• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

PŠENICA sjetva/žetva 2016-2021

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

damirpolgar

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
465
Re: PŠENICA sjetva/žetva 2015.-2016.

Posij i neces pozalit. Koju god vrstu predas u mlin neces dobit u brasnu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

O sorti pšenice za kruh razmišljaj samo ako imaš mogućnost samljeti i prosijati svoju pšenicu. Ako mijenjaš u nekom mlinu, ionako dobiš brašno od pšenice koju je netko drugi predal u mlin.

neven56

Novi član
Tu od
2 Lis 2016
Poruka
15

Samo moguce je da apache uopce nece moci predati u mlin s obzirom na nizak protein. Moguce je da slijedece godine bude veca razlika u cijeni stocne i mlinarske psenice.

Kondor

Član
Tu od
30 Ruj 2012
Poruka
31

Jeste, Apache je krušna pšenica namijenjena za kruh, sama riječ "krušna" opisuje namjenu te pšenice a poboljšivači se koriste velikim dijelom za proizvodnju tjestenine.

neven56

Novi član
Tu od
2 Lis 2016
Poruka
15

Mijesas kvalitetnu psenicu i durum, nema to veze. Pisu ti i tu ljudi, apache je dobar ako ima 11% proteina, a uglavom je oko 10.

RYOU

Član
Tu od
31 Lis 2015
Poruka
174

mogao sam si misliti... tražio sam postotak proteina na vrećama i nigdje nije pisalo. trgovačke fore, a nisam imao internet da provjerim.

trenutno nemam svoj mlin, ali volio bi da imam, gledam da ga kupim....

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939

Ak bi sijal pšenicu izabral bi apache.
To sa proteinima ti ovisi o gnojidbi.
Ak buš vozil u mlin ne dobiješ svoju nazad.
Nisam još videl da bi u mlinu mjerlili proteine.
Pogledaj kakva je bila cjena pšenice ove godine.
Preračunaj si koliko moraš da uložiš u sjetvu prihranu zaštitu...
Ja sam si još prije dosta godina i idem u mlin kupim vreču kad treba i to je to.
Najeftinije.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Dejane,
ekonomski gledano si potpuno u pravu. No postoje i neki drugi razlozi za sjetvu. Ja svoju ne tretiram protiv bolesti. Osim zamjene u mlinu, gdje ne znam od kakve dobijem brašno, ostalo sameljem doma u čekičaru. Pomiješam s kuruzom i imam za svinje i kokoši. Jaja i njihovo meso mi pojedemo i znam kakve je kvalitete. Osim toga dobro mi dođe za plodored.

Sve to zajedno ima za mene određenu vrijednost i zato sijem. Kad bi imal mogućnost dobiti brašno od svoje pšenice, onda bi još više pazil na izbor sorte kod sijanja.

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149

Imao ove godine apaca, prinos 4,8 t/kj i 13% proteina , vise zavisi od godine i gnojidbe sta ces dobiti.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939

@iwanho

za domače životinje sijem tritikal.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Dejane,
ja sam prije sijal ječam i kupoval brašno. Zadnjih godina sijem pšenicu, ne kupujem brašno za kruh koji doma pećem. Čini mi se da je za mene tako bolje. A svinje i koke se ne bune ako je u šrotu pomiješana i pšenica. Premalo sijem da bi sijal dvije vrste žita.

Nemam saznanja kakav je kruh od pirovog brašna. Možda bi pir bila dobra opcija.

Jeli tritikal pogodan i za ljudsku prehranu ili je isključivo stočna hrana?

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939

Je pogodan, manje glutena, brašno je sive boje.

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948

I ne može se kruh raditi samo od brašna tritikala, nego se mora pomiješati sa pšeničnim.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Hvala na informacijama. Da ne kvarimo ovu temu, nastavak diskusije u adekvatnoj temi.

Imam problem sa nicanjem pšenice. Kod kupnje sam dobil sjeme s različitim etiketama: bijela (osnovno sjeme, prepakirano) i plava (sjeme prve generacije).
Sjeme prve generacije je dobro niknulo, a osnovno sjeme gotovo nikako. Vidi se na fotkama.
Ima li smisla sad presijati taj dio koji nije dobro niknul? Kak se bu sjetva u razmaku od 3 tjedna reflektirala na dozrijevanje? Površina nije velika. Moglo bi se novo sjeme ručno posijati i samo grabljama unijeti u zemlju jer je premokro za traktor.
Molim pomoć.

Prilozi

• WP_20161028_15_29_50_Pro[1].jpg
    WP_20161028_15_29_50_Pro[1].jpg
    79.6 KB · Pregleda: 147
  • WP_20161028_08_11_20_Pro[1].jpg
    WP_20161028_08_11_20_Pro[1].jpg
    65.4 KB · Pregleda: 147
  • WP_20161028_08_11_44_Pro[1].jpg
    WP_20161028_08_11_44_Pro[1].jpg
    76.5 KB · Pregleda: 139

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939

Ak je jako loše baci tritikal i požanješ isti dan kaj prenicu - al u druge vreče.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Dejane,
hvala na pokušaju pomoći. Imam dvije opcije. Prije kiše presijati sa pšenicom ili ostaviti do proljeća i dodati kan čim vrijeme dopusti. Nakon busanja procijeniti jel se isplati ostaviti ili preorati za buče.
Ukoliko ne bi bilo moguće istovremeno kombajnirati (problem 2x dobivati kombajn) ovu koja je niknula prije 5-6 dana i novo posijanu, onda rađe sad ne bi diral. To je dilema koja me muči.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661

Ova zadnja dilema te nemora mučiti, obje će dozorit u isto vrijeme. Nego meni nije jasno u ćemu je problem s sjemenom osim prepakiranog sjemena, kad jedna nije dobro nikla. Dali je ista sorta u pitanju. Ako ti je ostalo nekoliko zrna tog sjemena i friškog,stavi na klijanje, za par dana češ vidjet klijavost. Ja sam sijao prepakirani Apach, i nemam problema. Možda si preduboko zagrnuo. Dok se ne prosuši zemlja imaš vremena i vidi s klijanjem, usporedi i brzinu klijanja friškog i starog, onda češ znati dali sjeme nevalja.

borna92v

Član
Tu od
23 Sij 2013
Poruka
648

Ekipa, kak spriječiti da ti crna snijet dođe u pšenicu? Malo sam čital o tomu i videl sam da je to živa katastrofa... Dali špricanje preparatima za zaštitu klasa pomaže ili ne? Riječ je o tavanuši...

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149

Prvo sijes zdravo sijeme od psenice koja nije imala snijet, drugo sjeme mora biti obavezno tretirano nekim fungicidom za tretiranje sjemena u propisanoj dozi i nacin.

Tretiranje sjemena sa gotovim preparatima za to moze biti skupo , pogledas preparate koji koriste na sjemenskoj psenici(preradjivaci moraju na deklaraciji napisati aktivnu materiju fungicida koji je koristen), njegovu aktivnu supstancu i nadjes tatkav preparat u prodaji koji je namjenjen i za zastitu psenice preko lista ali nema boju u sebi i izadje te 5 puta jeftinije, preparat razrijedis vodom i u mjesaoni ili obicnoj mjesalici za beton pomjesas sa sjemenom i ostavis 24 sata sjeme psenice upije vlagu i mozes sijati , jer kad je ovlazeno ne klize se i nastaju problemi kod sjetve.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh