Kolege koje su požurile u prihranu neka pripaze na bolesti. Pregledao sam par takvih pšenica ovdje, bome već veliko prisustvo bolesti...
Tko planira odmah 'koktel' udariti npr mix herbicid+fungicid itd nek ovo izbaci! Moj topli savjet
Najbolje posebno, u razmacima, da ne bi došlo do jake fitotoksije (a kolki će biti ti razmaci, to se provjerava na terenu pošto je teško reći točno)
Također, ako idete imajte u vidu da sljedeća 2-3dana ne bude mraza!!
Eh problem je sada pošto fungicid pri ovim temperaturama neće baš djelovati i djelovanje će mu biti skraćeno, i vrijeme tj najavljene temperature (noćne 0-5) sljedećih 10dana nisu nimalo poželjne sad za ovaj tretman jer metabolizam pšenice pri tim temperaturama 'staje' i usvajanje fungicida je dosta smanjeno! Znači 'obavezno' bi trebala full doza jer usvajanje se kreće do nekih max 60% učinkovitosti.
Eto samo još jedan razlog zašto ne volim ranu nepravovremenu prihranu pšenice, mislim da sam o tome pisao i prošle/pretprošle godine ovdje, jer zagarantiran je jedan fungicidni tretman više (nekad i 2), tj dosad je bar uvijek tako bilo..
A ako ste mislili dosad da fungicidi nisu 'štetni' za pšenicu, prevarili su vas
Ja bi ih bolje nazvao 'nužnim zlom'...
Ugl ukratko, radi se o tome da oni zapravo usporavaju proces fotosinteze u biljkama tj 'smanjuju' šećer u klorofilu tj listu biljke što na kraju zapravo smanjuje i prinos.Svaki fungicid zapravo napada metabolizam biljke i biljka tu troši više energije i šećera (umjesto da ju troši na rast i prinos za čega zapravo energija i šećeri služe..). I što je temperatura niža ta borba je duža..I zbog toga svega, ako bude kasnijih mrazova takva pšenica će više stradati i od mraza i od bolesti. Na kraju se dolazi do toga da je postalo sasvim normalno imati 3 zaštite pšenice -_- i zato kažem da su fungicidi zapravo nužno zlo.
I sad u toj priči dolaze na red oni tzv biostimulatori koje svi više guraju, kako postaju obavezni u proizvodnji pšenice itd.
To vam je ona klasična zaokružena priča 'stvori problem pa ponudi rješenje'. Al problem je što se to sve plaća i samo vam poskupljuje vašu proizvodnju...
Svaki fungicid, herbicid (pa usuđujem se reći i insekticid) na tržištu je 'štetan' za pšenicu, a to se može vrlo lako dokazati na svakom polju već nakon cca 48-72h od primjene istog