• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,669
Da li znaš ili ima neki video gdje je lijepo i jednostavno obješnjeno kako isplesti sajlu da se dobije oko na kraju sajle
Koristim za to žabice,ali imam doma jednu sajlu koja je ispletena i to super izgleda
.
Neznam kako ide prevod i objašnjenje dali je dobro. Bio je jedan na naški jezik ali nema.
Jedino da ja to izvedem i snimim. 20240423_131541.jpg
Evo gdje je upleteno mjesto spajanja dvije sajle ili mjesto prekida. Ovo je vidljivi nastavak, obično ide kad se prekine veća dužina a to treba odraditi u šumi, da se završi posao i slično. Postoji i drigi način koji je nevidljiv, koji zahtijeva 5-6 sati rada. Taj način se radi kad su u pitanju ozbiljnije dužine, kad su sajle nove i trebaju dugo da služe. Nastavak ide recipročno precniku za 14 mm sajlu ide preklop od 14 metara, gdje se nalazi 12 vidljivih tačaka nastavka. 20220825_120950.jpg
Ovakvom izvedbom se takođe može sanirati kad pukne jedan od strukova u sajli.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,558
Ja sam danas probal uplesti plastično uže i nije mi baš išlo, ovo sa sajlama nisam pokušavao još, nemam s čim potrgati duplo prešanu na sreću :ROFLMAO: . Ovu običnu kad potrgam obično ide u smeće jer nisu baš neke kvalitete.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,669
Upletanje traži vještinu, a pogotovo imati strpljenja to raditi. Kolika je opravdanost. Ako od 70 metara i pukne pola možda se ne isplati, još ako nije neka sajla. Ali recimo kod mene od 150 ili više i kad pukne na 50 jebiga isplati se. Ili recimo primjer naručim sajlu od 150m il više, čovjek donese samo 100m ko nova, cijena 1m-1€ nemogu pustiti te mu poručim još jedan takav da donese. Naravno kad stigne ja ću ih sastaviti i miran sigorno 4 sezone. Meni je to isplatno.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,558
Jasna stvar da se isplati, ma ja sam htio složiti jedno uže za probu da nemam klasičan čvor ali mi nije baš prošlo. Naravno da se kod sajle to isplati, pogotovo kad znamo da nisu jeftine.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,669
Čvor, to nemogu da gledam. Ma eto jedna stavka od te opreme ako treba da je uvjek u funkciji rada traži i održavanje. Kad smo već oko tog danas pogledam u kutiju sa lancima da vidim stanje, kad sam ih povadio van vidim hrđa radi svoje. Kako ih ne koristim, ajd nek ih ima. 20250109_112159.jpg
Ima ih 6,8,10. Onda pregledam i stanje klizača i toga je popriličan broj nabavljen. 20250109_112701.jpg

Na vrh