• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,968
Ali ìšli su komentari i ušteda vremena i novca. Pa bih htjeo da čujem kolike su tu uštede svega.
Gledaj, ja ne gledam koliko uštedim ili više potrošim, ja gledam da sebi olakšam, a tako vjerojatno i Ti radiš.
Ja radim drva za sebe a Ti za prodaju i tu je razlika između nas.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,599
Ne štima to kaj si napisal da furek ima 80 kil,a vas dva zdignete svaki manje od 25 🤔. Ko zdigne ostatak🤔

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,716
Nič se ja ne jezim. Rekel sam da bum pojasnil. ;)

Nikad ne dižemo cijeli furek nego samo pol. Kantamo (prehitavamo) ga na prikolicu po štengama koje napravimo od tanjih furkov. Napisal sam 25 kg jer nikad nije idealno podijeljeno na svakog po pola od pol težine furka.
Probali smo koturati po fosni, ali smo se iznenadili da je teže nego kantati. Uvijek treba držati da se ne pokoturne nazaj, a ovak težinu frtalj furka imamo na rukama jako kratko jer se povećanjem nagiba furka opterećenje na ruke smanjuje.
Čista fizika u službi fizičkog posla.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,650
Gledaj, ja ne gledam koliko uštedim ili više potrošim, ja gledam da sebi olakšam, a tako vjerojatno i Ti radiš.
Ja radim drva za sebe a Ti za prodaju i tu je razlika između nas.
Drugog člana sam pitao za ùstedu pa se ućutao a onda sam postavio i tebi, nema veze sve uredno. Mislio sam da ćeš pojasniti postupak koji sam pitao.Da pojasnim ne radim prodaju , i nikad to nisam ni radio, samo uslugu vlasnicima šume.
Kod mene je razvoj situacije išao ovako. Davne 2001 kad sam zapoceo radove spremao sam za oko 50 domačinstava ogrev ( panj- kuća) plus ostale usluge sajlanje ogreva i trupca tehnike. Mnogi su u početku trazili da to bude metrica. Neki vlasnici su imali radnike, nekad sam ja angažovao. To je bila tuga i patnja. Ja plus 3 čovjeka jedva je išlo 12 metara cjepanice, a uvjek je ostajala količina i do 30% koja se nije mogla izraditi. Nekad je tovarena oblica i od 40 cm. Nakon 3-4 godine podvučem crtu i vlasnici koji hoće uslugu furak ili ništa. Svi su se preporodili a ja pogotovo, stabla koja su i preko metar prečnika i ona od 1,5 m sve je bilo izrađeno nište ne ostaje. Ta razlika u dvoje kolica piljevine kako reče jedan član, pa to mi je smiješno 100kg drveta od 7t.
Ako pričamo kako da sebi olakšamo, pa ja sam to uvjek radio, imam specifičan stroj i umalo da me ubijediš da na njega okačim i cjepač. Bar mi to nebi bio problem, onda bi bilo vitlo, prikolica i cjepač istovremeno na jednom stroju.
Kažeš imaš cjepač sa vitlom, znam i to je uredno oko privlačanja, samo metar prečnika neide baš lako ima tu guznog pogona oko okretanja i krajcanja izokolo da se izradi, neke nemože nikako pa opet motorka. Znam ja kako to ide, nije to tako glat, ima kod mene nekih avanturista koji su kupili vitliće 5-6t, cjepače pa zakupe odjel a krupnu robu samo gledaju. Odem ja popravljati u šumu i vitlo i cjepač i neke druge stvari a upravo da vidin ucinak i usporedba prema drugim.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,769
@smilan, kakvu vrstu drva uglavnom radiš?
Hrastovina bi trebala biti na suncu i kiši bar godinu prije upotrebe, dok za bukvu i graber to čak nije poželjno.

Mi smo uvijek kupovali metrice, samo nekoliko puta višemetricu, i onda se to sušilo bar godinu dana prije upotrebe. Kak da spremim 30 metri sitnih drva, napiljenih na 25cm na otvorenom i onda ih kasnije spremim pod krov?

