• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Nije u šumi, nego na livadi. Planiram srušiti ove tri vrbe na slikama. Pila je J 2159 (3 kW), vodilica 45 cm.

Planiram prvo porezati granje, ili barem veći dio granja i to s A lojtre. Plan je ok ili treba drukčije pristupiti rušenju i razrezivanju na 30 cm? Posebno one koja je skoro ko ogromni grm (dosta deblja od dvije duljine vodilice). Svaki savjet je dobro došel.
IMG_20211118_120218 - 1.jpg IMG_20211118_120541.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Planiram prvo porezati granje, ili barem veći dio granja i to s A lojtre
Ja bi radije s kabine traktora, nek mi se tu lojtra ne dopada. Izgleda mi nesigurno sa nje raditi.

Bojim se da bu to sve skupa puno muke za malo koristi, a i kaj buš na kraju sa panjevima jer predpostavljam da ih rušiš da očistiš teren?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Danas se takve stvari mogu napraviti bez explozija, prahom za razbijanje ;)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Da imam takve vrbe za rušiti ja bih obrezal samo s jedne strane da budem 100% siguran kam se bude srušila. Onda bih potpilil cijelu jer lojtra i motorka i penzić nisu baš sigurna kombinacija. ;) Posel sa zemlje je puno sigurniji.
Budu se sigurno javili i profići koji to delaju svaki dan sa boljim savjetima.

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Nije u šumi, nego na livadi. Planiram srušiti ove tri vrbe na slikama. Pila je J 2159 (3 kW), vodilica 45 cm.

Planiram prvo porezati granje, ili barem veći dio granja i to s A lojtre. Plan je ok ili treba drukčije pristupiti rušenju i razrezivanju na 30 cm? Posebno one koja je skoro ko ogromni grm (dosta deblja od dvije duljine vodilice). Svaki savjet je dobro došel.
View attachment 44865 View attachment 44866
Da su moje one dvije desno b isrušil ovakove kakve su sada i onda dalje pilil a ovu lijevo ovak kak je rušil granu po granu

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
nemoj sa lojtri brate mili, to ti je samoubojstvo iz zasjede...ako već ne moeš sa zemlje dohvatiti popni se gore na krunu i sjeci okolo granu po granu, sistem rušenja je isti kao i kod obaranja pri zemlji, znači zasjek na stranu gdje želiš da padne i onda sjeći. Iako ovdje barem imaš mjesta koliko ti srcu drago ja bi ih obarao odmah pri zemlji. Na drugoj slici se vidi ono malo crvene boje od husq hlača, čisti za predodžbu ;)

Sretno :) 146242486_894486354642380_6366831070968829072_n.jpg
146278911_132287268669870_2401280871982685460_n.jpg
150280075_456304265552610_3244996212810152629_n.jpg

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Zahvaljujem svima. :ppozdrav:

Uvažavajući sve napisano, vjerojatno bu lojtra poslužila za siguran dolazak u krošnju. Možda bu koju tanju granu trebalo odrezati s lojtre jer je krošnja dosta gusta pa da s ima mjesta, ali onda buju dvojica držala lojtru.
Kod ove dvije koje su "vitkije" planiram postupiti po prijedlogu @lijeskakc i odrezati nekoliko grana na jednoj strani pa onda rušiti na kontra stranu.

Nepoznanica mi je kak srušiti deblo koje je deblje od dvije duljine vodilice.
Izrezati na jednoj strani normalnu kajlu 1/3 promjera, a na kontra strani izvaditi cca 30 cm visine i u dubinu toliko da pila, kad uđe u tu udubinu, može ordrezati do prelomnice. Bi li možda, za takav slučaj, bilo pametno uzeti sa sobom hidrauličnu dizalicu?

Ispričavam se ako postavljam nekome smiješna pitanja.

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
360
Izrezati na jednoj strani normalnu kajlu 1/3 promjera, a na kontra strani izvaditi cca 30 cm visine i u dubinu toliko da pila, kad uđe u tu udubinu, može ordrezati do prelomnice.

Upravo tako , samo možda neće biti dovoljno samo 30 cm da bi se dosegla prijelomica , za hidrauličnu dizalicu nema velike potrebe ako bude s kontra strane krošnja olakšana .

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Nepoznanica mi je kak srušiti deblo koje je deblje od dvije duljine vodilice.
Izrezati na jednoj strani normalnu kajlu 1/3 promjera, a na kontra strani izvaditi cca 30 cm visine i u dubinu toliko da pila, kad uđe u tu udubinu, može ordrezati do prelomnice. Bi li možda, za takav slučaj, bilo pametno uzeti sa sobom hidrauličnu dizalicu?

Ispričavam se ako postavljam nekome smiješna pitanja.
Ne. Kad izvadiš zasjek (kajlu) sa iste strane ubušiti punom vodilicom u sredinu i sjeći prema obje strane da ti id prijelomnice ostane po 10tak cm i onda režeš normalno sa druge strane i natjeraš ga klinovima, panj ti mora izgledati od prilike ovak 152377649_186995039895287_5318318026642617557_n.jpg

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Hvala svima, a pogotovi @Ghost. (y) :ppozdrav:
Ubod sa strane vađenja kajle (zasjeka) mi nikad ne bi pal na pamet.
Vjerojatno kajlu treba vaditi sa što većim kutem (60°), i(ili) dodatno napraviti mjesto za pilu. Ako je drvo šuplje, problema prekratke vodilice nema, :) ali nema ni drva. :confused:

@jocc,​

debljinu ne znam točno. Nisam mjeril ali po procjeni dvije su oko metar, a grmolika oko 1,5m.

@MUHA,​

tebi sam ostal dužan odgovor.
Traktor nema kabinu. Panjeve bum, nakon rušenja, odrezal čim niže i za sad buju ostali. Teren je kod njih najniži. Vjerojatno bu tu, iz drugih razloga, imala posla kombinirka pa ili se buju zatrpali, ili izvadili.

Kad već spominjemo panjeve, kakvo je korenje kod vrbe, više površinsko kao kod šljive ili dubinsko kao kod oreha?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
nikad nisam došal na ideju da otkapam vrbu, baš nemam pojma di joj koren ide...
a ove kaj srušiš, vjerojatno budu isterale iz panja nove šibe...teško se nje riješit...

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Ne znam kako vi ste sa vrbama ali ja ih mrzim, prošle godine sam tako rezao granu po granu i desio mi se povrat , udarila je u mene i pal sam sa motorkom u vodu. Da me nije brat potegnuo van možda bi se utopil, voda do grla a ja držim motorku u zraku.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
za takve bedastoće ja imam motorni trimer sa pilom na vrhu, 5 metri kad ga razvučem...bolje bit malo ošvican, nego jako mokar... 🤭

Najnoviji postovi

Na vrh