• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pšenica 2024 - 2026

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
299
Ček hoćeš reći da si dosad pšenicu, tj nebitno, bilo koji usjev pregledavao samo gornji dio, tj nadzemni dio biljke otkako se baviš poljoprivredom?! :oops: :oops:

'Čupa' se sa korijenom, pa se procjena stanja usjeva kreće od dole prema gore tj od korijena biljke i prema tome se određuje, šta i kako dalje, od prihrane pa do zaštite!
To su neke osnove....neki bi se iznenadili koliko se s ovakvom praksom može uštediti novca a zadržati/povećati prinos! (Ja ju režem i po pola redovno, pa pregledam i 'iznutra', posebno jer je tako lakše i preciznije odredit točnu fazu biljke)
Može ona izgledati odozgor 'top', a ako je korijen loš isto tako se može dogoditi da se 'razboli preko noći' pa odjednom veliki napad bolesti i gubitak prinosa...Tako da određivat kondiciju biljke i nadat se prinosu samo na temelju nadzemnog dijela biljke je velika greška..
I ako se ne varam ti si zagovornik konzervacijske itd (ili sam te zamijeniio s drugim članom..), pa tamo na sva zvona svi viču 'korijen je ključ, podzemni dio biljke je bitniji itd'...pa dajte onda pobogu kolege to što ste čuli primjenite i u praksi -_-

*Da vam podijelim ja neka svoja 'preseravanja' što dobijam privatno u inbox od kolega?!!?.. onda bi ste se tek zgrozili kolega Case 😂

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,283
Ja bih volio pročitati o tome kako procjenjuješ stanje usjeva od korjena prema gore..to kod nas tu nitko ne radi,tj ja barem nisam čuo nekoga da priča o tome..sve se svodi na to da je bacio dosta gnojiva,3x špricao i pala je kiša pravovremeno i dobio je 7t/ha...

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
299
Pa ni kod mene, samo nas 3ica i joše jedan kolega od prošle godine , tj ni 1% od poljoprivrednika ovdje. Većini formula za dobar prinos je nabacaj umjetnog koliko možeš, full zaštita + biostimulatori itd i prinosi se kreću od 3 do 9t/ha i proteini većinom loši. Ako omane pa bude 3-5t/ha kriva je 'godina'. Tj česte su oscilacije prinosa iz godine u godinu kod takvog načina proizvodnje! Ako se ide baš svake godine uvijek u full onda i nisu toliko izražene oscilacije ali tu onda nema ekonomske računice na ove cijene inputa i naših proizvoda..A o tome kako su kolege zaluđene time da ako radiš više zemlje da ćeš biti više u plusu neću ni komentirati.Ak nemaš dobre rezultate na 10ha nećeš ih imati ni na 100ha, tj veće su šanse da ćeš imati još i lošije i veći minus.
Ugl ima jedan dobar pokazatelj na korijenu koji 'pokazuje' da je usjev stvarno u top kondiciji i uz to da se poklopi dobra razina šećera u listovima, a ne samo da je top kondicija odozgor koja je napucana sa previše umjetnog itd.
Ukratko radi se o rizosferi korijena i onome što on 'luči'..Ali detaljnije o tome drugi put.

Fun fact: Ja takvu aktivnost korijena biljaka nisam uspio ostvariti kod sebe samo još na dvije parcele (od 37). Jedna je kupljena 2016 a druga 2019 i obje imaju nešto zajedničko, redovni i česti glifosat u upotrebi uz dosta pesticida kod prethodnih kolega koji su je obrađivali.

P.S.Kroz 3g bih počeo i sa 'terenskim edukacijama', tj onda ću imati poprilično velik 'database' tj dokaze da se može! Jer evidentiram sve, i zapisujem, a tad će biti 10g a to je već ozbiljan pokazatelj da neki sistem i način proizvodnje funkcionira. Već sad taj 'priručnik' za ratarske kulture (osim š.repe) koji pišem sebi kao podsjetnik a i za mog nasljednika, broji već 1900str u wordu gdje sve fino piše, objašnjeno, potkrijepljeno dokazima, stručnim istraživanjima (većinom strana) i slikama (trećina su slike sigurno), zašto, kako i kada šta raditi? Od raznih savjeta i trikova kako prepoznati lako suficit/deficit nekog makro/mirko nutrijenta prema biljci itd bez plaćanja analize itd. A bit će dostupan onima koji budu na tim 'terenskim edukacijama' :)
A postoji opcija da krene i jutub kanal, ali otom potom, jer prvo treba nagovorit radnika da bude snimatelj i editor toga haha..

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,203
Morate uzeti u obzir i činjenicu da ljudi rade i puno zemlje u zakupu. Sigurno da je pristup toj zemlji drugačiji od obrade i brige o vlastitoj. Zakup traje određeno vrijeme i onda se može prekinuti, a moguće je prekid i prije isteka ugovorenog roka. Pitanje je i tko je prije obrađivao tu zemlju, koliko je ulagano u nju i u kakvome je stanju. Teško da je netko odrađivao sve agrotehničke mjere i onda takvu zemlju prepustio na obradu nekome drugome. Prinosi na takvoj zemlji sigurno da se ne mogu mjeriti sa prinosima na vlastitoj o kojoj se vodi drugačija briga.

Case4220

Iskusan lik
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
551
Ček hoćeš reći da si dosad pšenicu, tj nebitno, bilo koji usjev pregledavao samo gornji dio, tj nadzemni dio biljke otkako se baviš poljoprivredom?! :oops: :oops:

'Čupa' se sa korijenom, pa se procjena stanja usjeva kreće od dole prema gore tj od korijena biljke i prema tome se određuje, šta i kako dalje, od prihrane pa do zaštite!
To su neke osnove....neki bi se iznenadili koliko se s ovakvom praksom može uštediti novca a zadržati/povećati prinos! (Ja ju režem i po pola redovno, pa pregledam i 'iznutra', posebno jer je tako lakše i preciznije odredit točnu fazu biljke)
Može ona izgledati odozgor 'top', a ako je korijen loš isto tako se može dogoditi da se 'razboli preko noći' pa odjednom veliki napad bolesti i gubitak prinosa...Tako da određivat kondiciju biljke i nadat se prinosu samo na temelju nadzemnog dijela biljke je velika greška..
I ako se ne varam ti si zagovornik konzervacijske itd (ili sam te zamijeniio s drugim članom..), pa tamo na sva zvona svi viču 'korijen je ključ, podzemni dio biljke je bitniji itd'...pa dajte onda pobogu kolege to što ste čuli primjenite i u praksi -_-

*Da vam podijelim ja neka svoja 'preseravanja' što dobijam privatno u inbox od kolega?!!?.. onda bi ste se tek zgrozili kolega Case 😂
Ja nisam zagovornik nikakve obrade, ja samo djelim svoja iskustva, a kako će tko raditi boli me briga... Ja se učim i pokušavam izvući maksimum... Što se tiče pre*eravanja nisam mislio na tebe... Ajde educiraj nas sa korijenom... Daj neke slike... Opiši... Neki dan sam gledao da ameri prskaju šećerom... Ajde malo napiši nam nešto korisno 😁 još malo će se ovdje početi samo slike traktora stavljati kao i na fejsu u grupama hah, a ne malo educirnuga.

Najnoviji postovi

Na vrh