Metrice su (baš kak i furki) i prednost i mana, zavisno od situacije do situacije...ali kad drva kupuješ, onda su uglavnom u metricama. Bar pri nama.
Tak da je svatko u pravu i krivu istovremeno i svak dela kak misli da mu je optimalno (kaj ne znači i najlakše).

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,278
.Ta razlika u dvoje kolica piljevine kako reče jedan član, pa to mi je smiješno 100kg drveta od 7t.

Do 10% drvne mase ode u piljevinu ukoliko sve u kratko režeš motornom pilom dok oko 4% ako ide banzek..tako kaže matematika...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,650
To šo me pitaš "ZJ" je nešto drugo. Bio je moj komentar oko skraćivanja procesa rada, onda su neki pošli da me ubjeduju kako oni to rade sa manje vremena i ili brže, te da takvim postupkom imaju manje troškove. Postavio sam svoje vrijeme rada i pitao sam za ùstede koje i na čemu su, a da pojasne gdje su i šta ùstedili. Postavio sam i slike nekih trupaca u predhodnim komentarima, nek objasne kako to izvode razumijem ih.
Do 10% drvne mase ode u piljevinu ukoliko sve u kratko režeš motornom pilom dok oko 4% ako ide banzek..tako kaže matematika...
Moja matematika kaže ovako na 100cm duzina imaš 3 reza od 1- 1,2 mm. Znači 3x1,2 =3,6 ajd 4 cm. To otpada sa dužnog metra, znači max 4%. Ako je otpalo 10% pojasni gdje je još tih 6 cm.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,205
Radim slično kao kolega 4340
Ja radim malo šume,za vlastite potrebe i nemam iskustva kao neki ovdje ,ali gledam kako da si maksimalno olakšam
Trupce gladam maksimalno vitlom izvuči iz šume i onda čim više sa traktorom izvučem iz šume tik do kuće(tako da izbjegnem utovar drva na prikolicu u šumi i uštedim kičmu)
Šuma mi je udaljena i nemam vremena u šumi cijepat,pa onda doma režem na 90 cm i vitlom na cjepaču i cjepačem rješavam ostalo i tako se godinu dana suši
Piljenje na 30 cm ide direktno na hrpi motorkom,i ubacivanje na prikolicu(opet nema saginjanja,Štedi se kičma)i iz prikolice dirkt u peć,nema slaganja u šupu
>Svatko nek radi po svoje ali meni ovo ispada najmanja muka,o uštedama i vremenu ne razmišljam,već o tome da imam najmanje fizičke muke
I to izgleda ovako
IMG_20220305_122239.jpg IMG_20220409_145545.jpg IMG_20220409_144651_1.jpg

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
459
I meni je najbliža šuma oko pola sata vožnje tako da gledam da čim prije drva budu doma to je obično u višemetrici jer imam prikolicu sa kranom, onda kalam na struju metrice (1m)i slažem vani da se suše, prije zime pilim (33cm)na cirkular električni i spremam u drvarnu. Međutim ova godina je vjerovatno zadnja kaj se tiče drvarne jer od sad ću pilit direktno u kotlovnicu svaka dva do tri tjedna jedna radnja manje. Najbitnije ne dižem praktično ništa teže od motorne pile, i sjekirom siječem samo granje u šumi.
Da mi je šuma sa ozbiljnom robom blizu onda bi kalač išao u šumu i odmah na kratko ovak se snalazim kak mislim da mi je najbolje.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,205
Kod nas se drva rade zimi,i obično pasne mrak kad dođem nakon posla u šumu i samo mi preostaje zakopčati višemetrice za traktor i dovući ih doma,a doma kade stignem
U šumu neidem po blatu jer je nemoguće zbog nagiba raditi,ide se samo kad je suho(bura)ili ledeno(smrznuto tlo),a cijepam doma i dan nakon kiše da iskoristim vrijeme

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,753
To je jos u redu, u malo daljem susjednom selu ljudi imaju obrt za usluge u sumarstvu i zaposle jednog lika sa dugogodisnjim iskustvom, daju mu traktor i novu, glanc novu ms462 da ide radit, lik zaglavi pilu u obaranju, zaveze gurnu za zadnju rucku i povuce traktorom...naravo da je zavrsila u djelovima

Na vrh