• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,346
U mom kraju bilo nekiih stabala bukve oko 2 metra na panju. Ja sam radio 140 cm a jedna dala skoro 40 metara ogreva, bilo pre desetak god. Vidjeo prije par dana vlasnika pa rece da cemo jednu u avgustu resavat, i ta je preko metra. Ovaj trupac nisam ja radio vec samo posliko radi usporedbe, cereslo je siroko 1,65., . IMG_20190806_173233.jpg
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,346
Mogao sam al onda sebe lažem a od kad sam sebe uhvatio u laži nikom ne vjerujem, ha.
Za ovaj trupac je šumar rekao 8 kubika, vitlom vukla dva timberčeka da ga dignu iz potoka, još toliko zemlje izvukli kazu vozači, a onda nije bio prblem jedan dovukao na lager.
U mojoj drzavnoj furmi nekad sa kolegama komentarišem i kažem stabo dalo 20 metara drva, a oni ma daj nemoj molim te ..., gdje to ima, skoro da ništa ne vjeruju ali oni neznaju šta je motorka, brusilica ili bilo koji drugi alat jer je to gradska raja, a i kad me pitaju šta radim on samo upitaju da nešto pričaju da im nije dosadno.
Na ovom reonu pre desetak godina sam posjekao jedno stablo koje se nesreće , bukva oko 120 cm na panju, furnirka, bijela sva kao papir, unutra srčike ali samo žuto bez crnog, bilo od 8 do 10 cm ali nimalo nije bilo šuplje, a na njoj bile sve sitna grane, kojih je bilo samo na ovršku. Takvo stablo nemože se baš nać, bio sa mnom šurjak on radi u šumarstvu kao sjekač i kaže da nikada nije vidjeo da je bukva tako zdrava sa toliko godina.
 

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,190
Steta da nije ovako zavrsila...
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,346
Za ogrev otišla, cijena bukve oblovina je kod nas skoro jadnaka cijeni prerađene u ogrev.
 

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
550
Steta, bas steta. Kod mene recimo za ogrev 32-33 evra, a najobicniji trupac 60 evra. Za nesto tako posebno bi neko valjda vise platio.
 

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,346
Da u konus, i onda se obro nabije trn. E sad kojim čekićom sa koliko dužine drške, koliko zamaha, dali je rukavica na ruci ili ne, to imaju stručnjaci koji će izračunat sve na forumu ja neći to računaat.
Ja to radim u čeličnom škripu i imam napravljen šablon u šinji za ozbiljn udarc. Ako se i ne nabije dobro treba ostavit duže mnalo pa će se vremenom samo uvući.
Uglavnom trn treba biti od malo trvđeg matrijala recimo od kvalitetnijih vijaka, da se nabi smotao ili zagulio pošto je sajla tvdra. Konusni valjak od poluosovine 28 mm, je idealan unutra mekan za bušit a okolo povećana tvrdoća. Ja ovo čak uradim i u šumi kada pukne glavna sajla ako imam dosta sajlanja da se nebi petljao sa vezanjem u čvor. Na mom vitlu ja sajlu nagonim na 90 %, ako je čvor to nemogu čvor odmah puca i za 30 % onda manje mogu potezat.
 

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,710
ide da, po šumi još najbolje al kad dođe na naše ove nevaljave ceste pa kad počne skakat....
 

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,190
Lijepo natovareno...koliko je tovar dugacak? Kako ste to navaljali na prikolicu??
 

Najnoviji postovi

Na vrh