodaj okvasivac I sumpor kad budeš išao prskati.

Ako nemaš okvasivaca. I deci piva će odraditi posao.
A za sumpor mi je teta rekla da nema smisla. Da to ide preventivno, da mi je sada kasno za sumpor, ali mogu još i to kupiti ako misliš da trebam i sumpor staviti.

Zamutio bi 10 litara to mi je dosta za 2 drveta na kojima mi se pojavilo - ne bi sve prskao ako ne moram.

Deci piva je dosta na 10 litara (nadam se da je jer meni onda ostane 4 deci :D).

Najnoviji postovi

Na vrh