• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Punjac akumulatora ne radi?

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Minus mora biti spojen dijagonalno u odnosu na plus čija jedina stopica stoji kontra okrenuta .
Preostale dvije koje opet dođu dijagonalno su AC tj trafo.

A meni se čini da nije tako .
Dakle gore je dobro spojeno? IMG_20230212_175829.jpg IMG_20230213_140428.jpg

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Ampermetar je isto namotan sa lak žicom pa zbunjuje,al mislom da je dobro.Crvena izlaz na plus direktno,dijagonala (-) na ampermetar,pa na vanjski osigurac pa na crnu Izlaz.

Jedna strana trafa na AC grec i kondenzator, druga na crnu i kondenzator. Crna na nutarnji osigurač i AC grec dijagonalno.

Ak je krivo onda jedan poluval ispravlja a drugi je u kratkom spoju

I dalje neznam zakaj ne puni ak je dobro ili ne zgori ak je krivo

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Tamo gdje je osigurač na grecu je ac crna zica preko spojnice spojena na lak sekundara.i kkndenzator?.bem ti slike ....ak je tak onda je OK.

Na kraji bide ispalo da je on punil mrtvi akimulator..normalo sa ga nije napunil...ima tu pono nepoznanica

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Ovo je donji dio, ova žica do transformatora ide na pokazivač punjenja naprijed. Ove nisu dijagonalno već sijeku jedna drugu i to se dobro vidi. IMG_20230213_174705.jpg

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Trenutno mi multimetar u kvaru, kad ga uključim nije nula nego skaču brojke.
OK, mjerni instrument ti je u kvaru.

A da li si probao ispitati ispravnost greca, svake njegove diode barem s ispitnom lampicom?

Ako nisi, prvo isključi utikač iz utičnice 220V, da ne nastradaš.
Skini s greca 4 stopice i grec ispitaj s vanjskim akumulatorom i lampicom, svaku diodu posebno, pa nam napiši da li sve diode u jednom smjeru - polarizaciji svijetle, a u drugoj su ugašene ili???
Točno po ovoj shemi ih isprobaj, molim te:
th_5665844221851146392145725238_generalnogretz.png

Kolega ja na tvojim slikama vidim jako malo detalja, kao da uvijek bitni dio sakriješ, pa moramo imati jasnu sliku da prepoznamo da li je dobro spojeno ili nije, da možemo vidjeti i uočiti čitavu unutrašnjost kako je spojen...

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Ovako to izgleda na Einhell ali 22 ampera punjaću, makar je to sve isto. Izlaz sa transformatora mora ići dijagonalno na greatz a minus preko ampermetra.

Prilozi

• IMG_20230213_180138.jpg
    IMG_20230213_180138.jpg
    34.4 KB · Pregleda: 14
  • IMG_20230213_180112.jpg
    IMG_20230213_180112.jpg
    42.6 KB · Pregleda: 14

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
To je istina, ali osnovni spoj transformatora na greatz mora imati, bez toga teško da može dalje, ne znam koliku struju očekuje da može dobiti iz njega ali ovaj moj daje 10 ampera a model je 22. Mogu jedino još smanjiti ali ti je priča za sebe.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Ovako to izgleda na Einhell ali 22 ampera punjaću, makar je to sve isto. Izlaz sa transformatora mora ići dijagonalno na greatz a minus preko ampermetra.
Ako 22 ampera daje 10 onda ovaj moj daje 4-5 ampera? Koliko daje onaj od 4 ampera?

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Nije isto ti imaš tiristor, on nema. View attachment 57589
plus, jel ima termoelement u seriji na namotu primara? Kod mene je bio u prekidu jer sam preopteretio "glupi" punjač kada sam ga koristio kao izvor 12V. Morao sam malo "zagrebat" ispod plastične folije na primaru da dođem do termoelementa.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako 22 ampera daje 10 onda ovaj moj daje 4-5 ampera? Koliko daje onaj od 4 ampera?
Onaj moj za psihijatriju je 5 A..kad ga opteretim s 5 ampera (žarulja)napon padne na 11v..kaj je zapravo ok .to je napon praznog akumulatora..kako se puni raste napon /pada struja kaj je isto ok za ispravno punjenje
Nikako ne bi bilp dobro da na naponu 14 v punimo akumulator a 5 A..pri tom mislim na 45 /55 ah.

Isto je i s večim punjačima za veče kapacitete.Ipak je to punjač "glup za glupe"

Za napredne je regulacija struje..

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Da se ne ponavljamo...nemojte brkati efektivnu vrijednost napona, srednju vrijednost ispravljenog napona i vršnu vrijednost napona.
Ako je na sekundaru 10Veff, dovoljno je za dopunjavanje akumulatora (znači da ima vršno ~14V, s padovima napona oko 12,6V. Kak struja pada, padaju i padovi napona.
S 11V, je već situacija bolja, jer imamo nekih 13,5...14V, dakle dovoljno za dopuniti akumulator.
Ako je 12V, taj daje 15...15,5V, pa već treba biti oprezan pri kraju punjenja (treba ga pravovremeno isključiti, da ne ispari vodu).
Ako mislite da je 15Veff OK, onda ću vam reći da je taj napon dovoljan za pomoć pri pokretanju, ako trafo ima dosta strujne rezerve, jer diže napon akumulatora na 18...19V. Kad bi taj napon mjerili instrumentom bez akumulatora (samo na praznim klemama), bil bi cca 13V...tak da treba biti oprezan s običnim "glupim" punjačima.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Meni ampermetar više nikako ne radi, stalno pokazuje da su akumalotori puni, a unutra jedva čujem da zuji nešto. Kako sam škrtica naručio sam multimetar iz Kine za 50 kuna, nedam ovim našim lihvarima 150 kuna za jednak takav. Imam onaj uređaj iz Lidla koji mi pokazuje stanje akumulatora i pokazuje mi da je prazan, a ova kanta da je pun. Vjerojatno je grec riknuo, srećom imam onaj mali punjač 4 ampera pa njime punim.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Nije mi poznato od kojeg je to alternatora,, a tehnički ne vidim nikakav problem da alternator na statoru ima umjesto 3 čak 4 namota. To podrazumijeva imati i 4 kom plus i 4 kom minus glavnih dioda, a valjda i za pobudu 4 kom pobudnih. Mogla bi biti prednost "ispeglanija" efektivna struja, ili bi to na osciloskopu izgledale sinusoide malo zgusnutije. Mislim da bi to normalno i odlično punilo, a ne mora nužno oponašati trofazni generator, kad ionako izmjenični napon i struju mu okrenemo u istosmjerne i uguramo ih sve u jedan plus i minus 🙃🤓👋.

Najnoviji postovi

Na vrh