Veli moj stric da sve to goriPa ima, jel granje ili upotrebljiva drvo. View attachment 71486 View attachment 71487 View attachment 71488
Znači sve što se izvuče vitlom na mjesto rezanja se sječe do 5-7 cm I vozi. Nije to gubljenje vremena na recimo 10m drva ima tog 1metar i to je nekih pol sata rada više. Ali svi koji znaju za moj rad znaju samo da su ostale sitne grane. Takođe znaju da ova sitna drva ogranjci ja im kod kuće ne režem dodatno. To znaju i tako ide dogovor, za cijenu su zadovoljni i fer rad.
U šumu idem bez vlasnika i neki nisu otišli i 10-tak godina, i nemogu otići. Nikad nesmije hvaliti niti čačkalica.
Lugar mi javi doznake ili čak da nemogu odraditi doznake, ja odradim drva i opet je sve ok jer može i naknadno da zatvori panjeve u privatnoj šumi. Da želim varati ovo nebi radio, radio bi neke druge stvari..
Sve je to na ličnom izboru. Mogu samo reći da svi oni koji se misle obogatiti na prevari i tuđoj nesreći, a svojoj porodici donijeti sreću sa tuđe nesreće grdo se varaju, ta sreća je kratkog daha.
Je, puno je bolja.Uzmi je i bit češ zadovoljan.Jedno pitanje za ekipu koja puno koristi sjekire, ako imaju iskustva u upotrebi Fiskars x27 u odnosu prema "običnoj" sjekiri klasičnoj starinskoj. Da li je to zbilja toliko bolja? Nije da mi često treba sjekira pored kalača a i ovih običnih imam desetak komada, nekoliko novije generacije iz lokalnih agro centara, te nove su da mogu reći da imam sjekiru.
Počasti se i nećeš požaliti. Čini mi se da fiskars daje neku garanciju tipa 20 i vise godinaJedno pitanje za ekipu koja puno koristi sjekire, ako imaju iskustva u upotrebi Fiskars x27 u odnosu prema "običnoj" sjekiri klasičnoj starinskoj. Da li je to zbilja toliko bolja? Nije da mi često treba sjekira pored kalača a i ovih običnih imam desetak komada, nekoliko novije generacije iz lokalnih agro centara, te nove su da mogu reći da imam sjekiru.
Ima tome dost let, bili mi u šumi i naravno prvi dan polomili držala. Malo neznanje, malo stara držala koja su ko zna koliko puta bila u vodi da bi se zapunula....Ja bi si htel kupiti neke kvalitetne sjekire koje nemaju drvena držala.
Ove stare su dobre, al mi dojade ova drvena držala, em se strgaju dolje kod sjekire, em se stalno rasađivaju i rasušivaju.
Može li objašnjenje koje je to drvo?Nemre, ak je drzalo od drenka mladog
Isto tako molim prijevod?I to mora biti gradova skalama
SvibičMože li objašnjenje koje je to drvo?
Vjerujem da je kolega htel reči Grabova skala, cjepanica na sitno.Isto tako molim prijevod?