• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pšenica 2024/2025

luka

Aktivni član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
400
E bas sam mislio na kolegu pajdasa ovih dana. Reko svi su napravili prihranu jedino jos ja nisam, gledam to vrijeme i cekam kisu pa nisam pametan, baciti ili ne kan
Trenutno psenice kako koje, neke su odlicne, a neke dosta rijetke

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
1,079
Ja nisam nista prihranjivao i ne budem dok ne najave kisu.
Ishlapilo bude na suncu, a po cijeni od nepuhih 10e za 25 kg kana, ne bacam pa taman ga uopce ne bacio.

Case4220

Iskusan lik
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
490
Bolest se poooolako nazire, sinoć pala i kiša, a grijat će lijepo tako da, treba polako ići u akciju....

Prilozi

• IMG_20260304_153341.jpg
    IMG_20260304_153341.jpg
    48 KB · Pregleda: 36
  • IMG_20260304_155159.jpg
    IMG_20260304_155159.jpg
    71 KB · Pregleda: 35

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
243
Kolege koje su požurile u prihranu neka pripaze na bolesti. Pregledao sam par takvih pšenica ovdje, bome već veliko prisustvo bolesti...
Tko planira odmah 'koktel' udariti npr mix herbicid+fungicid itd nek ovo izbaci! Moj topli savjet :)
Najbolje posebno, u razmacima, da ne bi došlo do jake fitotoksije (a kolki će biti ti razmaci, to se provjerava na terenu pošto je teško reći točno)
Također, ako idete imajte u vidu da sljedeća 2-3dana ne bude mraza!!

Eh problem je sada pošto fungicid pri ovim temperaturama neće baš djelovati i djelovanje će mu biti skraćeno, i vrijeme tj najavljene temperature (noćne 0-5) sljedećih 10dana nisu nimalo poželjne sad za ovaj tretman jer metabolizam pšenice pri tim temperaturama 'staje' i usvajanje fungicida je dosta smanjeno! Znači 'obavezno' bi trebala full doza jer usvajanje se kreće do nekih max 60% učinkovitosti.
Eto samo još jedan razlog zašto ne volim ranu nepravovremenu prihranu pšenice, mislim da sam o tome pisao i prošle/pretprošle godine ovdje, jer zagarantiran je jedan fungicidni tretman više (nekad i 2), tj dosad je bar uvijek tako bilo..
A ako ste mislili dosad da fungicidi nisu 'štetni' za pšenicu, prevarili su vas ;)
Ja bi ih bolje nazvao 'nužnim zlom'...
Ugl ukratko, radi se o tome da oni zapravo usporavaju proces fotosinteze u biljkama tj 'smanjuju' šećer u klorofilu tj listu biljke što na kraju zapravo smanjuje i prinos.Svaki fungicid zapravo napada metabolizam biljke i biljka tu troši više energije i šećera (umjesto da ju troši na rast i prinos za čega zapravo energija i šećeri služe..). I što je temperatura niža ta borba je duža..I zbog toga svega, ako bude kasnijih mrazova takva pšenica će više stradati i od mraza i od bolesti. Na kraju se dolazi do toga da je postalo sasvim normalno imati 3 zaštite pšenice -_- i zato kažem da su fungicidi zapravo nužno zlo.
I sad u toj priči dolaze na red oni tzv biostimulatori koje svi više guraju, kako postaju obavezni u proizvodnji pšenice itd.
To vam je ona klasična zaokružena priča 'stvori problem pa ponudi rješenje'. Al problem je što se to sve plaća i samo vam poskupljuje vašu proizvodnju...

Svaki fungicid, herbicid (pa usuđujem se reći i insekticid) na tržištu je 'štetan' za pšenicu, a to se može vrlo lako dokazati na svakom polju već nakon cca 48-72h od primjene istog :)

Najnoviji postovi

Na vrh