• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prskanje voćaka - zaštita

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,444
Pa ako se dobro sjećam instrukcija što mi je @zoran89 nekad davno dao, larve se ubušuju u tek zametnute plodove. U ovoj fazi dok nema plodova, mogu se staviti ljepljive ploče i fizički ih ukloniti. Pokušao bih i sa uljem neema dobro okupati sve voćke, to bi ih trebalo otjerati. Kad su plodovi veličine zrna graška, treba reagirati brzo kako bi se spriječila crvljivost i masovno opadanje plodova. E sad, ovo dole mi je AI izbacio kao neka pomoć:

- Sistemični insekticidi: Najbolji izbor su pripravci na bazi acetamiprida (npr. Mospilan). Oni ulaze u biljno tkivo i djeluju na larve koje su se već počele ubušivati

- Kontaktni insekticidi: Ako su larve još na površini, mogu pomoći i piretroidi (npr. Decis, Poleci), ali oni imaju kraće djelovanje i brže se ispiru

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,594
Čekati precvjetavanje (kad krenu opadati latice) onda udariti mospilan.

To je najučinkovitije...

Samo po mogućnosti, prskati predvečer. Ta svaki slučaj, zbog pčela.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,594
Jel I kod vas nestašica mospilana? Žale se da ga kod nas nema ni za lijek.

Karate zeon, decis, rotor super

Nisu sistemici, nego kontaktni pa se mora pripaziti da se bolje oprska. Ali rade ko pjesma za osicu.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,594
Koriste kontaktni samo što ti lisne uši ne kontaktiras

One se ufrkaju unutar lista i kontaktni ih ne dokuči.

Za lisne uši je pirimor zakon

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,301
@zoran89 ja sam pred cca 20 min pregledal svoje lanjske zalihe otrova, u mojoj "vojničkoj kaseti, pod ključ". Nemam Mospilana, ali imam 3-4 vrste drugih otrova neke si prije i spomenuo, jedan još niti otvoren, tak da budem prvo špricao sa starim zalihama.
Bio sam tik do šljiva, na njima se ne vidi smrzavanje,cvijetova ima milijarda, ali kod nas i danas, puše hladni sjeverni vjetar, kao sam vrag. I da želim ne mogu po tome špricati, ali nije ni "momentum", pravi trenutak, kako ja o tome razmišljam. Špricao budem, dok počnu latice otpadati i to više od polovice njih, ako mi dragi Bog otvori tada prozor s malo lijepog vremena i bez vjetra. Na pčele pazim, uvijek i maksimalno, no ima ih sve manje i manje oko nas.
Znači kak bude, bude, poslije Uskrsa nešto poduzeto s moje strane bude.
I da malo sam još pogledao i jabuke, ono što si mislio da sam skurio, da ti ne idem van slikati, tak puše da vjetar lomi grančice s mladim listekima. Svake je godine vrijeme sve gore kod nas i sve luđe.

Najnoviji postovi

Na vrh