• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radna svjetla

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
Ja sam ugradio naprijed dvije lampe od 48W i iza jednu. Prezadovoljan sam.
Elektricar koji mi je to radio, koji je inace majstor ipo, kaze da je za one sa 9 ledica (27W) računao, da one trose otprilike 0.87 A struje, a ove onda po tome nekih 1.5 A.

Mora da se pretrgao od racunanja[emoji1]
24/27= 0.88
Bilo bi bolje da je izmjerio stvarnu potrošnju, jer ti kinezi svašta deklariraju, pa tako npr. jedan led koji imam a koji je deklariran na 10w u stvarnosti troši 20w.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Ja sam dvije spojio na ispravljac, odjednom, i njegova kazaljka mi je pokazala nekih 3 ampera. Koliko je to sad tocno, ne znam.
Uglavnom, tko je imao u originalu radna svijetla i zeli ih zamijeniti sa ovima, mislim da ne moze nista lose napraviti i da nitko ne bi trebao trpiti i biti preopterecen.

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
Samo napomena, te nightbreaker pošto jako svijetle, kraće traju, da se ne iznenadiš, meni na autu traju u prosjeku 6 mjeseci. Inače, jeftinije ih je naručiti s ebay.co.uk

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Da, samo H4.

Znači sve je plug & play? Nema opasnosti za instalaciju?

Sosta- te sam stavio samo kao primjer jer sam ovdje na forumu vidio da ih hvale. Da,naletio sam negdje na info da kratko traju,ako znaš neku bolju zarulju sličnih performansi, slobodno reci. Ja sam laik sto se toga tiče,jedna žarulja mi je crkla,pa reko kad već mijenjam,da promijenim obadvije i stavim nešto bolje.

DanXo

Član
Tu od
8 Velj 2017
Poruka
79
Jako ovisno i o autu/traktoru koliko žarulja traje, meni na jednom autu traje već više 5 godina H7 žarulja i za kratko i za dugo, a u drugome mi traje ista ta marka ali H4 po godinu dana. Radi se o Flosser Silver Blue žarulji, koja ima jaču nazivnu snagu 90/100W za H4 i 70W za H7. Svijetli iste boje kao xenon i svijetli jače nego obična žarulja. Stavil sam sad te žarulje i na traktor pa bum videl kak dugo bude svetelo.

Inače sam ih na autu usporedil sa Osram Night breaker laser i svijetli isto jako samo kaj Nightbreaker ima više žutu svijetlost kak klasična žarulja, a Silver Blue ima bijelu kak xenon.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,136
Ja sam ugradio naprijed dvije lampe od 48W i iza jednu. Prezadovoljan sam.
Elektricar koji mi je to radio, koji je inace majstor ipo, kaze da je za one sa 9 ledica (27W) računao, da one trose otprilike 0.87 A struje, a ove onda po tome nekih 1.5 A.

Boje jesu malo losije, ali daljina u koju bacaju i jacina su izvrsne. Mislim da sa halogenima ne bi bilo ni blizu. Vrlo sam zadovoljan.

Meni ovo nešto i nije jasno.
Ako je sijalica (LED ili nebitno šta) snage (znači i potrošnje) 27W onda bi ona morala da troši nešto malo više od 2A ako radi na 12V.
Ili ja možda griješim???

Znači ne mislim na količinu svjetlosti i za koju sijalicu je ona ekvivalentna , nego o potrošnji struje za određenu snagu na određenom naponu.

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
Ma da, u pravu si, P=UxI, ja sam nabrzinu zamijenio brojeve i pomnožio s 2 za broj žarulja, zavarao me rezultat njegovog majstora.
Dakle jedna žarulja od 27W na 12V trebala bi vući 2, 25A.

@DanXo
Naravno da trajnost žarulja ovisi o naponu instalacije, ali za nigthbrekaer je već proizvođač definirao da traju kraće što je jasno označeno na kutiji.
Inače, ja sam prezadovoljan s njima kako svijetle.
ca78720f7a117b91e5b915ebfaa7e337.jpg

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
pazi samo da ti se ne odbije kupa kao cesta , bilo bu buč.buč.buč.buč

neće ugradio sam ih prvenstveno radi rada samo po njivi .
Za cestu su prejake .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,432
Postavljanje jačih žarulja u far čini se nekoliko loših stvari
- skraćuje se vijek žaruljama
- skraćuje se vijek faru
Pogotovo na traktoru, gdje su male brzine, pa nema boljeg hlađenja.

DanXo

Član
Tu od
8 Velj 2017
Poruka
79
@Sosta

Da znam to, samo sam htio naglasiti da je ta "trajnost" relativna i ovisi od vozila do vozila. A ja ću rađe imat svijetlo kako treba i promijenit ga godišnje jedanput, nego da mi žarulja drži 5 godina a da sveti ko svijeća.

@ZJ

Kao što sam napisao već prije, meni osobno 70W žarulja traje dulje nego 55W tako da ne stoji teorija da se skraćuje vijek. A što se tiče fara, i to također ne vidim problema, jer da li je itko ikad promijenil far zato što mu je vijek istekao? Ako auto ima 20godina i više taj far je za zamjenu da je imal 10W ili 100W, prije češ promijeniti far jer ti ga je razbil kamen, divljač ili prometna nesreća nego zbog žarulje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,432
Prije požuti i otpadne srebro, pa to onda nadoknađuješ jačom žaruljom.
A trajnost žarulja je ionak statistička kategorija.

DanXo

Član
Tu od
8 Velj 2017
Poruka
79
Ha moguće da se to na nekim farovima može dogoditi, ali mogu ti pokazati far na mojem autu koji je stari 17 godina i ima originalne farove, osim kaj su iz vanjske strane malo potuckani od kamenčića, nutra je far ko novi, a imam gore 70W barem zadnjih 5 godina. Sve je to relativno, trajnost žarulja i farova. Ovisno o načinu vožnje, uvjeti vožnje i ostalih faktora.

Ne tvrdim ja sad da će mi te jače žarulje na traktoru trajat isto ili dulje nego normalne niti da se neće oštetiti far. Ali probal sam, sjebalo se i ok. Kupit ću drugi far i staviti normalne žarulje ako dođe do tog ekstremnog slučaja. :D

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,432
Svatko ima pravo na svoje greške, koje, u konačnici, i sam plati :)

DanXo

Član
Tu od
8 Velj 2017
Poruka
79
Tako je :D Ali za 5 godina ću stavit sliku fara tubera samo tek tolko da vidimo stvarni utjecaj jače žarulje. Ajmo to staviti pod neko forumsko istraživanje. Ima tko još tubera pa da usporedimo. :D

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,432
Puno traktora ima takve COBO farove. Imamo ih i mi na Sameu. Nebi onu paučinu od instalacije dodatno opterećival, jer i ovaj dobro svijetle.
Ne sjećam se da sam u njegovih 2,5 t sati mijenjal koju žarulju.

DanXo

Član
Tu od
8 Velj 2017
Poruka
79
Ha ja sam ti jedan od onih koji uvijek mora nekaj "poboljšati", pa kolko god mi original žarulje svijetle dobro moram probati da li može bolje. Nekad je moje bolje a nekad vidim da je original ipak bolje.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,749
Jeble vas te dodatne radne lampe, naročito one koji se pod njima po cesti voze a ima ih fala bogu sad koliko hočeš. Svaki drugi svjetli ko božično drvce.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Bogme da jedan Case ima 4 fara na vrhu kabine i to stalno radi pa razmišljam o prački ili zračnici .

Na vrh