Gledaj, ja ne gledam koliko uštedim ili više potrošim, ja gledam da sebi olakšam, a tako vjerojatno i Ti radiš.
Ja radim drva za sebe a Ti za prodaju i tu je razlika između nas.
Drugog člana sam pitao za ùstedu pa se ućutao a onda sam postavio i tebi, nema veze sve uredno. Mislio sam da ćeš pojasniti postupak koji sam pitao.Da pojasnim ne radim prodaju , i nikad to nisam ni radio, samo uslugu vlasnicima šume.
Kod mene je razvoj situacije išao ovako. Davne 2001 kad sam zapoceo radove spremao sam za oko 50 domačinstava ogrev ( panj- kuća) plus ostale usluge sajlanje ogreva i trupca tehnike. Mnogi su u početku trazili da to bude metrica. Neki vlasnici su imali radnike, nekad sam ja angažovao. To je bila tuga i patnja. Ja plus 3 čovjeka jedva je išlo 12 metara cjepanice, a uvjek je ostajala količina i do 30% koja se nije mogla izraditi. Nekad je tovarena oblica i od 40 cm. Nakon 3-4 godine podvučem crtu i vlasnici koji hoće uslugu furak ili ništa. Svi su se preporodili a ja pogotovo, stabla koja su i preko metar prečnika i ona od 1,5 m sve je bilo izrađeno nište ne ostaje. Ta razlika u dvoje kolica piljevine kako reče jedan član, pa to mi je smiješno 100kg drveta od 7t.
Ako pričamo kako da sebi olakšamo, pa ja sam to uvjek radio, imam specifičan stroj i umalo da me ubijediš da na njega okačim i cjepač. Bar mi to nebi bio problem, onda bi bilo vitlo, prikolica i cjepač istovremeno na jednom stroju.
Kažeš imaš cjepač sa vitlom, znam i to je uredno oko privlačanja, samo metar prečnika neide baš lako ima tu guznog pogona oko okretanja i krajcanja izokolo da se izradi, neke nemože nikako pa opet motorka. Znam ja kako to ide, nije to tako glat, ima kod mene nekih avanturista koji su kupili vitliće 5-6t, cjepače pa zakupe odjel a krupnu robu samo gledaju. Odem ja popravljati u šumu i vitlo i cjepač i neke druge stvari a upravo da vidin ucinak i usporedba prema drugim.