• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pšenica 2024 - 2026

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
299
Ček hoćeš reći da si dosad pšenicu, tj nebitno, bilo koji usjev pregledavao samo gornji dio, tj nadzemni dio biljke otkako se baviš poljoprivredom?! :oops: :oops:

'Čupa' se sa korijenom, pa se procjena stanja usjeva kreće od dole prema gore tj od korijena biljke i prema tome se određuje, šta i kako dalje, od prihrane pa do zaštite!
To su neke osnove....neki bi se iznenadili koliko se s ovakvom praksom može uštediti novca a zadržati/povećati prinos! (Ja ju režem i po pola redovno, pa pregledam i 'iznutra', posebno jer je tako lakše i preciznije odredit točnu fazu biljke)
Može ona izgledati odozgor 'top', a ako je korijen loš isto tako se može dogoditi da se 'razboli preko noći' pa odjednom veliki napad bolesti i gubitak prinosa...Tako da određivat kondiciju biljke i nadat se prinosu samo na temelju nadzemnog dijela biljke je velika greška..
I ako se ne varam ti si zagovornik konzervacijske itd (ili sam te zamijeniio s drugim članom..), pa tamo na sva zvona svi viču 'korijen je ključ, podzemni dio biljke je bitniji itd'...pa dajte onda pobogu kolege to što ste čuli primjenite i u praksi -_-

*Da vam podijelim ja neka svoja 'preseravanja' što dobijam privatno u inbox od kolega?!!?.. onda bi ste se tek zgrozili kolega Case 😂

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,283
Ja bih volio pročitati o tome kako procjenjuješ stanje usjeva od korjena prema gore..to kod nas tu nitko ne radi,tj ja barem nisam čuo nekoga da priča o tome..sve se svodi na to da je bacio dosta gnojiva,3x špricao i pala je kiša pravovremeno i dobio je 7t/ha...

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
299
Pa ni kod mene, samo nas 3ica i joše jedan kolega od prošle godine , tj ni 1% od poljoprivrednika ovdje. Većini formula za dobar prinos je nabacaj umjetnog koliko možeš, full zaštita + biostimulatori itd i prinosi se kreću od 3 do 9t/ha i proteini većinom loši. Ako omane pa bude 3-5t/ha kriva je 'godina'. Tj česte su oscilacije prinosa iz godine u godinu kod takvog načina proizvodnje! Ako se ide baš svake godine uvijek u full onda i nisu toliko izražene oscilacije ali tu onda nema ekonomske računice na ove cijene inputa i naših proizvoda..A o tome kako su kolege zaluđene time da ako radiš više zemlje da ćeš biti više u plusu neću ni komentirati.Ak nemaš dobre rezultate na 10ha nećeš ih imati ni na 100ha, tj veće su šanse da ćeš imati još i lošije i veći minus.
Ugl ima jedan dobar pokazatelj na korijenu koji 'pokazuje' da je usjev stvarno u top kondiciji i uz to da se poklopi dobra razina šećera u listovima, a ne samo da je top kondicija odozgor koja je napucana sa previše umjetnog itd.
Ukratko radi se o rizosferi korijena i onome što on 'luči'..Ali detaljnije o tome drugi put.

Fun fact: Ja takvu aktivnost korijena biljaka nisam uspio ostvariti kod sebe samo još na dvije parcele (od 37). Jedna je kupljena 2016 a druga 2019 i obje imaju nešto zajedničko, redovni i česti glifosat u upotrebi uz dosta pesticida kod prethodnih kolega koji su je obrađivali.

P.S.Kroz 3g bih počeo i sa 'terenskim edukacijama', tj onda ću imati poprilično velik 'database' tj dokaze da se može! Jer evidentiram sve, i zapisujem, a tad će biti 10g a to je već ozbiljan pokazatelj da neki sistem i način proizvodnje funkcionira. Već sad taj 'priručnik' za ratarske kulture (osim š.repe) koji pišem sebi kao podsjetnik a i za mog nasljednika, broji već 1900str u wordu gdje sve fino piše, objašnjeno, potkrijepljeno dokazima, stručnim istraživanjima (većinom strana) i slikama (trećina su slike sigurno), zašto, kako i kada šta raditi? Od raznih savjeta i trikova kako prepoznati lako suficit/deficit nekog makro/mirko nutrijenta prema biljci itd bez plaćanja analize itd. A bit će dostupan onima koji budu na tim 'terenskim edukacijama' :)
A postoji opcija da krene i jutub kanal, ali otom potom, jer prvo treba nagovorit radnika da bude snimatelj i editor toga haha..

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
6,203
Morate uzeti u obzir i činjenicu da ljudi rade i puno zemlje u zakupu. Sigurno da je pristup toj zemlji drugačiji od obrade i brige o vlastitoj. Zakup traje određeno vrijeme i onda se može prekinuti, a moguće je prekid i prije isteka ugovorenog roka. Pitanje je i tko je prije obrađivao tu zemlju, koliko je ulagano u nju i u kakvome je stanju. Teško da je netko odrađivao sve agrotehničke mjere i onda takvu zemlju prepustio na obradu nekome drugome. Prinosi na takvoj zemlji sigurno da se ne mogu mjeriti sa prinosima na vlastitoj o kojoj se vodi drugačija briga.

Najnoviji postovi

Na vrh