• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,662
Presa za presanje završetaka sajli radi na 300t. Recimo završetak ( čep) od 32 mm onaj na kraju omče stanji ispod 28 mm i od sajle ili čeličnih niti u tom čepu napravi cjelinu.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,555
Sve to stoji ali ovdje je bila riječ o kalačima, sumnjam da netko radi doma sa kalačem od 300t. Poanta cijele priče je da bolje kalat sa bilo kakvim nego mlatarat sa sjekirom. Ovakav cilindar je jako skup i nepotreban za to što ga ja trebam ali neka se nađe, ja neću iskoristiti njegov potencijal a ni ne treba mi toliko. Tko može i zdrav je svaka mu čast, ja na žalost ne mogu i nadam se da se više neće vratiti takvi dani da moram opet ručno kalati. Ne trebaju ni svi imati profi strojeve, tko to radi svaki dan sigurno si neće kupiti jednofaznog za par sto eura. Na kraju svi se pokrivamo kako možemo, bitno da su drva pospremljena.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,662
Stavio si da je taj cilindar propisno iskoristiti i meni je palo na pamet gdje se koristi slično ozbiljan cilindar, za izradu opreme vezane za rad u šumi, što priliči ovom naslovu teme.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,555
Jasna stvar, ponekad bi i dobro došlo da ima se s čim stisnuti završetak nego da stavljam žabice. Te žabice koje kupim u lokalnim dućanima su ko od repe.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,662
Ima način. IMG_20210223_112938.jpg
Evo ti jedna ideja. Pisao sam o njoj a eto ponovit ću. Istokaren čep u konus ( može se izraditi i kovanjem) širu stranu okrenuti vani, odsjeći središni struk nekih 5-6 cm, provući sajlu kroz čep i potom pripremljeni trn nabiti u sajlu. Sve to poslije obraditi brusilicom. Ako je odrađeno kvalitetno jednako je kai o presom. Recimo za sajlu 12/17 mm, konus, a trn od 12 mm izostren na nul na dužinu oko 4 cm. Ili na strugu konus 6-7 stepeni. 20240410_084242.jpg 20240410_084211.jpg
Ko ovo savlada može sebi izraditi omči po želji. Vrlo jednostavno. Samo treba konusni trn dobro nabiti.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,221
Super ideja,Možda još kraj na kraju zavariti,ali onda se više neda ponovo iskoristiti
Da li znaš ili ima neki video gdje je lijepo i jednostavno obješnjeno kako isplesti sajlu da se dobije oko na kraju sajle
Koristim za to žabice,ali imam doma jednu sajlu koja je ispletena i to super izgleda

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,132
Jednom sam vidio majstora kako je to zapertlao.
Vidio sam samo da je sajlu stisnuo da "nabubri" i inda umetao "konce". Bio prebrz da to zapamtim!

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,662
Ovakav završetak kako ja izvodim je vrlo moćan. Netreba varenje jer ovo se nemože izčupati. Ja u sezonu krećem sa 10 omči, skoro da ih sve pokidam a niti jedna se ne izčupa. Jednostavno ili sajla puca ili klizač. Pokidaju omče i vrlo jake klizače. 20230909_135809.jpg
Na vasim vitlovima to bi bilo jos dugotrajnije, kod mene je moćno vitlo i zahtjevam teren koji izima danak.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,132
Ti završeci sajla ovise o trenju koje je fiksno, kao i kod uprešanih prstenova i tu je sila definirana.
Dok kod pletenih čim je sila istezanja veča, veče je i trenje i sila

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,662
DJelimično trenje, ovjde je i igri razlika prečnika. Recimo konus 12/17, da bi se sajla izvukla ovih 17 mm gdje je najdeblji trn, nemože da se provuče kroz 12mm, gdje je uža rupa. Takođe nije moguće da se tih 17 mm skupe jer je u unutrašnosti sve nabijeno. To zavisi od ugla konusa. Recima za 16mm sajle ovaj način nije povoljan, zbog tanke stijenke pucaju čepovi ( zavrsetak se raskine), pa je potrebno raditi van standardni čep veći od 30 mm koji se ne uklapa u klizač.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,555
Nisam nikad koristio takve sajle sa klizačima, uvijek koristim lance i za njih kopčam. Baš budem si probal složiti koju sajlu tako.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,662
Jedna od mana omči je korištenje u odvozu, tad se ozbiljno habaju, sve ostalo je prednost u odnosu na lance. Dok sam radio sa lancima nabavio sam ih popriličan broj, razne kuke, nastavke, klizače za kačanje. Velika mana je njihova težina i problem oko provlačenja ispod stabla. Nositi 3 lanca G10 je tezina ohoho. Dok recimo 3 omče su laganije od jednog tog lanca. Kad sam prešao na sistem omči to je preporod.

Najnoviji postovi

Na vrh