• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
E fućkaj ga; sad ti trava nije zelenija u susjedinom dvorištu 🤭
Nije ali je definitivno postalo tlaka na proljece boriti se sa 2 placa kada krene kosnja. Bar da ima punica ili punac, mozda bi nesto i pokosili :LOL: a ovako sve na meni. Sada sam presao 50 godina i mislim da cu morati nabaviti neku samohodnu kosilicu, nema druge.

• Like
Reactions: ZJ

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
Ove vlasnike bi tak zapregnul i nek delaju.
I dal im dnevno pol deci vode.
Ljudska civilizacija je napredovala na osnovu robovlasnickog rada ljudi pa i zivotinja, nebi danas imali takvu opcenitu razvijenost kao cocjecanstvo da toga nije bilo....

Na stranu sto danas postoje zakoni u uredjenim zemljama koji to donekle brane ili reguliraju i naravno da to danas nije humano ali eto konkretno Filipinci i Nepalci su samo na stepenici ili dvije vislje od tog jadnog konja. Realnost.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Bogati su bogati radi takvog rada nekih drugih. Onda su postali licemjerni i napisali su zakone kojima to ne žele vidjeti blizu sebe...
Priča o humanosti prema životinjama...zakaj je grijeh da ih se koristi za pomoć i rad a zlostavlja ih se ubijanjem iz zabave, radi trofeja.
Žalosno je da to mnogi ljudi ne vide.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
najlicemjernije je kad su zabranili cirkus sa životinjma ..te životinje uz batine imali su pune porcije ..i tuširanje svaki an
Takvi su mi najači,prosvjeduju ispred cirkusa za dobrobit tih životinja,a oni kao vole životinje i vuku pse i mačke sa sobom,a pojma nemaju da je zbog hrane kojom ih oni hrane nastradala krava,svinja... :sick:

nescafe2

Član
Tu od
4 Lip 2020
Poruka
53
daj ti nama reci sa kakvom motorkom delaš drva? 🙂
Pa danas u 2023 godini samo jedno se moze zvati motorna pila, sve ostalo su nuzne testere za rezanje.
Dakle ocito je, Husqvarna (y)

Glavna je 545 a pomocna 435.

S obzirom da u zadnjih 4-5 godina nema nesto tako debelo za obarati i da su vecinom skoro sva drva vec oborena od strane sumarije, jos sam mac na 545 sa 40cm spustio na 38cm. Snage na pretek a duzina i dalje dovoljna za povremeno obaranje drveta cca do 35cm u promjeru. Zbilja se ne sjecam da sam ista deblje imao za obarati, cak je sada politika lugara ako ima nesto tako +50cm za obarati da nam to vise ni ne daju nego dodje sjekac iz sumarije i skine ga dolje.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Nije to politika lugara, kod nas u šumarijama iznad 25cm debljine se ne bi smjelo obarati nitkp osim njihovih radnika. Ali kad vidim posao sjekaca mene bude sram reci da radim taj posao.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,619
U nekoliko navrata sam čul informaciju da pila ima više snage s kraćim mačem. Zaboravimo na igru riječi snaga i moment, mislim da svi znamo na kaj se misli. Meni je jasno da to vrijedi ako je mač cijelom duljinom u zahvatu. No ako je debljina drveta npr. 35 cm, zašto bi s mačem od 38 cm bilo lakše pili, nego s mačem od 45 cm. Ne vidim razlog, molim vas da me prosvjetlite.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
U piljenju je zanemariva razlika,ali je u manevriranju sa dužim mačem dosta teže,a i sama pila je sa kraćim mačem lakša i brže se nabrusi ;)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,619
Na postavljanje pitanja me ponukala izjava @nescafe2 da je stavio za 2 cm kraći mač id da sad snage ima na pretek.
Kaj se tiče manevriranja i oštrenja/tupljenja, to mi je jasno i nemam primjedbi. Osim da je za zemlju rovat freza, a kod pile je to nezgoda u radu. ;)

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ja sad skoro sve radim sa MS 462 sa mačem od 50 cm (osim piljenja sitnih grana kad srušim neko drvo sa velikom krošnjom) i puno mi je lakše presjecati čak i tanje grane na zemlji jer se ne moram sagibati toliko ko sa kraćom vodilicom iako je pila teža od npr. 550xp. Kaj se tiće snage, logično da je pila “jača” sa manjim mačem - manja inercija lanca sa manje karika/mase, manje trenje zbog kraće vodilice. Samo je pitanje kolko se to osjeti na kojoj pili.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,619
Manja inercija lanca - prednost samo kod pokretanja, kasnije nedostatak. Slično kao kod težine čekiča od malčera.
Manje trenje u vodilici - točno, ali zanemarivo u odnosu na silu rezanja. Veći utjecaj od nekoliko cm kraćeg mača ima zvijezda na vrhu mača.

Najnoviji postovi

Na vrh